Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dánsko objavuje novú hviezdu. Playboy Grönbaek oživil národný tím a Rennes

Grönbaek strelil svoj prvý gól v národnom tíme proti Srbsku.
Grönbaek strelil svoj prvý gól v národnom tíme proti Srbsku. Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Albert Grönbaek (23) si začiatkom septembra prvýkrát obliekol národný dres. Mladík, ktorý sa vyznačuje vitalitou a blond vlasmi, dostal príležitosť v Lige národov a jeho výkony boli také pôsobivé, že aj samotní fanúšikovia krútili hlavou a čudovali sa, prečo tento kreatívny a predovšetkým produktívny stredopoliar dostal šancu až teraz.

Dánsko vstúpilo do nového európskeho cyklu veľmi presvedčivo. Dvoch účastníkov európskeho šampionátu, Švajčiarov a Srbov, porazilo zhodne 2:0. Grönbaek bol v oboch prípadoch v základnej zostave. Pri svojom debute bol vyhlásený za muža zápasu a pri svojom druhom štarte za národný tím strelil gól.

Od chvíle, keď si prvýkrát obul kopačky v Risskove na predmestí Aarhusu, bolo jasné, že z neho môže vyrásť výnimočný futbalista. Jeho silnou stránkou bola vždy zručnosť s loptou. Albert bol jednoducho hravé dieťa, ktoré potom pod vedením trénerov rozvíjalo svoje schopnosti a krok za krokom sa zlepšovalo.

Grönbaek hral vlani za Bodö/Glimt v predkole KL proti Bohemiansu.
Grönbaek hral vlani za Bodö/Glimt v predkole KL proti Bohemiansu.ČTK / Říhová Michaela

Kým v tom čase mali o Grönbaekovom potenciáli predstavu len tréneri aarhuských klubov Vejlby-Risskov Idraetsklub a potom AGF, v priebehu prvých dvoch zápasov novej sezóny Ligy národov si jeho výnimočnosť všimol zvyšok Dánska a začala ho vnímať celá futbalová Európa. Stal sa z neho playboy...

Nie je to však prevratný objav. Albert Grönbaek Erlykke, ako znie jeho celé meno, je ukážkovým príkladom efektu prechodu z málo známej destinácie do významnej európskej ligy. Toto leto opustil nórsky Bodö/Glimt a zakotvil v Ligue 1 v tíme Rennes.

Podľa špekulácií za neho zaplatil francúzsky tím 15 miliónov eur, čím sa stal najdrahším prestupom v histórii nórskej ligy. Rennes by nemalo nič ľutovať. Získalo ofenzívneho hráča, ktorý je pripravený preraziť v jednom z popredných európskych národných tímov.

Našlo Dánsko chýbajúci kúsok?

Dánska reprezentácia má už niekoľko desaťročí tradične veľmi vyspelú defenzívu. Čo jej však dlhé roky chýbalo, bola schopnosť rozhodovať zápasy kreativitou. Teraz sa však v podobe debutanta Grönbaeka, ktorý meria len 176 centimetrov, objavil v zostave prvok, ktorý môže tento nedostatok vyriešiť.

Prispieť k tomu môže jeho charakteristická schopnosť rýchlo sa otáčať s loptou smerom k súperovej bráne, ako aj jeho pohotovosť pri riešení situácií, keď dokáže adresovať prihrávky na rôzne miesta v predbránkovom priestore. Bonusom je jeho výnimočná kopacia technika. Grönbaek na klubovej úrovni v drese Bodö/Glimt dokázal skórovať technicky a s chladnou hlavou, no do jeho repertoáru patria aj delovky z hranice veľkého vápna. Má tiež dobrý prehľad o svojich spoluhráčoch.

Heat mapa Grönbaeka z jeho prvého zápasu v Ligue 1 proti Lyonu.
Heat mapa Grönbaeka z jeho prvého zápasu v Ligue 1 proti Lyonu.Opta by Stats Perform / Profimedia

V oboch súbojoch za národný tím začínal na pravej strane útoku, ale postupom času sa zdalo, že dostal od dočasného trénera Larsa Knudsena voľnosť a pohyboval sa v podstate po celej útočnej polovici. Proti Srbsku sa presadil z ľavej strany ihriska.

Schopnosť meniť strany ukázal fanúšikom Rennes aj vo svojom prvom zápase v Ligue 1, keď prispel k presvedčivej výhre 3:0 nad spiacim gigantom Lyonom. Svoj prvý gól potom strelil vo štvrtom kole proti Montpellieru (3:0), kde potvrdil, že francúzsky klub ho kúpil aj pre fantastické riešenie gólových situácií. Po štvrtom kole mal jeho nový tím na konte osem strelených gólov, čím sa stal druhým najofenzívnejším tímom ligy.

Ukrytý v prístave

Keď Grönbaek v auguste 2022 prestúpil z Aarhus GF do Bodö/Glimt, bol to transfer, ktorý si v Európe príliš nevšimli. Na severnom pobreží Nórska však aj vďaka otvorenému prístupu k futbalu, ktorý uprednostňuje tréner Kjetil Knutsen, rozvinul svoje schopnosti k dokonalosti a nakoniec bol v roku 2023 vyhlásený za najlepšieho stredopoliara nórskej ligy.

Dokázal sa však presadiť aj v európskych súťažiach, kde zaujal najmä v dueloch s Ajaxom. Najprv dvakrát skóroval pri remíze 2:2 v Johan Cruyff Arene, a hoci odvetný duel (1:2) po dvoch žltých kartách nedohral, jeho meno sa začalo objavovať na zoznamoch skautov.

Grönbaek svojou postavou a štýlom hry pripomína bývalú hviezdu Aarhusu Martina Jörgensena, ktorý v Serii A zažil skvelú kariéru v Udinese a Fiorentine. Výhodou je však aj jeho priamočiarejšia hra, ktorá z dlhodobého hľadiska pravdepodobne prinesie oveľa väčšiu produktivitu, ako mal počas svojej kariéry Jörgensen.

Vo veku 23 rokov je v podstate stále na začiatku svojej futbalovej cesty a zdá sa, že ešte nedosiahol svoj vrchol. Navyše v jeho prípade môže platiť, že čím lepších spoluhráčov bude mať okolo seba, tým viac porastie jeho výkonnosť.

Zatiaľ je v Rennes. Zároveň sa však v rekordne krátkom čase stal novým miláčikom fanúšikov dánskej reprezentácie. Možno by stálo za to jeho cestu sledovať.