Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Posledné tri zápasy so Švédskom: Penalta na Eure, prvýkrát bez Kozáka i kanárik v Emirátoch

Pád Quaisona po kontakte s Dúbravkom.
Pád Quaisona po kontakte s Dúbravkom.Profimedia / DMITRY LOVETSKY / POOL / EPA
Futbalovú reprezentáciu Slovenska čaká piatkový zápas Ligy národov proti Švédom. V ére samostatnosti pôjde o siedme vzájomné meranie síl, sokoli doposiaľ nevyhrali ani raz. Ostatné tri strety ponúkli iba jediný slovenský gól. Neúspešnému súboju na Eure predchádzala remíza v Solne a šesťgólový debakel v Abu Dabí.

Švédsko - Slovensko 1:0

(18. jún 2021)

Po troch prípravných dueloch so severskou reprezentáciou čakal Slovákov na majstrovstvách Európy v roku 2021 proti Švédom konečne súťažný zápas. Posledný vzájomný súboj, ktorý mal takýto prívlastok, odohrali oba národné tímy ešte v júni 2001 v rámci kvalifikácie na svetový šampionát s centrom diania v Južnej Kórey a Japonsku.

Na Eure sa súperi stretli na Štadión Krestovskij v Petrohrade. Šéfom slovenskej lavičky bol vtedy tréner Štefan Tarkovič, z ktorého kádra sa v aktuálnom výbere Francesca Calzonu nachádza viacero futbalistov. Švédi nastupovali na meranie síl po bezgólovej remíze so Španielmi, reprezentácia spod Tatier bola namotivovaná výhrou nad Poľskom.

V súboji padol iba jeden presný zásah, pokutový kop Forsberga v 77. minúte tak mal hodnotu troch bodov, ktoré mužstvu Tre Kronor výrazne pomohli ovládnuť skupinu A. Penalta nasledovala po faule Dúbravku na Quaisona, slovenský gólman však s verdiktom nesúhlasil. "Podľa mňa to penalta nebola. Nemal som pocit, že by som protihráča podkopol. Bol to pre mňa šok,“ vravel po stretnutí.

Celý priebeh duelu zhodnotil kouč Tarkovič slovami: "Bol to obojstranne kvalitný zápas, prvý polčas bol opatrný z oboch strán, nik nechcel otvoriť obrany. Ukázala sa individuálna kvalita švédskych hráčov. Najprv nás podržal Dúbravka a potom prišiel pokutový kop. Súper išiel do vedenia, snažili sme sa s tým niečo urobiť, zmenili sme systém na 4-1-4-1. Nepodarilo sa, veľmi ma to mrzí, lebo hráči odviedli maximum."

V júni 2021 o všetkom rozhodla penalta Forsberga.
V júni 2021 o všetkom rozhodla penalta Forsberga.MAXIM SHEMETOV / POOL / EPA / Profimedia

Švédsko - Slovensko 1:1

(16. október 2018)

Celkovo piaty vzájomný zápas a tretí v rade z kategórie prípravných odohrali Slováci so Švédmi vo Friends Arene v meste Solna. Aj vtedy sa v drese s dvojkrížom na hrudi predstavilo viacero mien, ktoré sú v reprezentácii ešte aj teraz. Dva dni pred týmto meraním síl v pozícii hlavného trénera nečakane skončil Ján Kozák st., učinil tak na vlastnú žiadosť, vo funkcii bol od roku 2013. Jeho derniérou bola prehra v Lige národov proti Česku.

Pokyny z lavičky tak rozdával jeho dovtedajší asistent Tarkovič. Skóre sa otvorilo sedem minút po zmene strán, keď sa presadil Guidetti. Vyrovnania sa hostia dočkali o niečo viac ako polhodinu, keď Rusnák parádnym pokusom spoza pokutového územia zaskočil brankára Nordfeldta a stanovil konečnú podobu výsledku.

"Myslím si, že sme hrali veľmi dobre. Proti účastníkovi MS to nebol ľahký zápas, ale mohli sme ho napokon aj vyhrať. Remíza je tiež dobrý výsledok. V prvom polčase som trafil žrď, v tom druhom som to opäť vyskúšal a som rád, že mi to tam po dlhšom čase padlo," zhodnotil strelec slovenského gólu.

Rusnákov odvážny pokus skončil v bráne.
Rusnákov odvážny pokus skončil v bráne.Nils Petter Nilsson/TT / EPA / Profimedia

Švédsko - Slovensko 6:0

(12. január 2017)

Ešte pred ruskou a švédskou pôdou sa obe reprezentácie stretli v Abu Dabí. V januárovom termíne dal lodivod Kozák priestor menám, ktoré sa v národnom výbere veľmi neobjavovali. Proti Švédom nastúpil káder zložený prakticky z hráčov najvyššej slovenskej súťaže, ktorých doplnili legionári z Poľska, Dúbravka vtedy chytajúci za Olomouc a Malec z nórskeho Lillestrømu.

Ani oponent nenastúpil v hlavnom meste Spojených arabských emirátov v najsilnejšej zostave, no už v tom čase sa na hrote útoku objavil istý Alexander Isak, ktorý bol ešte pár týždňov predtým hráčom švédskeho AIK Štokholm. Práve tento mladík sa na listinu strelcov zapísal ako prvý, gólovú oponu otvoril v 19. minúte. O pár minút neskôr zo značky bieleho bodu odmietol vyrovnať Hlohovský a do šatní sa šlo za tesného stavu. Po hodine hry však už na ukazovateli svietilo 3:0, tento rozdiel sa zdvojnásobil v závere zápasu a Slovákom zaspieval švédsky kanárik.

"Ťažko sa hodnotí takýto zápas, pretože prehrať 0:6 na takejto úrovni je strašné. Prvý polčas ešte zniesol aké-také kritériá, najmä začiatok z našej strany nebol zlý, ale prvá strela na bránku a opäť gól... Zahodili sme penaltu. V druhom polčase sa mužstvo po inkasovaní druhého a tretieho gólu rozsypalo," zneli po súboji slová trénera Kozáka.

Proti Slovákom sa presadil aj vtedy ešte mladučký Isak.
Proti Slovákom sa presadil aj vtedy ešte mladučký Isak.Niklas Larsson / Zuma Press / Profimedia