Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sme obeťami, nie vinníkmi. De la Fuente neplánuje šetriť reprezentantov v prospech klubov

Luis de la Fuente sa vyjadril k horúcej téme.
Luis de la Fuente sa vyjadril k horúcej téme.Reuters / Zorana Jevtic
Luis de la Fuente (63), hlavný tréner Španielska, sa pred nedeľňajším zápasom Ligy národov proti Švajčiarsku vyjadril, že hráči si musia plniť reprezentačné povinnosti napriek preplnenému kalendáru. Práve nabitý program vyvoláva obavy o zdravie futbalistov.

Úradujúci európski šampióni si so Švajčiarskom zmerajú sily v Ženeve. Oba tímy vo svojich úvodných zápasoch súťaže stratili body. Španielsko uhralo bezgólovú remízu so Srbskom, zverenci hlavného trénera Murata Yakina zasa odchádzali z Dánska s dvomi červenými kartami a prehrou 0:2. 

"Čaká nás veľmi náročný súper. Počas ME sme patrili k tímom, ktoré hrali najlepšie," vyhlásil de la Fuente na sobotnej tlačovej konferencii. "Uvidíme dve mužstvá na veľmi vysokej úrovni, možno v jednom z najdôležitejších zápasov, ktoré sa aktuálne v Európe môžu hrať. Plánujeme zlepšiť naše silné stránky a minimalizovať tie súperove," dodal.

Hviezdy Citizens sa sťažujú na šialene nabitý kalendár

Prítomní novinári sa španielskeho kouča neváhali opýtať, čo hovorí na zvýšenú vyťaženosť futbalistov a jej dôsledky pre reprezentáciu. "Prioritne myslíme na hráčov. Ale aj oni musia reprezentovať. Kalendár bol odsúhlasený, my ho dodržiavame. Hráme za našu krajinu, za náš národný tím, mali by sme mu prikladať dôležitosť, akú má. Všetci chcú reprezentovať a je to tiež v záujme klubov. Sme obeťami tohto programu, nie vinníkmi," vyjadril sa k čoraz viac rezonujúcej téme. 

De la Fuente zároveň dodal, že by nesúhlasil so znížením reprezentačných povinností, aby ochránil výkonnosť hráčov na klubovej úrovni. "Našou povinnosťou je reprezentovať krajinu, postaviť najlepších hráčov a usilovať sa o výhru. Máme obrovskú zodpovednosť, veľkú prestíž, ktorú musíme obhájiť," vravel rodák z mesta Haro a pokračoval: 

"Jediný spôsob, akým je možné to urobiť, je využiť tých najlepších. Okrem toho musíme byť spravodliví a ja by som nebol, pokiaľ by som niektorých chránil viac ako ostatných len kvôli ich klubu."

V nedeľnom zápase by sa do zostavy Španielska mohol vrátiť stredopoliar Rodri, ktorý pre zranenie pauzoval od finále Eura 2024 proti Anglicku. Rátať s ním doposiaľ nemohol ani Manchester City.

"Zdravie je pre nás neustále prioritou. Je v tréningovom procese a skôr či neskôr bude musieť začať hrať. Ak uznáme za vhodné, že musí nastúpiť, bude to bez akéhokoľvek rizika. Ale futbal je taký, preto sa v dueli môže stať čokoľvek," uzavrel hlavný tréner výberu krajiny z Pyrenejského polostrova. 

Švajčiarsko - Španielsko (nedeľa, 20:45)