Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Mountfield HK dostal vysokú pokutu za doping hráčov, medzi previnilcami i bývalý bek Nitry

Dvomi z hriešnikov sú aj Kevin Klíma a Graeme McCormack.
Dvomi z hriešnikov sú aj Kevin Klíma a Graeme McCormack.ČTK / Peřina Luděk
Disciplinárna komisia českej extraligy uložila Hradcu Králové pokutu dva milióny korún (takmer 80-tisíc eur) za doping troch hráčov počas semifinálovej série s Vítkovicami v sezóne 2022/23. Zároveň skontumovala zápas, po ktorom mali obranca Graeme McCormack (33) a útočníci Kevin Klíma (27) s Martinom Štohanzlom (25) pozitívny výsledok testu.

Asociácia profesionálnych klubov ľadového hokeja o tom informovala v tlačovej správe: "Posudzovanie skutku a ukladanie trestu sa riadilo smernicou pre kontrolu a postih dopingu v Českej republike. Na jej základe má riadiaci orgán súťaže právo uložiť klubu primeranú sankciu vo chvíli, keď sú viac ako dvaja hráči uznaní vinnými z porušenia antidopingových pravidiel," povedal riaditeľ súťaže Martin Loukota pre ČTK s tým, že v hre bol celý rad trestov.

Východočesi mohli dostať podľa disciplinárneho poriadku extraligy napomenutie, pokutu, odpočet bodov, v hre bola takisto kontumácia zápasu, alebo im mohli byť odobraté strieborné medaily, ktoré v sezóne 2022/23 získali. Klubu hrozilo aj vylúčenie zo súťaže či uzavretie štadióna.

"Najviac disciplinárna komisia zvažovala aplikovateľnosť a realizovateľnosť trestu. Nakoniec klubu udelila pokutu vo výške dvoch miliónov korún a skontumovala štvrté stretnutie semifinále play-off," uviedol Loukota. Zmena výsledku pre Mountfield ale nič neznamená, pretože zápas na domácom ľade prehral 1:2.

Hráči dostali od Národného rozhodcovského súdu zhodne desaťmesačné tresty, ktoré začali plynúť od dátumu pozitívneho nálezu. Do extraligy sa tak mohli vrátiť tento rok 9. februára. Antidopingový výbor Českej republiky sa proti tomu odvolal. "Našou snahou bolo rozhodnúť v tejto veci čo najskôr, ale konanie s hráčmi zo strany Národného rozhodcovského súdu pre šport nie je ani po takej dlhej dobe ukončené," uviedol Loukota.

Nakoniec disciplinárna komisia vyniesla verdikt krátko pred začatím nového extraligového ročníka. "Prihliadli sme na nápravné kroky hradeckého klubu, ktorý spolupracoval počas celého konania," vyhlásil predseda komisie Viktor Ujčík.

Hradecký klub označil na svojom webe dvojmiliónovú pokutu za úplne neprimeranú vzhľadom na to, že nič nezavinil a hokejisti nemali v úmysle dopovať. "Išlo o krátkodobé použitie prípravku, ktorý na etikete neobsahoval žiadne zakázané látky, ale bol kontaminovaný," uviedlo vedenie klubu.

Proti rozhodnutiu disciplinárnej komisie sa ale Hradec neodvolá. "Klub je pripravený udelený trest prijať, aby táto kauza nezaťažovala ďalšiu sezónu klubu a celej Tipsport Extraligy," doplnili Východočeši. Spomínaný bek Graeme McCormack si počas svojej kariéry zahral aj na Slovensku, a to za Nitru.

Momentálne sú členmi Mountfieldu štyria slovenskí hráči - Stanislav Škorvánek, Martin Bučko, Dávid Mudrák a Alex Tamáši.