Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Futbalové Francúzsko otvára novú kapitolu, pri absencii lídrov bude kapitánom Tchouaméni

Mbappé a Tchouaméni počas zápasu Francúzska.
Mbappé a Tchouaméni počas zápasu Francúzska.REUTERS / Michaela Stache
Po odchode Antoinea Griezmanna (33) do reprezentačného dôchodku a kontroverznej absencii Kyliana Mbappého (25), ktorý cez víkend nastúpil za Real Madrid, vstupuje Francúzsko do Ligy národov bez jasného lídra. Dalo by sa tak povedať, že po 10 rokoch úspechov pomaly kráča do novej éry. Kapitánsku pásku po Mbappém prevezme vo štvrtkovom zápase proti Izraelu a veľmi pravdepodobne aj v pondelok proti Belgicku Aurélien Tchouaméni (24).

Mbappé, kapitán Les Bleus, bude počas aktuálneho reprezentačného okna odpočívať. Hviezdny útočník si neoblečie národný dres vo štvrtok v Budapešti ani v pondelok v Belgicku, hoci v stredu odohral za Los Blancos 30 minút a v sobotu 70 minút po zranení stehenného svalu. Vo Francúzsku to vyvolalo vlnu kritiky.

"Musíme uprednostniť záujmy hráča a nevystavovať ho ťažkostiam s klubom," vysvetlil v pondelok tréner národného tímu Didier Deschamps. "Nesmieme zabúdať, že zamestnávateľom je klub, nie federácia," dodal.

Keď Deschamps oznámil nomináciu, uviedol, že s Kylianom o situácii hovoril a vraj nechce riskovať. Kouč zároveň zdôraznil, že tieto zápasy vníma ako príležitosť okysličiť tím, v kvalifikácii na majstrovstvá sveta 2026 by vraj rovnaké rozhodnutie neprijal.

Absencia prichádza len niekoľko týždňov po septembrovom okne, keď sa Mbappé zdal byť ľahostajný k akejkoľvek kritike týkajúcej sa hry národného výberu a keď o Ligu národov nejavil prílišný záujem. Z realizačného tímu reprezentácie je však naďalej počuť, že s ním žiadne problémy nie sú. "O Kylianovi nemám najmenšie pochybnosti, niekoľkokrát som s ním hovoril," priznal skúsený kouč.

Život po Griezmannovi

Francúzsko z mnohých dôvodov čakajú prvé krôčiky v novej ére. Deschamps dal napríklad najavo, že nehľadá futbalistu, ktorý by zaplnil prázdne miesto po Griezmannovi a jeho 44 góloch v 137 medzinárodných vystúpeniach. Žiadny z hráčov totiž neponúka profil, ktorý by sa vyrovnal talentu útočníka Atlética Madrid. Podobnú úlohu strelca a nahrávača by však mohol plniť Michael Olise.

Hoci hráč Bayernu ešte nenaplnil svoj potenciál na medzinárodnej scéne, v Nemecku s piatimi gólmi a tromi asistenciami žiari. Okrem toho sa po 16 mesiacoch vracia Christopher Nkunku, ktorý po desiatich reprezentačných štartoch stále čaká na svoj prvý gól.

Nový kapitán

Francúzsky národný tím zároveň pre nasledujúce dva zápasy potreboval vyriešiť otázku kapitánskej pásky. "Antoinov koniec a Kylianova absencia otvárajú nové možnosti," priznal Deschamps, ktorému bude chýbať aj N'Golo Kanté, práve on mal naposledy "céčko".

Novým lídrom by sa nepochybne mohol stať Adrien Rabiot, ktorý však za Olympique Marseille odohral zatiaľ len dve polhodiny - Deschamps s ním počíta až v novembri. Opraty by mohol prevziať aj líder defenzívy Dayot Upamecano, ale ani on nie je pre zranenie pravého stehna k dispozícii.

Žiadny iný hráč v aktuálnej nominácii si pásku na ruku zatiaľ neobliekol, 132. kapitánom Les Bleus sa tak podľa Francúzskej futbalovej federácie (FFF) stane Aurélien Tchouaméni.