Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Reprezentoval Írsko, trénuje Anglicko. Premiéru môžu Carsleymu okoreniť diváci v Dubline

Carsley (vpravo) počas tréningu Anglicka.
Carsley (vpravo) počas tréningu Anglicka.Joe Giddens / PA Images / Profimedia
Lee Carsley (50) sa v pozícii dočasného trénera reprezentácie Anglicka teší na svoj návrat do Írska v rámci zápasu Ligy národov. Lodivod nemá obavy z možného nepriateľského prijatia, ktoré však nemusí minúť Declana Ricea (25) a Jacka Grealisha (28).

Carsleyho čaká ostrá premiéra na lavičke Albionu, ktorý sa predstaví na pôde Írska. Práve túto krajinu reprezentoval terajší kormidelník národného tímu Three Lions 40-krát ešte ako hráč, hoci je rodákom z anglického Birminghamu. 

V pozícii kouča dočasne nahradil Garetha Southgatea, ktorý skončil dva dni po prehre vo finále Eura 2024 so Španielskom. Tamojšia futbalová asociácia stále hľadá trvalého nástupcu, k seniorskému mužstvu tak dovtedy posunula Carsleyho, trénera výberu do 21 rokov.

Hoci medzi Írskom a Anglickom panuje silná športová rivalita, Carsley dúfa, že fanúšikovia na dublinskom štadióne Aviva nebudú na jeho príchod negatívne naladení.

"Ak to má byť tak, ako nás prijali deti pred hotelom, bude to veľmi pozitívne. Budem hrdý. Nie je to niečo, o čom by som donedávna až tak veľmi premýšľal. Zrejme až pred dvoma týždňami som si uvedomil, že tu vlastne budem," uviedol a pokračoval:

"Nie je to niečo, z čoho by som bol ohromený. Som však nadšený z tejto výzvy. Hráčom veľmi dôverujem. Myslím si, že si túto atmosféru užijú. Je to pre nich dobrý zápas, do ktorého sa môžu vrátiť po veľkom sklamaní, takže dúfam, že sa nám podarí podať adekvátny výkon."

Carsley nie je jediným členom anglického tábora, ktorý má silné väzby na Írsko. Ešte pred reprezentovaním Anglicka si tri štarty za rivala pripísal aj stredopoliar Arsenalu Rice. To isté urobil aj krídelník Manchestru City Grealish, ktorý reprezentoval Írov vo výbere do 21 rokov.

"Hovorili sme nielen s Jackom a Declanom, ale s celým mužstvom, najmä o atmosfére, ktorú očakávame. Vzrušujúca, vášnivá, hlučná, ale nebude sa líšiť od toho, na čo sú hráči zvyknutí v zápasoch Premier League alebo v dueloch na vysokej úrovni. Myslím si, že budú pripravení na všetko, čo príde," vravel tréner.

Ohľadom voľnej trénerskej stoličky bol Carsley v kontakte aj s Írskou futbalovou asociáciou. V júli však bol za lodivoda Írska vymenovaný Heimir Hallgrimsson, takže prvý menovaný mohol prevziať opraty od Southgatea. Teraz stojí pred pikantnou premiérou v Dubline.

Írsko - Anglicko (sobota, 18:00)