Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Desať gólov v sieti Kazachstanu, Američania postupujú do štvrťfinále. Švajčiari prvýkrát padli

Aktualizované
Hráči USA ukázali svoju silu.
Hráči USA ukázali svoju silu.Profimedia
10. deň hokejových MS v Prahe a Ostrave priniesol prvé dvojciferné víťazstvo na šampionáte. Výber USA deklasoval Kazachstan 10:1. Z víťazstva sa tešia aj hráči Rakúska, Kanady a Lotyšska.

A-skupina

Nórsko - Rakúsko 1:4

Rakúšania boli v úvode aktívnejší a Baumgartner bol v tretej minúte blízko gólu, Haukeland podržal svoje mužstvo. V presilovej hre zahrozil Nissner, ale na druhej strane mohol otvoriť skóre duelu Steen. Aj severania pridali v ofenzíve, Thoresen však v početnej výhode netrafil puk a Eirika Östrema Salstena vychytal Kickert. V druhej časti sa obe mužstvá pozorne strážili a bol to prevažne boj o stredné pásmo. Rakúšania potom dostali šancu v tretej presilovke a Schneider skóroval strelou z prvej. O 40 sekúnd neskôr zvýšil Zwerger na 2:0.

Zverencom Badera góly pomohli a od tohto momentu boli lepší. V 34. minúte počas signalizovaného vylúčenia Nórov pridal Schneider z rovnakej pozície druhý presný zásah. Nóri v úvode tretej nevyužili početnú výhodu 5 na 3 a po nej sa sa Mario Huber dostal do samostatného úniku, Haukeland však zasiahol betónom.

Rakúšania kontrolovali hru a Strong mohol upraviť už na 4:0, ale jeho zakončenie skončilo na žŕdke. Nóri sa dočkali v 54. minúte po strele Engebratena. V závere Mario Huber poistil triumf zakončením do prázdnej brány. Rakúšania sa dostali v tabuľke na postupové štvrté miesto, majú síce rovnaký počet bodov (7) ako Fíni, ale so Suomi majú lepší vzájomný zápas.

V utorok o 12:20 nastúpia vo svojom poslednom stretnutí v skupine proti Veľkej Británii, Fínov čakajú ešte dva zápasy (Dánsko, Švajčiarsko). Nóri sa o necelých 24 hodín neskôr stretnú v dôležitom strenutí v boji o záchranu s Britmi.

Švajčiarsko - Kanada 2:3

Kanaďanom chýbal pre dištanc za zákrok v predošlom zápase na Jesseho Puljujärviho obranca Bowen Byram. Šláger začal lepšie zámorský tím a využil hneď prvú presilovú hrú zásluhou Cozensa. Diváci sledovali atraktívny hokej, Bedard mohol zvýšiť, ale zahrozil aj súper po šanci Josiho. Švajčiari odpovedali v polovici prvej časti, keď rovnako v početnej výhode Fiala prestrelil Binningtona.

V 15. minúte sa mohla Kanada opäť dostať do vedenia, Hagel už prekonal Genoniho, ale Josi zachytil puk na bránkovej čiare. V úvode druhej Švajčiari nevyužili presilovku, no v 26. minúte strelili druhý gól. Loeffel sa presadil strelou od modrej čiary. Potom sa negatívne zviditeľnil Fiala, ktorý fauloval kolenom Cozensa a dostal 5 min + DKZ. 

Kanaďania presilovku využili, presadil sa práve faulovaný hráč. V ďalšom priebehu oslabenia sa uvoľnil Thürkauf, no zastavil ho Bedard a nasledovalo trestné strieľanie. Andrighetto však nedokázal prekonať Binningtona. Zámorskí hráči ešte v pokračujúcej päťminútovej presilovke skórovali raz. Po kombinácii Cozens, Mangiapane sa dostal puk k Paulovi, ktorý zasunul puk do odkrytej bránky. Náskok obhajcu titulu mohol zvýšiť McBain, ale v samostatnom úniku ho vychytal Genoni.

Na začiatku tretej mohol Cozens zavŕšiť hetrik, nepretlačil však puk za švajčiarskeho brankára. Zverenci Fischera nevyužili dve početné výhody. Na druhej strane neuspel počas presilovky Bunting. Švajčiari v závere odvolali brankára, ale nedokázali tretíkrát prekonať Binningtona.

Zostrih zápasu Švajčiarsko - Kanada.
Flashscore

Javorové listy sú so 17 bodmi na prvom mieste. Vo svojom poslednom zápase v "áčku" v utorok o 16:20 proti domácemu Česku budú chcieť potvrdiť prvenstvo v skupine. Švajčiari sú na tretej priečke a v rovnaký deň o 20:20 nastúpia proti Fínsku.

B-skupina

USA - Kazachstan 10:1

Američania mali od začiatku zápas pevne v rukách a na prvý gól nečakali dlho. V 5. minúte dorazil puk Boldy, o tri minúty Tkachuk v presilovke tečoval strelu Werenského a v 17. nepokrytý Nelson dorazil puk za kazašského brankára. Z predbránkového priestoru sa krátko na to presadil aj Tkachuk, ktorý zvýšil na 4:0. Kazachovia fyzicky nestíhali, Američania v druhej tretine naďalej dominovali a Brindley, Boldy a Kunin potvrdili ich suverénny prejav ďalšími tromi gólmi.

V bránke Kazachov nastúpil do tretej tretiny Šutov, inkasoval trikrát po zásahoch Tkachuka, Hayesa a Gaudreaua, ktorý spečatil prvý dvojciferný výsledok šampionátu. Ešte pred ním sa Kazach Orimbekov zmazal čisté konto brankára Nedeljkovica. O dominancii zámorského tímu svedčal aj pomer striel - 58:14. Američania si vysokým víťazstvom zabezpečili istotu postupu do štvrťfinále ako druhý tím B-skupiny po Švédsku.

Slovensko - Lotyšsko 2:3 sn

Prečítajte si náš zápasový sumár.