Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Z tiki-taka v Španielsku vytriezvela. Hmírová si užíva loptu aspoň v reprezentácii

Hmírová patrí k ofenzívnym pilierom slovenskej ženskej reprezentácie. V 114 zápasoch nastrieľala 25 gólov.
Hmírová patrí k ofenzívnym pilierom slovenskej ženskej reprezentácie. V 114 zápasoch nastrieľala 25 gólov.TASR
V národnom tíme patrí k najskúsenejším hráčkam, radí sa k Škorvánkovej (124), Vojtekovej (123), Korenčiovej (118) a Bartovičovej (113). Menovaná aktívna štvorica dosiahla totiž viac ako 100 reprezentačných štartov, podobne ako Patrícia Hmírová (114). Nielen o magickej hranici, ale tiež Lige národov, žrebovaní či nezdaroch v Huelve sa Flashscore Správy rozprávali s pozitívne naladenou 30-ročnou futbalistkou.

V ankete Futbalistka roka sa umiestnila na šiestej priečke, vlani bola na štvrtej pozícii a predvlani dokonca na tretej. Aj to je dôkaz, že spomedzi slovenských hráčok patrí k tomu najlepšiemu a dlhodobo sa drží na vrchole. V roku 2023 dominovala Mária Mikolajová z SKN St. Pölten. Priazeň fanúšikov si získala Tamara Morávková z pražskej Slavie. 

"Priznám sa, že na seba som sa v ankete vôbec nesústredila. Teším sa z Majky, či už na klubovej, alebo reprezentačnej úrovni dosiahla výborné výsledky. Rovnako ma potešila cena fanúšikov pre Tami. Je mladá, talentovaná. Presne toto sú pozitívne veci, ktoré ju, verím, nakopnú do ďalšej práce," zhodnotila v rozhovore pre Flashscore Správy na úvod Patrícia Hmírová. Rekordérkou v počte získaných prvenstiev je Dominika Škorvánková (11).

Hmírová v reprezentačnom súboji s Chorvátskom.
Hmírová v reprezentačnom súboji s Chorvátskom.TASR

Slovenská ženská futbalová reprezentácia prežíva jedno z pozitívnych období. Pred pár týždňami sa zverenkyňám trénera Kopúňa podarilo udržať B-divíziu Ligy národov, keď v dvojzápase nezaváhali proti Lotyšsku a v súčte skóre 9:0 sa môžu pripravovať na najbližšiu edíciu.

"Do Ligy národov sme vstupovali s mierne iným apetítom. Doteraz nás mrzí zápas s Chorvátkami vonku (prehra 0:2, pozn. red.). Výsledkovo proti Lotyškám sme si dokázali, že do B-divízie patríme. Verím, že prekvapíme v nadchadzajúcich zápasoch," uviedla Hmírová, ktorá si pochvaľuje aj nový model ženskej Ligy národov - ten pribudol od minulého roka. Reprezentácie, ktoré sa nedostanú na najväčšie fóra, si tak môžu zahrať zaujímavé stretnutia v jednotlivých divíziách. 

Škótky, Srbky a Izraelčanky. Ako sa vám pozdáva skupina?

"Je hrateľná, aj keď Škótsko bude ťažký súper. So Srbskom sme hrali priateľský zápas. Viac-menej vieme, čo môžeme čakať, z druhého koša sme dostali jeden z najlepších tímov. Každopádne, môžeme v tejto skupine uspieť. Izrael je neznáma. Sama neviem, čo od nich očakávať. Želala som si ich skrz poznatok novej futbalovej kultúry."

Hmírová a jej posledné sezóny.
Hmírová a jej posledné sezóny.Flashscore

Rada spoznávate a získavate nové skúsenosti?

"Presne tak. Švédsko sme napríklad mali trikrát. Proti Škótkam som ešte nehrala, ale baby, tie najskúsenejšie, ich zažili. Je to také Anglicko. Väčšina hráčok hráva anglickú ligu. Súper z najvyššieho rangu." 

Hovoríte o najskúsenejších hráčkach. Patríte k ním aj vy, keď vyššie menovanú štvoricu dopĺňate s viac ako 100 štartmi. Čo to pre vás znamená? 

"Prišlo to znenazdajky. Človek si to počas kariéry veľmi neuvedomuje. Prichádza na zraz, vracia sa do klubu. Zrazu zazvoní zvonček... (smiech). Ani päťdesiatku som si nejako neuvedomovala. Milé prekvapenie. Na druhej strane, v reprezentácii som už niekoľko rokov. Métu som mala stovku, ale kým budem zdravá, chcem hrať čo najdlhšie. Samozrejme, keď budem mať reprezentácii čo dať."

Hmírová po strelenom góle do siete Chorvátok s kapitánkou Škorvánkovou.
Hmírová po strelenom góle do siete Chorvátok s kapitánkou Škorvánkovou.TASR

V ostatnom období si chodíte do reprezentácie futbal užiť? 

"Jednoznačne. Tým, že je to v Huelve všetko inak nastavené, vždy, keď na reprezentačný zraz, prežívam úplne inú emóciu. Teším sa na kvalitu a všetko okolo. Z pohľadu ofenzívneho futbalu je to jediné prostredie, v ktorom strieľam góly či na ne prihrávam (smiech). Osobne som veľmi rada, že mám takúto možnosť. Byť v tíme, v ktorom neútočíte, to nie je také potešenie. V reprezentácii si to môžem s loptou na kopačke kompenzovať."

Obaja narážame na nie príliš vydarenú sériu výsledkov v najvyššej španielskej súťaži. Ste posledné s piatimi bodmi. Čím to je?

"Asi tým, že nemáme v klube vysoké ambície. Je to skôr o chcení udržať sa v lige. Celkovo sa od toho odráža náš systém. Sme defenzívne zamerané. Štatistiky nie sú pozitívne. Priznám sa, že po minulej sezóne som sa chcela posunúť ďalej, ale povedala som si, že musím zabojovať, keďže mojou víziou je zotrvať v Španielsku. Inak je to zložité aj po profesionálnej stránke. Huelva musí na niektorých veciach popracovať."

Vízia zotrvať v Španielsku súvisí aj s tým, ako sa krajine darí, ako ju reprezentuje Barcelona. Je tým pádom ženský futbal na úplne inej úrovni?

"Určite, áno. Liga je veľmi profesionálna. Vlastne najlepšia liga, ktorú som doposiaľ hrala. Pri Barcelone sa nemáme, v rámci úrovne, ani o čom baviť. Akurát je tu jedno negatívum - kvalitatívny rozdiel medzi klubmi. Je Barcelona, potom veľký skok. Madrid, Levante a všetci ostatní sa bijú o udržanie. Hráte však viacero kvalitných zápasov na pekných štadiónoch. Aj preto sa mi táto súťaž páči. Viem, že tu môžem ako hráčka pokračovať. Nechcela som to po roku vzdať. Nebol najúspešnejší, ale rok či dva je potrebné ukázať kvality a možno príde ďalšia ponuka."

Hmírová v zápase Hulevy proti Barcelone.
Hmírová v zápase Hulevy proti Barcelone.Profimedia

Už sa vám niečo zaujímavé rysuje? 

"Postupne sa všetko začína v tomto smere rozbiehať. V Španielsku majú na všetko čas. Začne sa to riešiť v júni, možno júli (úsmev). Dva tímy vypadnú, dva nové prídu. Veľa záleží aj od toho, aké budú finančné možnosti."

Mimo Slovenska je Španielsko vašou štvrtou krajinou, v ktorej profesionálne pôsobíte (Poľsko, Švajčiarsko, Cyprus, pozn.). Čo vám dali do života? 

"Som vďačná za každú, v ktorej som mohla pôsobiť. Je pravda, že nie raz si poviem, že by som rada už zotrvala niekde dlhšie, ale každá krajina vám niečo dá. Už len z hľadiska kultúry, jazyka. Máte možnosť spoznať, ako ľudia pracujú na úrovni ženského futbalu. Sú to neoceniteľné skúsenosti. Odmalička som snívala o hraní tiki-taka v Španielsku, ale vôbec táto súťaž nie je taká technická, ako som si myslela. Je veľmi fyzická (smiech). 

V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, vnímate, že ženskému futbalu sa dostáva čoraz viac zaslúženej pozornosti?

"Ide to väčšími krokmi dopredu a oveľa rýchlejšie než na mojom začiatku. Je to obrovský rozdiel už len čo sa týka agentov či ponúk. Samozrejme, nemôžeme sa stále porovnávať s mužskou časťou, hlavne po finančnej stránke, ale už teraz je veľa ženských klubov zastrešených mužmi, čo je dôležité. Udržiava sa fanúšikovská základňa a takmer každá sféra je prepojená. Záleží však aj na tom, kde... Na Slovensku sú kroky pomalé. V Španielsku som dva roky. Keď som prišla, liga sa stala profesionálnou. Vníma sa úplne inak, keďže Barcelona dosahuje top výsledky. Je veľa ľudí, ktorí ju sledujú, vytvára sa množstvo kampaní na jej podporu a vstupujú do nej rôzne organizácie. Všetko to pomáha nielen klubom, ale najmä hráčkam."