Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Víťazný návrat do Košíc, Slováci s čistým kontom zdolali aj Azerbajdžan

Aktualizované
Slováci si doma poradili s Azerbajdžanom.
Slováci si doma poradili s Azerbajdžanom.Šimon Pavlišin
Po viac ako štvrťstoročí sa slovenskí futbaloví reprezentanti ukázali v Košiciach. Stalo sa tak v rámci druhého zápasu aktuálnej edície Ligy národov, v ktorom privítali protivníkov z Azerbajdžanu. Fanúšikov na východe republiky potešili tromi bodmi, ktorými nadviazali na výhru z úvodného duelu v Estónsku.

Slovensko - Azerbajdžan 2:0

Slováci svojho nedeľného oponenta dokázali zdolať osemkrát z desiatich  pokusov, naposledy mu však práve v Lige národov podľahli. Zverenci trénera Calzonu tak nemôžu brať Azerbajdžan na ľahkú váhu. Ostatných sedem zápasov sokolov v tejto súťaži rozhodol rozdiel nanajvýš jediného gólu.

Hostia nastupujú pod taktovkou skúseného Fernanda Santosa, portugalský kouč prevzal mužstvo v júni 2024. V ostrej premiére na lavičke reprezentácie kaukazskej krajiny prehral jeho výber vo Švédsku 1:3. Reprezentanti Slovenska si budú musieť dávať pozor na koncovku duelu - v posledných piatich vystúpeniach sa súper zakaždým dokázal presadiť po 70. minúte.

Aktéri duelu počas úvodného nástupu.
Aktéri duelu počas úvodného nástupu.Šimon Pavlišin

Slovákov do boja namotivovala hymna odspievaná zborom mužov v typickom folklórnom oblečení. Prvý strelecký pokus do priestoru brány vyslal v tretej minúte Haraslín, našiel však iba pripraveného Dzhenetova. Už o pár chvíľ mieril tesne vedľa Strelec. Pri centrovanej lopte Hancka zahral rukou Seydiyev a po štvrťhodine videl žltú kartu, následnú štandardku obrana hostí vyriešila.

Po dvadsiatich minútach a prihrávke od Strelca sa šikovnou kľučkou prezentoval Haraslín, v pokutovom území ho nedovolene zastavila noha Seydiyev, rozhodca pískol a ukázal na biely bod. Realizácie penalty sa ujal Košiciam dobre známy Duda, bezpečne premenil a otvoril skóre duelu. Už onedlho predviedol skvelú prácu Hancko, z krídla sa dostal až k bráne, pred ktorou našiel Strelca, ten zakončil a zvýšil na 2:0.

Duda sa Košiciam predviedol penaltovou trefou.
Duda sa Košiciam predviedol penaltovou trefou.Šimon Pavlišin

Autor druhého presného zásahu si vypýtal faul od Cafarguliyev, ktorý bol odmenený žltou kartou. Z následnej štandardnej situácie Slováci vyťažili aspoň roh, tesne potom ohrozil bránu Haraslín a na rad prišiel ďalší rohový kop, po ňom už väčší vzruch nenastal. Ten však vznikol na druhej strane, keď strelu Kökcuho musel reflexívne vyraziť Dúbravka, ktorý o pár sekúnd zachránil domácich aj pri hlavičkovom pokuse Mammadova. Zvyšné minúty prvej polovice už nič podstatné neponúkli.

Po necelých štyroch minútach druhého polčasu mierne tŕpol Suslov, po ktorého kontakte si Cafarguliyev pýtal penaltu, arbiter však jasne rozpažil. Po peknej slovenskej akcii sa do streleckej pozície dostal Haraslín, s jeho pokusom si gólman Dzhenetov poradil. Hostia sa potom o svoje šťastie pokúšali rohovými kopmi, tie však ostali nevyužité.

Hancko na ľavej strane hýril aktivitou.
Hancko na ľavej strane hýril aktivitou.Šimon Pavlišin

Po 70 minútach kouč Calzona z hracej plochy stiahol strelca prvého zásahu Dudu, vystriedal ho Bénes. V rovnakom čase nastala aj výmena Ďuriša za Suslova. Vzápätí mohol byť za svoju celozápasovú aktivitu gólovo odmenený Hancko, brankár hostí však bol v pozore. Striedajúci Bénes sa divákom uviedol nepríjemnou jedovkou, Dzhenetov opäť hasil.

Krátkeho reprezentačného debutu sa na konci dočkal Samuel Kozlovský, striedal Hancko, ktoré vytlieskala Košická futbalová aréna. Do záverečného hvizdu rozhodcu už prítomných divákov zo sedadiel nepostavil žiadny moment. Výber Francesca Calzonu si opäť udržal čisté konto a zaknihoval ďalší trojbodový zápis.