Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 10 hráčov, ktorých sledovať na tohtoročnom Hlinka Gretzky Cupe

McKenna je najväčšou hviezdou tohtoročného Hlinka Gretzky Cupu.
McKenna je najväčšou hviezdou tohtoročného Hlinka Gretzky Cupu.Profimedia
Prestížna hokejová prehliadka najlepších mladých hokejistov sveta s názvom Hlinka Gretzky Cup sa tento rok uskutoční od 5. do 10. augusta v kanadskom Edmontone. Flashscore Správy sa pred úvodným buly pozreli na desať najzaujímavejších hráčov, ktorých sa oplatí sledovať a majú pred sebou veľkú budúcnosť.

Gavin McKenna (Kanada)

Stále iba 16-ročný útočník má byť ďalšou superhviezdou zámorskej NHL, no na draft pôjde až v roku 2026. Napriek tomu už teraz ukazuje, že ho čaká svetlá budúcnosť. V minulej sezóne 2023/24 odohral za Medicine Hat Tigers vo WHL 61 zápasov a získal 97 bodov, čo sú fenomenálne čísla. Lepšie mali v jeho veku v histórii spomínanej súťaže iba šiesti hráči. McKenna štartoval aj na posledných MS do 18 rokov, kde k zlatu v siedmich dueloch prispel až 20 bodmi (10+10), historicky sú lepší iba Hagens a Kučerov.

Caleb Desnoyers (Kanada)

Jeden z najvyššie hodnotených útočníkov nadchádzajúceho draftu NHL 2025 bol takisto súčasťou zlatého tímu Kanady na uplynulom šampionáte do 18 rokov. Nastúpil na päť duelov (1+4). Za Moncton Wildcats v QMJHL odohral 60 stretnutí so ziskom 56 bodov (20+36). Ukázal tak veľký potenciál, ktorý by mal potvrdiť v novom ročníku. 

Matthew Schaefer (Kanada)

Existuje veľká pravdepodobnosť, že Schaefer sa stane najvyššie draftovaným obrancom v roku 2025. Je tomu tak prakticky vo všetkých skorých preddraftových rebríčkoch. Kanadský bek odohral v OHL prvú sezónu, tá mu v drese Erie Otters vyniesla celkovo dvadsať bodov. Väčšiu úlohu hral na MS do 18 rokov, kde ku kanadskému zlatu prispel piatimi bodmi v siedmich dueloch.

Cole Reschny (Kanada)

Ďalší z kanadských hráčov, ktorý má získať miesto na drafte už v prvom kole. Sedemnásťročný útočník svoju prvú kompletnú sezónu vo WHL odohral za Victoria Royals a mal priemer takmer bodu na zápas, nazbieral ich 59 (21+38). Javorový list má však v tíme aj ďalších produktívnych útočníkov ako napríklad Jake O'Brien, ktorý v minulej sezóne získal v OHL počas 61 duelov až 64 bodov, dopĺňa ho aj Émile Guité. Ten zas pozbieral 57 bodov v QMJHL.

Jakob Ihs-Wozniak (Švédsko)

Švédsky útočník sa narodil v austrálskom meste Adelaide. Takisto sa radí medzi hráčov s potenciálom byť vybraný na drafte už na úvodných priečkach. So ziskom 50 bodov patril k najproduktívnejším hokejistom domácej juniorky a najproduktívnejším sa stal vo vekovej kategórii U17. Dlhodobo preukazuje ofenzívne zručnosti, ukázal ich aj na uplynulých MS do 18 rokov, kde strelil jeden gól a tešil sa z bronzu. Odmalička vyrastá v klube Luleå IF, dva razy už nastúpil v áčku.

Sascha Boumedienne (Švédsko)

Jeho otcom je bývalý obranca Josef Boumedienne, ktorý má skúsenosti s NHL a počas sezóny 2012/13 si zahral aj za Slovan Bratislava. Samotný Sascha sa síce narodil vo fínskom Oulu, keďže otec vtedy hrával za Kärpät, no rozhodol sa reprezentovať Švédsko. Dlhodobo pôsobí v zámorí, minulý ročník odohral za Youngstown Phantoms v USHL a so ziskom 27 bodov bol tretím najproduktívnejším hráčom spomedzi tých, ktorí môžu ísť na draft najskôr v roku 2025. Hokejista s alžírskym pôvodom by sa mal so Schaeferom pobiť o pozíciu najvyššie draftovaného beka.

Max Westergård (Fínsko)

Stále iba šesťnásťročný útočník pôsobí od minulého roka vo švédskej Frölunde, kde bol najproduktívnejším hráčom v tíme do 18 rokov. Zasiahol aj do niekoľkých stretnutí v juniorskej súťaži, v nej by mal odohrať kompletný ďalší ročník 2024/25. Westergård zažije debut v národnom tíme do 18 rokov, za sedemnástku mal priemer bod na zápas.

Vladimír Dravecký (Česko)

Mladý obranca plnil titulky na Slovensku aj v Česku, pretože sa nečakane rozhodol pre zmenu krajiny, ktorú bude reprezentovať. Dravecký sa narodil v USA, ale dlhodobo hrával za mládežnícke tímy Třinca, kde jeho otec patrí medzi legendy klubu. Pred sezónou 2023/24 sa rozhodol pre návrat na Slovensko, aby splnil podmienky a mohol v budúcnosti bez problémov reprezentovať výber s dvojkrížom na hrudi.

Nakoniec si však vybral Česko, a tak ho tréner David Čermák hneď povolal na Hlinka Gretzky Cup. Nadchádzajúci ročník odohrá v juniorke švédskeho Rögle. Na konci októbra sa Dravecký stal v drese Košíc vo veku 15 rokov, 10 mesiacov a 12 dní druhým najmladším strelcom v histórii najvyššej slovenskej súťaže. 

Adam Benák (Česko)

Český útočník patrí k adeptom na prvé kolo draftu NHL 2025. O kvalitách presvedčil už na minuloročnom Hlinka Gretzky Cupe, kde nazbieral desať bodov (2+8), rovnako ako najproduktívnejší hráči Catton a Connelly, no dal menej gólov. Nakoniec oslavoval so spoluhráčmi striebro. Počas uplynulého šampionátu do 18 rokov strelil v piatich dueloch gól, pridal dve asistencie. Osemnásť duelov odohral za Plzeň v najvyššej českej lige. Od nového ročníka sa vydáva do USHL, bude nastupovať za Youngstown Phantoms.

Benjamin Kevan (USA)

Veľmi zaujímavú nomináciu tento rok na Hlinka Gretzky Cup berie americký výber, pretože v nej chýbajú prakticky všetky najväčšie talenty ročníka. Nefiguruje v nej žiadny z hráčov s potenciálom byť draftovaným v prvom kole. Preto sa na prvý pohľad môže zdať, že USA nebude také silné, ale zámorský tím znova pomýšľa na vysoké priečky. Na čele ofenzívy by mal stáť Kevan, ktorý v minulej sezóne odohral za Des Moines Buccaneers v USHL celkovo 59 zápasov a získal 57 bodov. Vďaka tomu bol najproduktívnejším hráčom ligy spomedzi tých, ktorí môžu byť draftovaní najskôr v roku 2025.