Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Posledné bitky s Kazachstanom: Slováci majú v čerstvej pamäti nečakané trápenia

Stret z posledných MS v Rige. Brankár Samuel Hlavaj rieši situáciu pred dvojicou Kazachov.
Stret z posledných MS v Rige. Brankár Samuel Hlavaj rieši situáciu pred dvojicou Kazachov. Profimedia
Boli časy, keď Slováci Kazachstan porážali až príliš jednoducho. Aj preto majú v historickej bilancii na konte proti súperovi osem výhier, jednu remízu a dve prehry pri skóre 49:22. Ak sa však pozrieme na vzorku posledných troch meraní síl, zistíme, že také jednoznačné to už nie je - svietia tam dve víťazstvá a porážka s oveľa vyrovnanejším pomerom gólov 11:9. Ešte predtým, ako spoznáme príbeh, ktorý čaká hokejistov spod Tatier v ich druhom dueli 87. šampionátu v ľadovom hokeji, sa pozrieme na posledné tri bitky týchto krajín.

19. máj 2023, Riga: Kazachstan - Slovensko 4:3 sn

Strely na bránku: 26:51.

Keby bolo keby... Keby Slováci zdolali Kazachstan za tri body, šli by do štvrťfinále zo štvrtého miesta. V minitabuľke troch tímov by síce skončili za tretím Českom, ale pred Lotyšskom. To sa po záverečnom zápase skupiny dostalo na postupové miesto vďaka senzačnej výhre po predĺžení nad Švajčiarskom, až si nakoniec išlo po historický bronz.

Späť k poslednému meraniu síl s krajinou, ktorá sa geograficky rozprestiera predovšetkým v Ázii, ale časť z nej je aj v Európe. Na Kochov gól prišli tri odpovede v priebehu štyroch minút a devätnástich sekúnd v druhej tretine. Zverenci Craiga Ramsayho museli v záverečnej perióde zapnúť, čo sa im aj podarilo. Na všetky tri zásahy asistoval Hrivík, avšak aj to bolo pri pohľade na konečný výsledok málo.

Nerozhodlo sa ani v predĺžení, na rad prišli samostatné nájazdy. Kým za Slovákov sa presadil iba Hudáček, na druhej strane uspeli proti Hlavajovi všetci štyria exekútori. 

20. máj 2022, Helsinki: Kazachstan - Slovensko 3:4

Úspešnosť na vhadzovaní: 62,75 % : 37,25 %.

Neskorší vývoj šampionátu ukázal, že keby Slováci netriumfovali v riadnom hracom čase, do štvrťfinále by sa nedostali. Tesne pred polovicou súboja toto zaváhanie reálne hrozilo.

Kazachstan viedol 2:1, no Akolzin neudržal nervy na uzde, inkasoval päťminútový trest za vrazenie na mantinel a družina spod Tatier ponúknutú možnosť využila. Fehérváry náprahom aj s prispením hokejky obrancu vyrovnal a Liška po rýchlej rozohrávke skrz Húsku otočil priebeh zápasu.

Pamätníci majú v hlave stret s Kazachstanom na MS 2010, keď sa v reprezentácii presadil debutant Tatar. Po 12 rokoch nadviazal mladík na mladíka, z trestného strieľania sa presadila ďalšia vychádzajúca hviezda NHL. 

Slafkovský si Šutova položil na ľad a nekompromisne zavesil pod hornú žŕdku, čím sa postaral o zlomovú trefu. Napriek tomu to bola dráma až do konca, keď Paňjukov svojím druhým gólom držal Slovákov v šachu. Dva roky po sebe to boli s papierovým outsiderom nečakané trápenia. Aký priebeh uvidíme do tretice?

9. máj 2012, Helsinki: Slovensko - Kazachstan 4:2

Využité presilovky: 2:0.

Po triumfe 4:2 nad USA pribudli tri body zverencom Vladimíra Vůjteka aj po súboji s neskôr vypadávajúcim celkom. Nerodili sa však ľahko.

Na bleskový zásah Graňáka reagoval Rymarev, Hudáčkovi kontroval Puškarov takým spôsobom, že rozbil kameru za chrbtom gólmana. V 49. minúte bol stav nerozhodný 2:2. Jeremejev privádzal Slovákov do zúfalstva, až kým neprišli chvíle Kopeckého

Držiteľ Stanley Cupu prv z pravého kruhu bez prípravy rozvlnil sieť, aby 13 sekúnd pred záverečnou sirénou poistil nečakanú utrápenú výhru.

Po základnej skupine sa Slováci umiestnili na štvrtej priečke, aby cez Kanadu s Českom dokráčali k strieborným medailám. Tri zo siedmich stretnutí na tejto ceste vyhrali o gól, ďalšie tri o dva - len Bielorusov porazili o štyri trefy.

12. máj 2024, Ostrava: Slovensko - Kazachstan (12:20)

Preview zápasu Slovensko - Kazachstan.
Flashscore