Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Koeman nedramatizuje chybu de Ligta, stopér Manchestru United bude hrať aj proti Nemecku

Matthijs de Ligt urobil proti Bosne obrovskú chybu.
Matthijs de Ligt urobil proti Bosne obrovskú chybu.Profimedia
Holandský stopér Matthijs de Ligt (25) dostane šancu zahrať si aj v utorkovom súboji Ligy národov proti Nemecku v Amsterdame napriek chybe, ktorá viedla ku gólu počas víkendu.

De Ligt v sobotňajšom úvodnom dueli 3. skupiny A-divízie Ligy národov proti Bosne v Eindhovene chyboval a umožnil 38-ročnému veteránovi Edinovi Džekovi skórovať. Holanďania napriek tomu zvíťazili 5:2.

Táto chyba dostala nového stredného obrancu Manchestru United do centra pozornosti, ale tréner Holanďanov Ronald Koeman mu v pondelok vyslovil dôveru a pokúsil sa utlmiť pretrvávajúce spochybňovanie de Ligtovho miesta v tíme.

Nedramatizovať to

"Diskutovali sme o tom. Nehral loptu správne. Bol to zlý individuálny moment obrancu. Treba sa z toho poučiť, je jasné, že v takýchto momentoch sa treba zlepšiť. Nemali by sme to však dramatizovať a klásť na to príliš veľký dôraz," uviedol Koeman na tlačovej konferencii pred zápasom s Nemeckom v Johan Cruyff Arene. Koeman tiež potvrdil, že De Ligt bude proti Nemecku hrať, hoci sľúbil ďalšie zmeny v zostave.

Zápas proti Bosne bol de Ligtovým prvým reprezentačným súťažným duelom po roku. Na letných majstrovstvách Európy v Nemecku síce figuroval medzi v nominácii, ale neodohral ani minútu.

So 46 stretnutiami v 25 rokoch za národný tím de Ligt dosiahol už naozaj veľa, pričom sa vypracoval na obrancu svetovej triedy, akým sa zdal byť, keď do veľkého sveta futbalu prerazil ako tínedžer.

Hrôzostrašný debut

De Ligt mal len 17 rokov, keď zažil nočnú moru v kľúčovom kvalifikačnom zápase o majstrovstvá sveta. Holanďania ho prehrali v Bulharsku a výsledok výrazne prispel k tomu, že nepostúpili na záverečný turnaj MS v Rusku 2018.

De Ligtova červená karta po neobratnej hre rukou proti Českej republike viedla k vypadnutiu v osemfinále na Eure 2020, takže nebolo prekvapením, že novinári a verejnosť sa sobotňajšej chyby rýchlo chytili.

"Nemyslel som si, že sa stihnem dostať do hry a navyše som niečo počul, čo ma prinútilo myslieť si, že brankár (Bart Verbruggen) vybieha, ale vôbec to nechcem naňho zvaľovať. Robím, čo môžem, ale viem, že to dokážem ešte lepšie," vysvetlil rodák z Leiderdorp.

De Ligt by mal v utorok nastúpiť proti Nemecku.
De Ligt by mal v utorok nastúpiť proti Nemecku.REUTERS / Piroschka Van De Wouw

Koeman v pondelok vyjadril nádej, že prestup na Old Trafford zabezpečí dostatok príležitostí pre de Ligta, ktorý v minulej sezóne nastúpil len na polovicu bundesligových zápasov v drese Bayernu Mníchov.

"S prestupom do United som veľmi spokojný, hovoril som o tom aj s Koemanom. Je to aj preto, aby som zostal ešte viac v obraze, nech to znie akokoľvek bláznivo. Všimnite si, že Premier League sleduje každý, avšak Bundesligu očividne menej ľudí," dodal de Ligt cez víkend v rozhovore pre holandskú televíziu NOS.

Holandsko - Nemecko (20:45)