Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Spoza polárneho kruhu do reprezentácie. Tomič si zvyká na Nórsko, vyzdvihuje výkony Pekaríka

Tomič prichádza z nového pôsobiska.
Tomič prichádza z nového pôsobiska.TASR / Lukáš Grinaj
Michal Tomič (25) meral na reprezentačný zraz 3 000 km dlhú cestu spoza polárneho kruhu. Na severskom mieste pôsobí od leta v rámci hosťovania z pražskej Slavie v tíme nórskeho šampióna FK Bodö/Glimt. V drese lídra Eliteserien odohral päť zápasov ako striedajúci hráč, stále si však v prvom rade zvyká na tamojšie podmienky i metódy v tréningovom procese.

Tomič opísal svoje prvé kontakty s nórskym futbalom: "Čas na ihrisku v Slavii by nebol taký, aký by si obe strany predstavovali. Preto sme v lete akceptovali ponuku na hosťovanie z Bodö/Glimt. Je to pre mňa nová skúsenosť. Prvé týždne boli zoznamovacie. Snažil som sa navnímať trénerove metódy, zvykal som si na umelú trávu i ďalšie veci."

Slovenský bek sa musel prispôsobiť aj klimatickým podmienkam v drsnej časti Škandinávskeho polostrova. "Prišiel som sa sem zohriať. V Nórsku je teraz 5 stupňov Celzia a v zimných mesiacoch bude svietiť slnko asi len dve hodiny denne, ako mi povedali spoluhráči. Bude to ťažšie, ale žiadna depresia nehrozí," zasmial sa.

Prvá pätica tabuľky nórskej Eliteserien.
Prvá pätica tabuľky nórskej Eliteserien.Flashscore

Jeho tím figuruje po 24. kole ligy na prvom mieste so sedembodovým náskokom, je tak blízko k obhajobe titulu. "Liga je rozbehnutá a dá sa povedať, že sa pomaličky blíži ku koncu. Niekedy v decembri je posledné kolo a potom sa rozhodne, či si na mňa klub uplatní opciu. Som rád, že som sa dostal na ihrisko. V prvom rade to tu však stále spoznávam. Veľká výhoda je, že v Nórsku všetci vedia po anglicky a snažia sa mi veci vysvetľovať. Je to pre mňa dobrá skúsenosť do života," vravel Tomič.

Bodö/Glimt sa okrem domácej scény darí aj v Európskej lige. Zarezonovalo najmä jeho víťazstvo 3:2 nad Portom, minulý týždeň si nórsky zástupca pripísal ďalší bod po bezgólovej remíze na pôde Royale Union Saint-Gilloise.

"Hlavne výhra nad Portom bola veľký úspech. Naše podmienky a umelá tráva súperom z Európy nevoňajú. Myslím, že doma môžeme hrať s každým. Vonku nám to trochu škrípe, ale snažíme sa byť úspešní aj tam. Štyri body po dvoch zápasoch sú super štart," poznamenal hráč, ktorý v Bruseli odohral druhý polčas.

Tomič na tréningu reprezentácie pred duelmi LN.
Tomič na tréningu reprezentácie pred duelmi LN.TASR / Lukáš Grinaj

V reprezentácii Slovenska sa naposledy predstavil v marcovom asociačnom termíne, keď nastúpil na zápasy s Rakúskom a Nórskom. Pálčivý problém slovenského futbalu tkvie v nedostatku pravých obrancov a práve Tomič by mohol byť nástupcom Pekaríka, ktorý je vo veku 37 rokov stále alternatíva číslo jeden na tento post.

"Peky na ME v Nemecku zavrel všetkým kritikom ústa. Som rád, že môžem byť po jeho boku a môžem sa od neho veľa naučiť. Snaží sa mi pomáhať, ako by som sa mal správať na ihrisku a riešiť jednotlivé situácie. Samozrejme, že by to bola česť prevziať po ňom štafetu. Pokiaľ však bude podávať takéto výkony, zaslúži si miesto v reprezentácii. Klobúk dole pred ním ako hráčom i človekom," zložil kompliment skúsenému kolegovi.

Slovensko - Švédsko (piatok, 20:45)