Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Víťazi a porazení: Tradičná nórska opica, najlepšie Rakúsko histórie a mrzutý van Dijk

Haaland odohral s Nórskom ďalší nevydarený zápas.
Haaland odohral s Nórskom ďalší nevydarený zápas.Bildbyran / ddp USA / Profimedia
Ligové súťaže počas uplynulého víkendu ustúpili medzištátnym zápasom, konkrétne ďalším súbojom štvrtého ročníka Ligy národov. Práve z nich prinášajú Flashscore Správy tradičný pondelkový prehľad futbalových víťazov a porazených. Kto sa nimi stal tentoraz?

Víťaz: Grécko

Krajina majstrov Európy z roku 2004 má za sebou veľmi úspešný reprezentačný zraz. Vďaka gólu Vangelisa Pavlidisa v nadstavenom čase dosiahli zverenci trénera Ivana Jovanoviča historicky prvé víťazstvo nad Anglickom (2:1), navyše v súperovom svätostánku Wembley.

Grécki fanúšikovia, ktorí v posledných týždňoch zažívajú po rokoch zmaru konečne aj dávky radosti, sa triumfu nad veľkým tímom dočkali prvýkrát od roku 2016, keď si v prípravnom zápase poradili s Holandskom (3:1).

V nedeľu bolo Grécko úspešné aj doma proti Írsku (2:0), s plným počtom 12 bodov sa dostalo na čelo tabuľky skupiny B2 a smeruje za postupom do elitnej kategórie A. Teoreticky by mu v ďalšom zápase s Anglickom mohla pred domácim publikom stačiť aj remíza. 

Porazený: Erling Haaland

Vo štvrtok dal Haaland dva góly Slovinsku pri pohodovej domácej výhre 3:0, gólový účet v nórskom národnom tíme si vylepšil na číslo 35 a v historickom poradí kanonierov prekonal do tej doby rekordného strelca Jörgena Juveho.

Lenže v nedeľu musel s reprezentáciou prehryznúť debakel 1:5 v Rakúsku a optimizmus nadobudnutý víťaznými hodmi vystriedal tradičný stav opice, ktorý je v posledných rokoch pre nórsky tím snáď až príznačný. Výber kouča Stäleho Solbakkena sa po štyroch stretnutiach zaradil v tabuľke skupiny B3 k svojim nedávnym súperom, ktorí už majú takisto sedem bodov. 

Tabuľka skupiny B3.
Tabuľka skupiny B3.Flashscore

Dva zápasy pred koncom tohtoročnej LN tak majú Nóri rovnako ďaleko k postupu ako k zostupu. Kanonier Manchestru City bol v zápase v Linzi len tieňom seba samého, dôkazom čoho je aj známka 6,2 od hodnotiaceho systému Flashscore. Nórsku, ktoré sa na poslednej vrcholnej akcii predstavilo na ME v roku 2000, sa rysuje ďalšie sklamanie.

Víťaz: Marko Arnautovič

V ostrom kontraste so zmarom družiny okolo Haalanda je aktuálne rozpoloženie jej nedeľného súpera. Rakúsko najskôr zmietlo Kazachstan 4:0, aby potom uštedrilo Nórsku nádielku a zraz zakončilo ziskom šiestich bodov s pôsobivým skóre 9:1.

Výrazný podiel na tom má útočník Interu Miláno Arnautovič, ktorý si vo štvrtok zapísal z pozície náhradníka asistenciu a o tri dni neskôr sa už ako člen základnej zostavy kouča Ralfa Rangnicka blysol dvoma gólmi.

V blízkej budúcnosti by sa niekdajší kanonier Brém, West Hamu alebo Bologne mohol stať historicky najlepším strelcom národného tímu, na prekonanie Toniho Polstera, ktorý v reprezentačnom drese zaznamenal 44 presných zásahov, mu chýba päť gólov. "Toto je najlepší národný tím, aký kedy Rakúsko malo," vyhlásil Arnautovič po demolácii Nórska.

Porazený: Virgil van Dijk

Obranca Liverpoolu by mal na piatkový zápas v Maďarsku (1:1) čo najrýchlejšie zabudnúť a zase prepnúť na klubový futbal. Za stavu 1:0 pre domácich totiž dostal žltú kartu za protesty a už o dve minúty neskôr vyfasoval za faul druhú a smeroval pod sprchy.

Holandský kapitán neskrýval po prvom vylúčení v národnom tíme mrzutosť. "Hovorí sa, že s rozhodcom smie hovoriť len kapitán. Možno k nim pristupujem príliš rýchlo, ale vždy s nimi hovorím slušne a s rešpektom. Ak ani kapitán nemôže nič povedať, je to ťažké," sypal zo seba van Dijk, ktorý bude tímu Oranjes chýbať v pondelkovom dôležitom zápase v Nemecku.

Víťaz: Cristiano Ronaldo

Po nevýraznom predstavení Portugalska na tohtoročnom Eure posiela rad fanúšikov aj odborníkov Ronalda do futbalového dôchodku, legendárny CR7 im však opakovane dokazuje, že minimálne na Ligu národov ešte bohato stačí.

Veď v posledných troch zápasoch tejto európskej súťaže nastrieľal útočník, ktorý za štyri mesiace oslávi 40. narodeniny, tri góly. Na konte ich má v reprezentácii už 133 a ďalší môže pridať v pondelok večer v Škótsku.

Porazený: Švajčiarsko

Na letnom európskom šampionáte ich mnohí odborníci označovali za možno najpríjemnejšie prekvapenie turnaja - Švajčiari v Nemecku predvádzali efektívny i takticky vyspelý futbal a vypadli až vo štvrťfinále v penaltovom rozstrele s Anglickom.

Lenže Liga národov je pre reprezentáciu helvétskeho kríža úplne iná pesnička. Tri duely v najprestížnejšej kategórii A = tri prehry so strašidelným skóre 1:8. Naposledy padol káder trénera Murata Yakina v Srbsku (0:2) a nutne potrebuje zabrať už v utorok doma proti Dánsku.

Ak by totiž Švajčiari znova zlyhali a Srbsko by v súbežne hranom súboji prekvapivo zvíťazilo v Španielsku, mali by už po štyroch zápasoch istý zostup do B-divízie.

Tabuľka skupiny A4.
Tabuľka skupiny A4.Flashscore