Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Česi krôčik od senzácie, vo finále Hlinka Gretzky Cupu tesne prehrali s Kanadou

Finále vyhrali Kanaďania.
Finále vyhrali Kanaďania.hlinkagretzkycup.ca
Českí hokejisti na druhý triumf na Hlinke Gretzky Cupe hráčov do 18 rokov nedosiahli. Rovnako ako pred rokom v Břeclavi, tak aj teraz vo finále v Edmontone tesne podľahli Kanade. Jediný gól dal Tomáš Poletín (17) v čase 59:51. Zatiaľ čo zámorský káder uspel tretíkrát za sebou a má 25. zlato, Česko získalo 10. striebro.

Česko - Kanada 1:2

Hlavný kouč Česka David Čermák pre server hokej.cz uviedol: "Myslím si, že chlapci odohrali parádny turnaj. Samozrejme, teraz sú sklamaní... Neuhrali sme finále, ale inak by som povedal, že celý čas vrátane prípravného zápasu s Kanadou hrali veľmi dobre. Máme na čom stavať."

Oba celky sa v príprave na prestížnu akciu stretli v generálke krátko pred štartom turnaja a Čermákov výber zaskočil domáceho favorita výhrou 6:4. Kanaďania si dali veľký pozor, aby sa nič podobné neopakovalo. Hneď počas úvodného dejstva, ktoré vyhrali na strely na bránku 14:7, si vytvorili dvojgólový náskok, ten sa ukázal ako rozhodujúci.

Schmidt sám pred gólmanom Štěbetákom v tretej minúte ešte neuspel. Česi sa potom síce ubránili po vylúčení Poletína, ale v siedmej minúte sa Štěbeták po zákroku ocitol mimo bránkoviska, Kanaďania sa dostali znova k puku a Kilfoil pohodlne do prázdnej bránky otvoril skóre. V 14. minúte mohol v presilovke vyrovnať Benák, ale trafil len tyčku.

Krátko pred prestávkou naopak predviedli Kanaďania skvele zohraný útok, ktorý zakončoval zblízka Desnoyers a Štebetákovi nedal šancu zasiahnuť. Odpovedať mohol hneď čoskoro Poletín, aj pri jeho pokuse však pomohla kanadskému brankárovi Ivankovicovi konštrukcia.

"Prvá tretina bola slabšia, tam nám Kanada odskočila. Potom už nám chýbali sily, ale chýbali aj súperovi. Bol to šiesty zápas za osem dní. Hokej už nebol taký, aký bol predtým v priebehu turnaja. Bolo to veľmi náročné. Snažili sme sa chlapcov vyburcovať, že duel určite nie je stratený. Nechali tam všetko, bohužiaľ to nestačilo,“ povedal Čermák.

V druhej tretine mali Česi k dispozícii dve presilovky, pri tej druhej zachránila zámorského favorita opäť žŕdka. Aj preto sa stav nezmenil. Štyri minúty pred koncom siahla česká striedačka k hre bez gólmana. V čase 58:55 navyše musel ísť na trestnú lavicu strelec druhého gólu Desnoyers.

Napriek tomu, že Poletín po podarenej súhre znížil, na viac už jeho celku nezostával čas. Jediným triumfom Čechov tak zostáva aj naďalej prvenstvo z domáceho turnaja v roku 2016. Tretie skončilo Švédsko, ktoré Česi v semifinále porazili 5:1. Severania prestrieľali tím USA 6:3.