Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Posledné bitky s Estónskom: Obrat za osem minút i súboj o premiérovú baráž

Filip Hološko (vľavo) a Sergej Terechov v súboji počas posledného vzájomného duelu Slovenska s Estónskom.
Filip Hološko (vľavo) a Sergej Terechov v súboji počas posledného vzájomného duelu Slovenska s Estónskom. Profimedia/ČTK/Kubáni Samuel
Slovenská futbalová reprezentácia sa s Estónskom stretne len tretí raz v histórii a to po takmer 19 rokoch. V predchádzajúcich dvoch súbojoch, ktoré boli súčasťou kvalifikácie na majstrovstvá sveta 2006 v Nemecku, sa podarilo družine trénera Dušana Galisa pobaltskú krajinu dvakrát poraziť. Aký priebeh mali zápasy z marca a októbra 2005?

8. október 2005: Slovensko - Estónsko 1:0

Zostava Slovenska: Čontofalský - Zabavník, Škrtel, Kratochvíl, Had (73. Reiter) - Hlinka - Šesták (46. Hološko), Hodúr (80. Sapara), Kisel - Vittek, Sz. Németh.

Október 2005 bol pre Slovensko historický, keďže spoločne s Estónskom a Ruskom bojovalo o druhé miesto v 3. kvalifikačnej skupine, ktoré znamenalo baráž a bitku o postup na majstrovstvá sveta. Na Tehelnom poli však Slováci potrebovali zdolať Estóncov, o štyri dni neskôr im stačila proti Rusku aj remíza, čo sa zhodne podarilo dosiahnuť.

Dlho-predlho bola snaha Slovákov márna, brankár Kotenko odolával, respektíve hráči ako Vittek (trafil žrď), Kisel, Németh, Hološko či Šesták nemierili presne. Na strane druhej sa Estónci len zriedkavo dostávali do súperovej šestnástky, Kamil Čontofalský veľa práce nemal. Určite bol však rád, že v 57. minúte po rýchlom brejku hostí neinkasoval, keďže Neemelo prestrelil prázdnu bránu.

Németh proti Kotenkovi v dvojzápase neuspel.
Németh proti Kotenkovi v dvojzápase neuspel.Profimedia/ČTK/Kubáni Samuel

Vytrvalé snaženie domácich premenil do jediného gólu stretnutia po rohovom kope a chaose v 75. minúte Peter Hlinka. Estónsko v záverečnej štvrťhodine zatlačilo, ale už nevyrovnalo a vypadlo z boja o baráž. Tú si nakoniec po remíze s Ruskom historicky po prvý raz uchmatli Slováci, ktorí však o mesiac neskôr veľa vody proti jasným favoritom zo Španielska nenamútili. 

V Madride proti hviezdami nabitej La Roja prehrali 1:5, v odvete na Tehelnom poli remizovali 1:1. O slovenské góly sa postarali Szilárd Németh a Filip Hološko. 

26. marec 2005: Estónsko - Slovensko 1:2

Zostava Slovenska: Čontofalský - Zabavník, Varga, Valachovič, M. Petráš – Kisel, Hlinka (54. Jakubko), Karhan, R. Michalík (46. Reiter) - Mintál, Sz. Németh (90. Čech).

Presuňme sa o niekoľko mesiacov späť. Slováci mali kvalifikáciu do Nemecka rozbehnutú naozaj dobre. Porazili Luxembursko, remizovali v Rusku, triumfovali aj nad Lichtenštajnskom a Lotyšskom. Galisovci cestovali do Talinnu s nálepkou favorita, ktorá sa však potvrdzovala komplikovane.

Prvé dejstvo gól neprinieslo, hoci šancí bolo naozaj požehnane. Výborne si počínali obaja brankári - domáci Kotenko i hosťujúci Čontofalský, ktorých neprekonali v šanciach Németh s Mintálom či Michalíkom, respektíve Vikmäe a Terechovov.

Marek Mintál naštartoval v Estónsku dôležitý obrat.
Marek Mintál naštartoval v Estónsku dôležitý obrat.Profimedia/ČTK/Kubáni Samuel

Všetko bolo po zmene strán inak. Estónci prebrali iniacitívu a po návrate zo šatní zatlačili. Operova hlavička skončila tesne vedľa tyče, zatiaľ čo po koncovke všadeprítomného Vikmäeho musel v poslednej chvíli loptu odkopávať Zabavník. Do tretice však už Pobalťania uspeli. Varga ponúkol domácim príležitosť ako na zlatom podnose, loptu získal Oper, obišiel Valachoviča a prekonal  Čontofalského.

To pôsobilo ako budíček pre slovenské mužstvo. Prakticky z rozohrávky vyrovnal v 59. minúte vtedajší najlepší bundesligový strelec Marek Mintál po spolupráci s Hlinkom a Karhanom, zatiaľ čo po štandardke Hlinku sa k lopte dostal v 66. minúte Ľubomír Reiter a poslal hostí do vedenia. Išlo o dokonalý osemminútový obrat.

Vďaka dvom zásahom a aj vďaka zákrokom Čontofalského zo samého záveru si Slováci pripísali štvrtý triumf z piatich kvalifikačných zápasov.

5. september 2024 o 20:45: Estónsko - Slovensko