Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tréner v Plzni, hráč v Košiciach. Kozára čakajú nové výzvy a nesmierne zaujímavá sezóna

Kozár bol dlhoročným kapitánom slovenskej futsalovej reprezentácie.
Kozár bol dlhoročným kapitánom slovenskej futsalovej reprezentácie.Profimedia
Dlhoročný slovenský reprezentant a kapitán národného tímu Peter Kozár (37) vstupuje do novej etapy kariéry. Stal sa hlavným trénerom majstrovskej Plzne. Zároveň Podpor pohyb Košice oznámil, že ak to okolnosti dovolia, bude môcť zasiahnuť ako hráč do stretnutí v najvyššej slovenskej súťaži.

Ako presne je to vymyslené?

"Prioritou je môj trénerský post v Plzni, ktorému sa budem venovať na sto percent. Dohoda s Košicami je viac-menej pre to, aby som bol v klube registrovaný. Môžem povedať, že určite neodohrám vysoký počet zápasov. Bude to také, že keď sa naskytne možnosť, aby to nijako neovplyvnilo Plzeň. Neviem teraz povedať, či to budú dva zápasy, alebo päť. Je to aj pre to, aby neboli ľudia a kluby prekvapené, ak by som naskočil. Ako som povedal, ide o to, aby hranie za Košice neovplyvnilo moje povinnosti v Plzni."

Zvažovali ste pred dohodou s Košicami aj úplný koniec kariéry?

"Nad koncom profesionálnej kariéry som rozmýšľal, ale vedel som, že by som si ešte chcel zahrať za Košice. Keď vznikol súčasný klub Podpor pohyb, tak som si vedel predstaviť fungovanie v ňom. Plzeň prišla v zime s ponukou na to, aby som sa stal trénerom, čo ma veľmi milo prekvapilo. Zobral som si čas na rozmyslenie, prehodnotil veci, porozprával sa s priateľkou a rodinou. Všetko som si dal dokopy a nakoniec som to prijal."

Aké to je byť trénerom futsalistov, s ktorými ste boli donedávna spoluhráč?

"Ešte si to tak neuvedomujem, pretože celé sa to stále nezačalo. Čas ukáže, keď sa posadím na lavičku. Bude to pre mňa ale určite zmena, rovnako pre nich. Verím, že postupne si to všetko sadne a bude to fungovať tak, ako má."

Bude výhodou, že povediete tím, ktorý poznáte?

"Verím, že áno. Snáď nebude nevýhodou, že sme boli spoluhráčmi, pretože tam sa vytvorili nejaké vzťahy. Tréner však má byť tréner. Musí to, samozrejme, byť aj na určitej fáze priateľstiev, ale teraz musím mať aj tvrdšiu ruku."

Uvažovali ste o trénerstve už dlhšie?

"Áno, popri hraní som si robil trénerskú licenciu. Bolo však otázne, ako to bude naozaj fungovať a ako by som to prípadne skombinoval. Plzeň ma oslovila s touto ponukou, dala mi možnosť byť profesionálnym trénerom a to zohralo veľkú rolu. Na druhej strane, budem viesť veľký klub, ktorý vyhráva tituly a dlhodobo sa pohybuje na najvyšších priečkach v Česku, takisto v Európe. Či je to správny krok pre štart trénerskej kariéry sa uvidí, ale verím, že áno a že mi pomôže aj vedenie, klub i hráči."

V Plzni ste zažili ako hráč krásne roky. Vyšlo to tak, ako ste plánovali?

"V podstate áno. Keď som prichádzal, veľké majstrovské ciele klub nemal. Postupom času sa ale káder doplnil tak, že bola snaha hrať finále a získať titul, čo sa nám nakoniec za päť rokov podarilo trikrát. Mali sme dobré výsledky aj v Lige majstrov. Naposledy síce prišlo sklamanie, keďže sme vypadli v skupine, ale na tejto úrovni to je veľmi vyrovnané. Nevyjde vám jeden zápas a hneď je po postupe. Celkovo ale moje hráčske pôsobenie v Plzni hodnotím pozitívne a môžem byť spokojný."

Z Plzne odišiel váš dlhoročný spoluhráč a kamarát Gabriel Rick, stále si ale môžete spolu zahrať za Košice...

"On mal viac ponúk, rozhodol sa pre Košice, za čo som rád. Klubu sa dvakrát nepodarilo vyhrať finále. Všetci chceme urobiť ešte viac a pomôcť Košiciam získať titul. Aj keby som sa mal vrátiť len na jeden zápas, verím, že mužstvu pomôžem, aby ten titul získali. Keď sa naskytne šanca zahrať si za Košice, určite ju využijem."

Neboli ste na posledných reprezentačných zrazoch. Ukončili ste už repre kariéru?

"Stále som ju neukončil. Teraz, keď som sa stal trénerom Plzne si neviem predstaviť, ako by som to skĺbil."