Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Švédi nedali šancu Estónsku, debutant Leweling režíroval postup Nemcov. Taliansko sfúklo Izrael

Leweling absolvoval vydarenú premiéru.
Leweling absolvoval vydarenú premiéru.ČTK / imago sportfotodienst / Michael Weber IMAGEPOWER
Pondelkový hrací deň Ligy národov priniesol triumf Švédska nad Estónskom, ktoré je tak na čele skupiny o skóre pred slovenským výberom. V šlágroch sme videli výhry Nemecka a Francúzska, Taliani si ľahko poradili s Izraelom a Česko si rozdelilo body s Ukrajinou.

Liga A

Belgicko - Francúzsko 1:2

Red Devils nedokázali naplno bodovať ani v druhom stretnutí, v ktorom sa ocitli v početnej výhode. Po remíze s Talianmi podľahli Francúzom, tí hrali od 76. minúty bez vylúčeného Auréliena Tchouaméniho. V prvom dejstve navyše nepremenil pokutový kop Tielemans, a tak Les Bleus poslal do vedenia z bieleho bodu Kolo Muani.

V nadstavenom čase síce vyrovnal Openda, no po návrate z kabín zaznamenal futbalista PSG svoj druhý presný zásah v stretnutí. Hostia sú po štvrtom kole na druhom mieste 2. skupiny, keďže v jej úvode nestačili na Taliansko.

Tabuľka skupiny 2.
Tabuľka skupiny 2.Flashscore

Taliansko - Izrael 4:1

Taliani síce v prvom polčase proti Belgicku dominovali, no po tom, ako sa ocitli v početnej nevýhode, uhrali len remízu 2:2 a proti Izraelu chceli bodovať naplno. V závere prvého dejstva poslal Squadru do vedenia z pokutového kopu Mateo Retegui, v druhom októbrovom reprezentačnom zápase zaznamenal druhý gól. 

Po zmene strán zvýšil náskok favorita Giovanni Di Lorenzo a do záverečného hvizdu pridal ešte jeden presný zásah. Od svojho prvého gólu v tíme Azzurri v septembri 2021 proti Litve je obrancom, ktorý strelil najviac gólov v talianskej reprezentácii (päť, za ním nasleduje Dimarco s tromi). Na listinu strelcov sa zapísal aj Davide Frattesi, za hostí znižoval Abu Fani.

V 73. minúte sa dostal na ihrisko aj Daniel Maldini, išlo o jeho debut v reprezentačnom áčku. Cesare, Paolo a Daniel sú tak prvou rodinou s tromi generáciami hráčov (dedo, otec a syn) v histórii Talianska. Od posledného zápasu Paola Maldiniho za národný tím uplynulo 22 rokov a 118 dní, od posledného stretnutia Cesareho Maldiniho 61 rokov a 1 deň. 

Bosna a Hercegovina - Maďarsko 0:2

Hviezdou zápasu bol stredopoliar Dominik Szoboszlai z Liverpoolu, ktorý najskôr rozvlnil sieť v 38. minúte po asistencii Zsolta Nagyho a v druhom polčase premenil pokutový kop. Maďari majú po víťazstve v tabuľke päť bodov rovnako ako Holandsko, no horšie skóre.

Nemecko - Holandsko 1:0

Kľúčový duel v 3. skupine sledoval víťazstvo nemeckého tímu. Rozhodol o ňom gól 23-ročného zakončovateľa Stuttgartu Jamieho Lewelinga, ktorému systém VAR predtým neuznal zásah pre ofsajd už v druhej minúte. Debut v seniorskom áčku si tak okorenil najlepším možným spôsobom a stal sa prvým debutantom pod vedením Juliana Nagelsmanna, ktorý rozvlnil sieť počas svojej premiéry. Naposledy sa niečo podobné podarilo Niclasovi Füllkrugovi v roku 2022. Nemecko môže oslavovať postup do štvrťfinále.

Nemcov trápi brankárska otázka a svätyňu musel strážiť Oliver Baumann. Vo veku 34 rokov a 131 dní je druhým najstarším debutantom v drese Nemecka (po Matthiasovi Mauritzovi) v povojnovej ére a najstarším gólmanom s premiérou v národnom tíme. Napokon udržal čisté konto. 

Tabuľka skupiny 3.
Tabuľka skupiny 3.Flashscore

Liga B

Ukrajina - Česko 1:1

Na neutrálnej pôde v poľskom meste Vroclav ako prví udreli hostia, keď sa prvýkrát v najcennejšom drese presadil stredopoliar Plzne Lukáš Červ. Do konca zápasu sme videli ešte vyrovnanie - premenený pokutový kop Arťoma Dovbyka, futbalisti v červených dresoch sa však aj napriek remíze osamostatnili na prvom mieste skupiny.

Česko vedie o bod pred Gruzínskom.
Česko vedie o bod pred Gruzínskom.Flashscore

Ďalšie výsledky Ligy B:

Gruzínsko - Albánsko 0:1

Island - Turecko 2:4

Wales - Čierna Hora 1:0

Liga C

Azerbajdžan - Slovensko 1:3

Prečítajte si náš zápasový sumár.

Estónsko - Švédsko 0:3

Švédi sa za "povinným" trojbodovým zápisom hrnuli od úvodných minút a po 37 minútach viedli už o dva góly zásluhou stredopoliara francúzskeho Štrasburgu Sebastiana Nanasiho. Na druhý gól mu asistoval kanonier Viktor Gyökeres, ktorý pečatil skóre v druhom polčase. Švédi sú na čele skupiny pred Slovenskom zásluhou lepšieho skóre a práve zverencov Francesca Calzonu privítajú 16. novembra v bitke o prvé miesto.

Situácia v slovenskej skupine.
Situácia v slovenskej skupine.Flashscore