Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prvý štvrťfinalista LN. Nemci boli nabudení, Nagelsmanna prekvapil hrdina Leweling

Nemci majú istotu prieniku do ďalšej fázy.
Nemci majú istotu prieniku do ďalšej fázy.TASR / AP Photo / Matthias Schrader
Futbalisti Nemecka si ako prvý tím zabezpečili účasť v marcovom štvrťfinále Ligy národov. Definitívu získali pondelkovým triumfom nad Holandskom, o ktorý sa v mníchovskej aréne postaral vo svojom debute Jamie Leweling (23). Nationalelf tak s istotou obsadí jednu z prvých dvoch priečok v 3. skupine A-divízie.

Leweling pritom pôvodne ani nemal hrať. Krídelník Stuttgartu sa do kádra Nemecka dostal dodatočne po zranení Musialu a proti Holandsku mal začať na lavičke. V rozcvičke sa však zranil Undav a debutant tak dostal miesto v základnej zostave.

Na streleckú listinu sa mohol zapísať už v 2. minúte, no gól neplatil pre tesný ofsajd. Napokon sa dočkal po hodine hry, keď sa po rohovom kope dostal k odrazenej lopte a delovkou zvnútra šestnástky rozhodol. "Vydarený zápas. Dal som gól, vyhrali sme a som šťastný, že som mohol pomôcť. Holanďania patria k špičke, ale my sme odohrali naozaj dobrý zápas," povedal pre ZDF.

Nemci napriek početným absenciám herne dominovali a súperovi umožnili jedinú strelu do priestoru brány. "Dovolili sme im veľmi málo. Prvý polčas bol najlepší, aký sme ako tím v tomto roku odohrali. Naše víťazstvo je absolútne zaslúžené," tešil sa kouč Julian Nagelsmann, ktorý v pondelok oslávil presne rok od svojho premiérového zápasu na lavičke Nemecka.

V rámci debutu pri kormidle reprezentácie 14. októbra 2023 jeho zverenci zdolali USA 3:1. "Chceme dosiahnuť ešte viac a cítiť to aj na atmosfére v kabíne. Všetci dnes boli nabudení a chceli vyhrať." Tréner pochválil aj hrdinu večera Lewelinga: "Priznám sa, že ma prekvapil. Nečakal som, že bude hrať až tak dobre."

Pod vedením Nagelsmanna vyhrali Nemci 10 zo 17 stretnutí. Ich jediná prehra v tomto roku prišla vo štvrťfinále domácich ME s neskorším šampiónom Španielskom 1:2 po predĺžení. Kapitán Kimmich tvrdí, že mužstvo je na dobrej ceste dostať sa opäť na vrchol:

"Každý z tohto tímu na to má. Všetci chcú hrať a vyhrávať. Sme hrdí na dnešný výkon. Mali sme v zostave veľa nových hráčov, niekoľko mladých, ale veľký rozdiel to v porovnaní s predchádzajúcimi duelmi nebol. Jamie mal skvelý debut." Prvý reprezentačný štart si vo veku 34 rokov pripísal aj brankár Baumann a udržal si čisté konto. Stal sa najstarším debutujúcim gólmanom v histórii národného tímu.

Tabuľka 3. skupiny A-divízie LN.
Tabuľka 3. skupiny A-divízie LN.Flashscore

Holanďanom chýbal suspendovaný kapitán van Dijk. Pásku si namiesto neho na rukáv navliekol de Vrij, ktorý pre uefa.com zdôraznil, že výkon tímu nebol dobrý:

"Chceli sme odohrať lepší zápas, hoci vieme, že Nemecko má veľmi silný tím. Musíme to zhodnotiť a zlepšiť sa. Stále môžeme v Lige národov niečo dosiahnuť. Budúci mesiac bude kľúčový, najmä domáci zápas proti Maďarsku. Myslíme pozitívne a pokúsime sa novembrové zápasy vyhrať."

Oranjes sú v tabuľke zatiaľ na postupovej druhej priečke s piatimi bodmi a päťbodovým mankom na lídra. Iba o skóre za nimi je však Maďarsko, ktoré vyhralo v pondelok v Bosne a Hercegovine 2:0. Tajničku s menom druhého postupujúceho tak môže rozuzliť už vzájomný duel 16. novembra v Amsterdame. Ich prvý zápas v Budapešti sa skončil nerozhodne 1:1.

Nemecko - Holandsko 1:0