Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vypadol zranený Dúbravka, šanca pre Takáča. Calzona povolal žilinského debutanta

Aktualizované
Francesco Calzona oznámil nomináciu pre októbrový dvojzápas Ligy národov.
Francesco Calzona oznámil nomináciu pre októbrový dvojzápas Ligy národov.TASR - Pavol Zachar
Francesco Calzona (55) zaradil pred zápasmi Slovenska vo futbalovej Lige národov do nominácie premiérovo obrancu Timoteja Hranicu (19) zo Žiliny. Slováci odohrajú v piatok 11. októbra v C-divízii duel proti Švédsku a o tri dni neskôr sa predstavia na pôde Azerbajdžanu. V nominácii absentuje zranená brankárska jednotka Martin Dúbravka (35), trojicu tak doplnil Dominik Takáč (25) zo Slovana.

Okrem Dúbravku sú zranení aj jeden z najlepších strelcov tohtoročných ME Ivan Schranz a kľúčový stredopoliar Juraj Kucka. "Neteší ma to, máme aj Ondreja Dudu a Tomáša Suslova, ktorí nie sú v ideálnej forme. Ideme do týchto zápasov v nie najlepšom stave," povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii Calzona.

Nominácia Francesca Calzonu na októbrový dvojzápas.
Nominácia Francesca Calzonu na októbrový dvojzápas.FB: Slovenský futbalový zväz (SFZ)

Devätnásťročného pravého obrancu Hranicu sleduje tréner so svojím tímom od jeho príchodu do "áčka" Žiliny na začiatku tohto roku. "Chceme ho vidieť na pozícii pravého obrancu, ako pracuje pod našimi rukami a s hráčmi z reprezentácie."

"Je to jediný spôsob, ako zistiť, či má hráč potenciál do budúcnosti," vysvetlil taliansky šéf slovenskej lavičky. Zároveň dodal, že Hranica o týždeň opustí tím, pripojí sa k reprezentácii do 21 rokov a do zápasov Ligy národov tak nezasiahne.

Program slovenskej reprezentácie.
Program slovenskej reprezentácie.Flashscore

Duel so Švédskom

"Majú veľmi silný káder. Sú zdatní po technickej i fyzickej stránke. Disponujú obrovskou kvalitou a tromi či štyrmi hráčmi svetovej úrovne. Aktuálne hrajú akýmsi neortodoxným štýlom, v kvalifikácii skončili tretí v konkurencii Belgicka a Rakúska. Čaká nás náročný zápas a to aj na základe nášho stavu." 

Náhrada za Dúbravku

"Máme troch brankárov. O tom, kto sa postaví do brány, sa rozhodneme v priebehu tréningových dní. Vieme, že nechceme dostať Takáča pod vysokú záťaž, keďže pred tromi mesiacmi nemal ešte klub. Absolvoval s nami pred Eurom kemp v Rakúsku, má plnú dôveru. Keď si však zaslúži chytať, bude chytať."

Takáč patrí k oporám belasých. Slovan podržal aj proti City.
Takáč patrí k oporám belasých. Slovan podržal aj proti City.TASR - Pavel Neubauer

Situácia s Róbertom Makom

"Nestalo sa medzi nami nič. Bolo to z jeho iniciatívy. Povedal som skôr, že je to uzavreté a nechcem sa k tomu viac vyjadrovať. Zachytil som, že v niektorom z rozhovorov spomenul aj Juraja Kucka. Vraj ako by sa situácia vyvinula, keby sa to isté stane jemu. Takéto prirovnanie mi nedáva zmysel, Kuco je inteligentný, má pokoru. Nikdy nedal svoje osobné záujmy nad reprezentačné. Som k dispozícii každému hráčovi z reprezentácie. Nerozpráva sa so mnou, ale s médiami. Číslo má, som v Bratislave. Neviem, kde býva. Nebudem ho vyhľadávať a ani vyvolávať stretnutie." 

Dominik Greif 

"Momentálne máme brankárov na požadovanej úrovni. Často sa v bráne nemenia. Trojica je zastabilizovaná. Sledujeme všetkých. Keď sme robili určité rozhodnutia, Dominik akurát nechytával. Rozhodli sme sa tak pre iné mená. Som spokojný s tými, ktorí sú tu."

David Hrnčár

"Sledujeme ho. Je to hráč, ktorý sa mi páči. Bol už s nami na zraze. Podľa mňa však nie je obranca. Je veľmi užitočný smerom dopredu, ale v defenzíve či súbojoch 1na1 má rezervy. Naším cieľom je pripraviť sa čo najlepšie na dvojzápas Ligy národov, a preto sme povolali tých, ktorí už zažili čo najviac tréningov. Davida sme videli osobne v Belgicku. Sledovali sme ďalších v Poľsku aj Holandsku. Vieme, že bude musieť prísť ku generačnej obmene. Za dva roky sme povolali 54 hráčov a 40 z nich odohralo minimálne minútu." 

Hrnčárove štatistiky.
Hrnčárove štatistiky.Flashscore

Albert Rusnák

"Odkedy sme tu, sledujeme aj jeho. Je to hráč, ktorý je viac podhrotový. Má trochu smolu, že hráme iným systémom, v ktorom nehráme s podhrotovým hráčom. Má obrovskú kvalitu, techniku. Možno nie je až tak fyzicky zdatný, aby dokázal hrať v stredovej trojici. V našom systéme by mal ťažkosti a nevynikla by jeho kvalita."

Peter Kováčik 

"Vieme o ňom, počítame s ním do budúcna. Začal hrávať, ale na pozícii krídelníka. Iba časť posledného zápasu odohral ako pravý obranca. Je to zaujímavý futbalista."