Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 5 opôr Slovenska na Hlinka Gretzky Cupe: Mladíci s veľkou šancou zahrať si v NHL

Adam Nemec má byť oporou Slovenska.
Adam Nemec má byť oporou Slovenska.HK Nitra
Prestížna hokejová prehliadka najlepších mladých hokejistov sveta s názvom Hlinka Gretzky Cup sa tento rok uskutoční od 5. do 10. augusta v kanadskom Edmontone, tradične aj so slovenským zastúpením. Flashscore Správy sa pred úvodným buly pozreli na päť hráčov, ktorí majú byť oporami v tíme trénera Martina Dendisa (32).

Patryk Zubek

Veľmi zaujímavé meno, ktoré môže byť budúcnosťou slovenského hokeja. Zubek je Poliak, narodil sa v Nowom Targu, kde si ho všimol slovenský tréner Marcel Skokan. Mladík musel opustiť rodnú krajinu aby mal možnosť stať sa profesionálom. Rozhodoval sa medzi Fínskom a Slovenskom, nakoniec si vybral bližšiu možnosť.

Pas získal len nedávno, oficálne sa všetko dotiahlo na začiatku apríla, a tak stihol MS U18. Zaujímavosťou je, že prvý zápas s dvojkrížom na hrudi odohral proti Poľsku. Zubek má za sebou skvelú sezónu v juniorke Banskej Bystrice, pretože so ziskom 51 bodov (9+42) v 45 dueloch bol najproduktívnejším obrancom.

Tomáš Chrenko

Stále iba 16-ročný útočník sa stal v minulom ročníku juniorskej extraligy druhým najproduktívnejším hráčom, získal 68 bodov (24+44) v 44 zápasoch, počas play-off pridal ďalších 11 a nakoniec sa s Nitrou tešil z titulu. Zároveň debutoval medzi seniormi. V drese corgoňov nastúpil dvakrát. Trikrát bol súčasťou Topoľčian, strelil jeden gól. 

Chrenko pritom pôjde na draft až v roku 2026 a v juniorských kategóriách môže hrať ešte ďalšie tri roky. Oporou Slovenska bol aj na MS do 18 rokov, pretože s piatimi bodmi (2+3) sa stal druhým najproduktívnejším členom tímu. Jeho otcom je Tomáš Chrenko, bývalý útočník a momentálne generálny manažér Nitry.

Ján Chovan

Otcom rodáka z Bratislavy je bývalý brankár Ján Chovan, strýkom Martin Chovan, obranca s takmer 1 000 zápasmi v seniorskom hokeji. Samotný Ján Chovan mladší už niekoľko rokov hráva vo fínsku za Tapparu, kde vo svojej premiérovej sezóne 2021/22 získal v 38 zápasoch až 45 bodov.

Počas posledného ročníka sa mu v kategórii do 18 rokov darilo takisto výborne, absolvoval 20 duelov s 31 bodmi (12+19), a tak bol posunutý medzi juniorov, kde získal 13 bodov počas 30 zápasov. Takisto patril medzi opory na MS U18, prezentoval sa tromi bodmi (1+2). Na poslednom HGC nazbieral štyri body (1+3).

Adam Nemec

Ešte si na to síce chvíľu budeme musieť počkať, ale najskôr v roku 2026 môžu byť v NHL dvaja slovenskí bratia. Šimon Nemec sa už stal pevnou súčasťou New Jersey, do profiligy má nasmerované aj jeho brat Adam. Mladší súrodenec rovnako z Liptovského Mikuláša odišiel do Nitry, kde sa naplno rozvíja jeho talent.

K majstrovskému titulu corgoňov v juniorskej extralige prispel počas základnej časti 57 bodmi (28+29) a stal sa jej tretím najproduktívnejším hráčom. V play-off pridal ďalších osem bodov. Nemec už debutoval aj v seniorskom hokeji, zhodne trikrát nastúpil za Nitru aj Topoľčany. Na uplynulom svetovom šampionáte U18 strelil dva góly.

Tobias Tomík

Stále iba šestnásťročný útočník Trenčína má našliapnuté k tomu, aby bol v roku 2026 draftovaný do NHL. Už v sezóne 2022/23 mal v slovenskej lige do 18 rokov priemer viac ako bod na zápas a blížil sa k nemu aj medzi juniormi. Predchádzajúci ročník mu priniesol aj prvé seniorské skúsenosti.

Tie zbieral v projekte U18 v Tipos SHL (5+1) a štyrikrát naskočil v áčku materského Trenčína. Na MS U18 si zapísal do štatistík päť bodov (2+3). Pred rokom na Hlinka Gretzky Cupe strelil dva góly. Ilavský rodák chce tieto čísla v kanadskom Edmontone ešte zlepšiť.