Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Liga národov 2024/2025: Hlavné ťaháky, kozmetické úpravy formátu či dôležité dátumy

Lamine Yamal a Španielsko sú po triumfe na EURO 2024 opäť v akcii.
Lamine Yamal a Španielsko sú po triumfe na EURO 2024 opäť v akcii.Angelos Tzortzinis / AFP
V novom ročníku sa o slovo premiérovo hlási reprezentačná prestávka. Do Európy sa vracia medzinárodný futbal, iba necelých osem týždňov po tom, čo Španielsko vo finále Eura v nemeckom Berlíne zdolalo Anglicko a stalo sa "nesmrteľným".

Športová sekcia agentúry AFP vybrala päť hlavných udalostí, ktoré sa oplatí sledovať počas nasledujúcich šiestich dní. V priebehu nich krajiny odohrajú dve kolá duelov, odštartujú vo štvrtok. 

Pokračujúca dominancia Španielska?

Španielsko je po veľkolepom triumfe z Eura a zisku zlatej medaily na olympijských hrách na absolútnom vrchole. Zverenci Luisa de la Fuenteho majú po víťazstve v poslednom ročníku Ligy národov pred sebou obhajobu ďalšieho titulu.

La Roja je v skupine A4 a začína nepríjemným dvojzápasom. Po ceste do Srbska nasleduje stretnutie so Švajčiarskom v Ženeve. Mužstvá dopĺňa ešte Dánsko. "Ideme pokračovať v boji a v každej súťaži, do ktorej nastúpime, sa chceme dostať čo najďalej," zdôraznil de la Fuente.

V zostave Španielov nefigurujú zranení Álvaro Morata, Unai Simón a Mikel Merino, ktorí hrali vo finále majstrovstiev Európy. Na trávniku by sa s určitosťou mali predstaviť mladé hviezdy Lamine Yamal a Nico Williams. V tíme sú tiež nové tváre Óscar Mingueza, bývalý pravý obranca Barcelony, ktorý aktuálne oblieka dres Celty Vigo a stredopoliar Valencie Pepelu.

Anglicko začína éru po Southgateovi

Po tom, čo Anglicko nezískalo slávu na Eure, sa púšťa prakticky do novej éry po konci trénera Garetha Southgatea. Dočasne ho nahradil Lee Carsley, manažér Albionu do 21 rokov. Päťdesiatročný lodivod je zatiaľ poverený vedením iba pre nadchádzajúcu dvojitú porciu stretov Ligy národov. Spoločne vyzvú Írsko v Dubline a Fínsko vo Wembley.

Anglická futbalová asociácia si pri hľadaní trvalého nástupcu Southgatea dopriala čas, keďže kvalifikácia na majstrovstvá sveta 2026 vypukne až v marci budúceho roka.

Pozitívny štart však môže viesť k tomu, že Carsley zostane trénerom aj po zvyšok kampane Ligy národov, v ktorej Three Lions hrajú aj s Gréckom. V Carsleyho prvom tíme chýba zranený Jude Bellingham. Kormidelník ukázal na kvarteto Noni Madueke, Morgan Gibbs-White, Tino Livramento a Angel Gomes.

Ronaldo pokračuje vo svojom dedičstve

Cristiano Ronaldo zažil na uplynulom Eure sklamanie. V piatich zápasoch neskóroval a Portugalsko vypadlo vo štvrťfinále. Mnohí si mysleli, že 39-ročný futbalista oznámi koniec bohatej reprezentačnej kariéry, lenže tréner Roberto Martínez bývalého útočníka Realu Madrid naďalej podporuje a zaradil ho do najnovšej nominácie.

"Keď príde čas, pôjdem ďalej," zdôraznil Ronaldo zo saudskoarabského Al-Nassr v pondelok po tom, ako sa pripojil k tímu na domáce konfrontácie s Chorvátskom a Škótskom.

Portugalci, ktorí ovládli Ligu národov v roku 2019 na svojej pôde proti Holandsku (1:0), sa stretnú aj s Poľskom. Zranenie útočníka Paríža Saint-Germain Goncala Ramosa znamená, že Ronaldo bude, pravdepodobne, nastupovať od začiatku.

Nové či staronové tváre

Okrem Anglicka sú tu aj ďalšie krajiny, ktoré začínajú "odznova" pod vedením nového trénera. Vystúpenie Írska s Albionom bude prvým stretom islandského lodivoda Heimira Hallgrimssona. Päťdesiatsedemročný bývalý šéf Jamajky bol vymenovaný v júli a povedie tím aj v kvalifikácii na majstrovstvá sveta. Zmeny nastali po neúspechu v kvalifikácii na EURO aj v mužstve Walesu. Na jeho čele stojí Craig Bellamy, ktorý nahradil Roba Pagea.

Švédsko odohrá prvé súťažné zápasy pod taktovkou Jona Dahla Tomassona, bývalého kanoniera Dánska. Mircea Lucescu, aktuálne už 79-ročný tréner, sa po 38 rokoch od ukončenia prvého pôsobenia vrátil k druhému do čela Rumunska.

Mierne upravený formát 

Novým prvkom vo formáte súťaže je štvrťfinálová fáza v marci budúceho roka, kam sa prebojujú prvé dva tímy z každej skupiny elitnej A-divízie. Víťazi štvrťfinálových dvojzápasov postúpia na finálový turnaj (4. až 8. júna 2025). Po odohratí duelov skupinovej fázy sa po novom uskutoční aj play-off medzi jednotlivými divíziami - tretie tímy z "áčka" sa stretnú s mužstvami z druhých miest v B-divízii, identicky na seba narazia celky na tretích miestach "béčka" a na druhých "céčka".

Dve mužstvá spomedzi najhorších zo štvrtých miest v C-divízii zostúpia o divíziu nižšie. Naopak, dve najlepšie z D-divízie sa presunú o divíziu vyššie. Zvyšné dva tímy zo štvrtých miest C-divízie nastúpia v play-off s dvojicou tímov z druhých miest z "déčka" (D-divízia má 6 tímov rozdelených do dvoch trojčlenných skupín).

Hracie termíny:

1. kolo: 5. až 7. septembra 2024

2. kolo: 8. až 10. septembra 2024

3. kolo: 10. až 12. októbra 2024

4. kolo: 13. až 15. októbra 2024

5. kolo: 14. až 16. novembra 2024

6. kolo: 17. až 19. novembra 2024

Štvrťfinále A-divízie a play-off B, C a D-divízie - 1. zápasy: 20. až 22. marca 2025

Štvrťfinále A-divízie a play-off B, C a D-divízie - odvety: 23. až 25. marca 2025

Finálový turnaj: 4. až 8. júna 2025