Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slováci v Európe: Úspešní Tomek aj Lantoši, strelec Jánošík a turbulentný týždeň Eliáša

Lantoši a Faško-Rudáš zatiaľ zažívajú dobrý úvod sezóny.
Lantoši a Faško-Rudáš zatiaľ zažívajú dobrý úvod sezóny.Profimedia / ČTK / Šálek Václav
Európske hokejové súťaže odštartovali vo vysokom tempe, v akcii sú aj mnohí slovenskí hráči. Preto sa po letnej prestávke vracia tradičná rubrika Flashscore Správ, ktorá každý týždeň mapuje počínanie si legionárov spod Tatier v zahraničných súťažiach na starom kontinente.

Česko

Litvínov zažíva veľmi dobrý vstup do sezóny, pretože po troch zápasoch má ako jediný tím plný počet deviatich bodov. Výrazne k tomu prispel slovenský brankár Matej Tomek, ktorý zatiaľ na ľade nechýbal. Proti Mountfieldu kryl 27 z 29 striel, v Plzni inkasoval len raz (21/22) a proti Kladnu dvakrát (27/29).

Posledné spomínané stretnutie rozhodol víťazným gólom kapitán Matúš Sukeľ. Vo forme je aj Mladá Boleslav, keďže získala osem bodov. Kapitán Adam Jánošík v celej minulej sezóne strelil iba jeden gól. Teraz už stihol rozhodnúť o výhre proti Olomoucu, kde pridal aj asistenciu a takisto skóroval proti Plzni.

Jeho spoluhráč Pavol Skalický sa presadil v úvodnom vystúpení ročníka, v druhom dostal trest na 5+10 minút za úder do oblasti hlavy. Prvú trojku aktuálne uzatvárajú Vítkovice. Zaujímavé je, že všetky tri najvyššie postavené tímy majú slovenského kapitána, v ostravskom tíme plní túto funkciu Juraj Mikuš.

Tabuľka českej najvyššej súťaže po troch kolách.
Tabuľka českej najvyššej súťaže po troch kolách.Flashscore

Matej Kašlík pre zranenie vynechal úvodné dva zápasy Českých Budějovíc, pri debute v súťaži zaknihoval asistenciu a pomohol k vysokej výhre nad Pardubicami. V drese Dynama získal jednu prihrávku pri výhre nad Kladnom bek Peter Čerešňák.

Lukáš Cingel strelil víťazný gól Brna na ľade Mountfieldu, prihrávku si pripísal Martin Ďaloga. Liberec zatiaľ ťahá útočník Róbert Lantoši. Skóroval do siete Komety, jednu asistenciu získal s Vítkovicami a bilanciou 1+1 pomohol zdolať Mountfield. Jeho spoluhráč Martin Faško-Rudáš doposiaľ disponuje jedným presným zásahom a jednou asistenciou.

Třinec na prehru 0:3 proti Sparte reagoval výhrou 4:0 proti Českým Budějoviciam. Libor Hudáček zaknihoval tri asistencie, Marko Daňo mal bilanciu 1+1 a Martin Marinčin zas 0+1. Plzeň uspela vo Vítkoviciach vďaka prihrávke Adriána Holešinského na víťazný gól.

V súboji s Litvínovom dostal gólman Dávid Hrenák počas prvej tretiny tri góly a bol vystriedaný. Obranca Martin Nemčík pomohol prihrávkou k výhre Kladna nad Spartou. Dávid Gríger skóroval do siete Sparty a zariadil tým víťazstvo svojho mužstva.

Brankár Stanislav Škorvánek debutoval za Mountfield HK pri prehre po nájazdoch proti Libercu, domácim nepomohla ani asistencia Alexa Tamášiho. Silvester Kusko má na konte jednu prihrávku, lenže jeho Olomouc ešte nebodoval a ostáva posledný.

Švédsko

V nedeľu odštartovala najvyššia súťaž vo Švédsku, ale slovenská dvojica v drese Leksandu nezažila ideálny zápas. Na ľade Frolundy ich tím prehral hladko 1:5. Marek Hrívik ukončil duel s dvomi mínusovými bodmi. Aktívny Peter Cehlárik vyslal šesť striel, najviac spomedzi všetkých hráčov, lenže do streleckej listiny sa nezapísal.

Marián Studenič nastúpil v tretej formácii Färjestadu pri výhre proti Rogle po samostatných nájazdoch. Prezentoval sa jedným streleckým pokusom. Alex Čiernik debutoval v drese Nybra gólom, ktorým poslal duel vo Vimmerby do predĺženia, lenže jeho mužstvo prehralo po nájazdoch.

Ostatné súťaže

Mladý brankár Rastislav Eliáš debutoval v poprednej fínskej Liige. V sobotnom stretnutí jeho IFK Helsinki proti SaiPe nahradil za stavu 1:5 gólmana Taponena. Na ľad prišiel v 38. minúte, inkasoval dvakrát, posledný zásah pridali hostia do prázdnej bránky. Duel skončil 4:8 a odchovanec košického hokeja mal iba 66,7 % úspešnosť zákrokov.

O deň neskôr chytal za juniorský tím Helsínk. K výhre nad mužstvom KooKoo prispel štrnástimi zákrokmi a hlavne čistým kontom. Stanislav Horanský nezažil vo švajčiarskej druhej najvyššej súťaži ideálny štart, keďže jeho Olten vyhral iba jeden z úvodných troch stretnutí a skúsený krídelník zaknihoval len jednu asistenciu.

Obranca Martin Štajnoch prispel asistenciou k výhre Feherváru v IceHL na ľade talianskeho mužstva Val Pusteria. Pre zdravotné problémy nebol Milan Kytnár v zostave Rouenu od konca augusta, nezasiahol teda do úvodných troch kôl francúzskej ligy.

Brankár Marek Čiliak chytal len raz a to pri prehre Marseille proti Cergy-Pontoise. Marek Sloboda okorenil svoj súťažný debut za Nice dvomi asitenciami pri víťazstve proti Chamonixu (3:2), potom strelil gól na ľade Grenoblu, no z výhre sa netešil.

Islandský tím Skautafelag Reykjavikur nepostúpil z úvodnej fázy Kontinentálneho pohára. V tabuľke štyroch tímov skončil na poslednom mieste. Podľahol litovskému Elektrenaiu a aj estónskej Narve. Pri víťazstve nad španielskou Jacou mal slovenský obranca Eduard Kaščák dve asistencie.