Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Lídri sú jasne daní, Hudáček dospel, analyzuje Surový. Slováci musia zjednodušiť koncovku

Tomáš Surový bol kapitánom Slovenska na ZOH 2018.
Tomáš Surový bol kapitánom Slovenska na ZOH 2018.TASR
Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2023 sa nezadržateľne blížia a tesne pred ich štartom vám prinášame ďalší pohľad na nomináciu reprezentácie.

S Flashscore Správami sa rozprával bývalý hráč NHL, držiteľ striebra z MS 2012 a trojnásobný slovenský majster, ktorý absolvoval sedem svetových šampionátov aj tri olympiády. TOMÁŠ SUROVÝ (41) neskôr presedlal na trénerskú dráhu, v Rige však bude expertom RTVS. Nám poskytol pohľad na útočníkov národného tímu.

Čo ste si povedali, keď ste videli konečnú nomináciu z pohľadu útočníkov?

"Tréner od hráčov vyžaduje rýchlosť, dravosť. Máme tam mladých hokejistov a dobrých korčuliarov. O to sa kouč Ramsay opiera. Nominácia je aj podľa toho robená. To bol hlavný základ výberu hráčov, aby boli kreatívni."

Lídri sú daní jasne?

"Hráči ako Hrivík a Cehlárik sú pri trénerovi Ramsaym už dlhšie lídrami a okolo nich sa to bude vyvíjať. Tvrdiť muziku by mal Hudáček. Ostatní chalani by ich mali nasledovať."

Čo hovoríte na návrat Pánika do reprezentácie?

"Rišo je veľmi talentovaný hráč a takisto by mal patriť medzi lídrov, ale bude musieť pridať, čo sa týka nasadenia. Má však potenciál byť jedným z lídrov mužstva. Príprava nebola podľa jeho predstáv, no MS sú o niečom inom a určite pridá ruku k dielu."

Čo môžu fanúšikovia očakávať od Hudáčka?

"Prišiel vo veľmi dobrej forme. Chválili ho aj tréneri z Třinca. Ide o kreatívneho hráča, navyše začal byť zodpovednejší smerom dozadu, svedomito si plní defenzívne úlohy. Je na ňom vidieť, že dospel. Bude patriť medzi najvyťažovanejších útočníkov."

Ako rok v Amerike posunul Regendu s Kelemenom?

"Veľmi im to pomohlo. Obaja sa v zámorí nesmierne posunuli. Dostali sa do NHL, čo hovorí samo za seba a svedčí o ich výkonnosti. Mali mnohé dobré veci, dávali si záležať na detailoch. Aj od nich očakávam takú líderskú pozíciu, nasadenie, dodržiavanie a plnenie detailov. Mužstvu dajú tvár, čo sa týka tých malých detailov, s ktorými sa veľa v zámorí pracuje a oni to zvládali veľmi dobre. Okrem toho obaja boli v Pekingu."

Príprava ukázala, že aj keď si Slováci vytvárali šance, trochu viazla koncovka. Čo musia na šampionáte v tomto smere zlepšiť?

"Treba jednoducho ísť do bránky. Videli sme, že chalani si šance vytvoriť vedia. Z tých zápasov, ktoré som sledoval, napríklad proti Nemecku ich bolo dosť, no musia zjednodušiť finálne riešenia a len to zlomiť gólmi. Veľakrát sme videli, že na medzinárodnom fóre netreba množstvo príležitostí a padnú z toho góly. Ak však šance nevyužijeme, môžeme byť za to potrestaní a otočí sa to proti nám ako napríklad v stretnutiach s Rakúskom či Nemeckom, ktoré som podrobnejšie sledoval. Potrebujeme hrať v útočnom pásme jednoducho. Či už sú to nahodené a tečované puky, ale ako hovorím, šancí bolo dostatok."

Program Slovenska v základnej skupine MS 2023.
Program Slovenska v základnej skupine MS 2023.Flashscore

Aké šance dávate Slovensku na MS 2023?

"Tieto MS sú špecifické. Tímy nepôjdu s hráčmi z KHL. Mnohé mužstvá to výkonnostne zasiahlo. Ani my nemáme takú širokú základňu ako napríklad Fínsko. Uvidíme, v akom stave prídu ďalšie reprezentácie. Fíni a Švédi môžu mať nakoniec veľa hráčov z NHL. Myslím si, že keď sa dostane Slovensko do štvrťfinále, potom sa môže stať čokoľvek. Treba sa sústrediť na tento cieľ, teda postup zo skupiny."

Kto vám v nominácii z útočníkov najviac chýba?

"Nominácia je vždy na tréneroch. Najľahšie je hodnotiť ju zvonku. Keď vytvárajú nomináciu, už vedia, kto bude s kým hrať, koho dajú na presilovky, oslabenia... Fanúšik tieto veci nemá ako vidieť, ale ak by som mal povedať jedno meno, tak Jedlička."