Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hľadá sa náhrada za Neuera: 5 kandidátov, ktorí by ho mohli zaskočiť

Hľadá sa náhrada za Neuera: 5 kandidátov, ktorí by ho mohli zaskočiť
Hľadá sa náhrada za Neuera: 5 kandidátov, ktorí by ho mohli zaskočiťProfimedia
Koniec aktuálneho roka nebol pre Manuela Neuera (36) vydarený. Skúsený brankár si na majstrovstvách sveta v Katare, kde Nemecko vypadlo už v skupine, nedokázal udržať ani jedno čisté konto. Niekoľko dní po nich sa počas dovolenky vážne zranil. Bundesligový šampión Bayern Mníchov tak hľadá medzi žrde novú posilu. Kto by sa ňou mohol stať?

Neuer už raz v prebiehajúcom ročníku chýbal. Vtedy ho z hry vyradilo rameno. V bráne zaujal jeho miesto Sven Ulreich. Keďže Bavori chcú držať svojich ligových vyzývateľov ďaleko za sebou a bojovať o triumf v Lige majstrov, bez jednej z najväčších opôr to budú mať náročné. Aj z toho dôvodu hľadajú dlhodobejšiu náhradu. Flashscore prináša päticu možných kandidátov.

Alexander Nübel (26)

Podobne ako Neuer, aj Nübel prestúpil do Bayernu zo Schalke. Ale to je v rámci paralel všetko. Zatiaľ čo prvý menovaný sa po svojom príchode okamžite stal jednotkou a začal lámať rekordy, druhý sa za Bavorov predstavil iba raz. Sezónu trávi na hosťovaní v Monaku.

Hoci by bol tento krok pre Bayern azda najjednoduchší - stiahnuť z hosťovania svojho brankára namiesto kúpy nového - nie je to až tak jednoduché. Podľa nemeckých novín TZ Nübel neobľubuje trénera brankárov Bayernu Toniho Tapaloviča. Vníma ho totiž ako Neuerovho dôverníka. Naopak, chce pracovať s trénerom, ktorému môže dôverovať. 

Okreb toho má Nübel údajne aj podmienku, aby sa odohral férový súboj o post jednotky. Kým Neuer očakáva, že po svojom návrate má neohrozenú pozíciu, aj keď onedlho oslávi 37. narodeniny. Zo všeobecného hľadiska môžeme povedať, že rozhovory medzi Bayernom a Nübelom pokračujú, ale zdá sa nepravdepodobné, aby sa 26-ročný brankár v krátkom čase do Mníchova vrátil.

Dominik Livakovič (27)

Jeden z brankárov, ktorí na seba upozornili v priebehu uplynulých majstrovstiev sveta v Katare. Patril k pilierom chorvátskeho tímu, ktorý sa domov vrátil s bronzovými medailami. V osemfinále zneškodnil v penaltovom rozstrele tri pokutové kopy. Vo štvrťfinále predviedol 11 kľúčových zákrokov, aby jeho mužstvo mohlo vyradiť veľkého favorita Brazíliu. Radil sa medzi kandidátov na zisk Zlatej rukavice.

Livakovič strávil celú doterajšiu kariéru v rodnej krajine a posledných sedem sezón pôsobil v chorvátskom Dinamo Záhreb. Vo veku 27 rokov (a po skvelom vystúpení na záverečnom šampionáte) je najvyšší čas, aby sa posunul do významnejšej ligy. Dinamo by za neho mohlo požadovať minimálne 10 miliónov eur, čo je za brankára jeho kvalít výhodná ponuka.

Emiliano Martínez (30)

Po finále majstrovstiev sveta sa rozoberali jeho provokácie a gestá. Výnimkou neboli divoké oslavy v zaplnených uliciach v Buenos Aires. Na jeho výkony akoby sa zabudlo. Nezabúdajme ale, s čím absolvoval Emiliano Martínez majstrovské oslavy - so zlatou medailou a k tomu trofejou Zlatá rukavica pre najlepšieho brankára turnaja. A to všetko nezískate len tým, že vychytáte niekoľko penált. 

Takmer desať rokov strávil Martínez bojom o miesto v londýnskom Arsenale. Medzitým absolvoval šesť hosťovaní, aby vyzval Bernda Lena na súboj o post jednotky. Nepodarilo sa mu to, ale vybojoval si rozdielový prestup do Aston Villy, v ktorej stojí pravidelne medzi tromi žrďami. Výkony za Villans ho katapultovali do národného tímu. V priebehu roka sa z debutanta stal majster sveta. Vo veku 30 rokov ho čaká možno jedna z posledných šancí na veľký kariérny skok do veľkoklubu. Väčší ako Bayern neexistuje.

Bono (31)

Pri ďalšom brankárovi, ktorý sa predstavil v Katare ešte zostaneme. Maroko sa zapísalo do histórie, keď sa ako prvá africká krajina prebojovala do semifinále. Získalo povesť defenzívneho mužstva, keďže na svojej ceste inkasovalo jeden gól (vlastný). Bono bol súčasťou skalopevnej obrany.

Narodil sa v kanadskom Montreale marockým rodičom, ale väčšinu svojej mladosti strávil v Casablance v mládežnickom tíme marockého klubu Wydad. Profesionálna kariéra ho zaviedla do Španielska (predtým takmer podpísal zmluvu v Rumunsku), kde hral v rezerve Atlética, za Zaragozu v Segunda Division. Pred prestupom do Sevilly pomohol Girone postúpiť do La Ligy. V Andalúzii mal kryť chrbát českému brankárovi Tomášovi Vaclíkovi, ale netrvalo dlho a stal sa jednotkou.

Po historickom zápise s Marokom by sa určite nebránil možnosti vyskúšať si pôsobenie v Mníchove. Najmä preto, že je od detstva fanúšikom Bayernu.

Yann Sommer (34)

Momentálne nie je natoľko v centre pozornosti ako ostatní v našom zozname, ale bol by logickou a možno aj jasnou voľbou pre Bayern. Sommer je vynikajúci brankár. Dlhoročná opora Borussie Monchengladbach a tiež švajčiarskej reprezentácie. Ponúka bohaté skúsenosti. Týždeň pred Vianocami dovŕšil 34. narodeniny.

Napriek tomu, že už viac ako desať rokov potvrdzuje svoje kvality, od príchodu do Gladbachu z Bazileja nezískal ani jednu trofej. Pravdepodobne sa to pokúsi zmeniť čo najskôr. Ešte pred tým, ako odloží rukavice bokom. Podľa viacerých správ z Nemecka sa Mníchovčania o jeho služby zaujímajú. Vzhľadom na svoj vek by nebol dlhodobou náhradou Neuera, ale priniesol by množstvo skúseností za prijateľnú cenu. 

Borussia by ho predala radšej teraz, ako by mal odísť v lete zadarmo na konci kontraktu. Možný štatút voľného brankára je lákavý aj pre iné veľkokluby - Inter či Manchester United stoja taktiež v rade čakateľov.