Pocta pre Červenku. Majstra sveta vyhlásila IIHF za najlepšieho hráča sezóny

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pocta pre Červenku. Majstra sveta vyhlásila IIHF za najlepšieho hráča sezóny

Červenka doviedol národný tím k zlatým medailám.
Červenka doviedol národný tím k zlatým medailám.Profimedia
Kapitán českej reprezentácie Roman Červenka (38) ovládol anketu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) o najlepšieho svetového hráča sezóny. Dvojnásobný majster sveta, ktorý tento rok priviedol národný tím k triumfu na domácom šampionáte v Prahe, sa stal druhým víťazom ankety. Pred rokom získal toto ocenenie kanadský útočník Connor Bedard (18).

Červenka získal v hlasovaní zástupcov viac ako 100 médií z 22 krajín 31,3 percenta hlasov a tesne predstihol švajčiarskeho obrancu Romana Josiho. Kapitán strieborného tímu z MS v Prahe dostal o jedno percento menej. Tretie miesto obsadil brankár Lukáš Dostál, ďalšia opora víťazného českého tímu na majstrovstvách sveta.

Štvrtý skončil švajčiarsky útočník Kevin Fiala, do prvej šestky sa dostali aj švédsky obranca Erik Karlsson a kanadský útočník John Tavares. IIHF zverejnila len konkrétne poradie na prvých štyroch miestach. Mená finalistov nominovaných na základe ich zručností, nasadenia, tímových úspechov a charakteru na ľade i mimo neho v uplynulej sezóne oznámila pred týždňom.

Červenka aj o 15 rokov mladší Dostál boli nominovaní najmä pre ich prínos k českému triumfu na MS v Prahe. Červenka nazbieral v desiatich zápasoch 11 bodov za tri góly a osem asistencií. Za švajčiarsky Rapperswil-Jona zaznamenal v 47 zápasoch 40 bodov.

Dostál si na MS udržal trikrát čisté konto vrátane finále, získal cenu pre najlepšieho brankára turnaja a novinári ho rovnako ako Červenku zaradili do All-Star tímu. V prvej kompletnej sezóne v NHL odohral za Anaheim 44 zápasov.