Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Posledné bitky so Švédskom: Slafkovského gól z bufetu i najhorší výsledok Tre Kronor

Juraj Slafkovský sa stal nečakanou hviezdou olympijského turnaja.
Juraj Slafkovský sa stal nečakanou hviezdou olympijského turnaja.TASR
Pre Slovensko a Švédsko, ktoré uzavrú v Ostrave v utorok o 20:20 program skupiny B, to bude trinásty vzájomný stret na majstrovstvách sveta. Lepšiu bilanciu v nich majú Tre Kronor, ktorí osemkrát zvíťazili, trikrát prehrali, pričom na MS 2004 v Ostrave sa zrodila remíza 0:0. Spoločne sa však pozrieme na posledné tri vzájomné bitky, pričom na tú úplne poslednú majú slovenskí fanúšikovia fantastické spomienky.

19. február 2022, Peking: Švédsko - Slovensko 0:4

Počet zákrokov Rybára: 28.

Bol to úplne iný duel ako osem dní predtým, na ktorý sa bleskovo zabudlo. Slováci prestrieľali Švédov celkovo 43:28, súperovi ponúkli len dve presilovky, zatiaľ čo sami skórovali z jednej z troch príležitostí zásluhou Takáča

Slafkovský bol so siedmimi gólmi najväčším prekvapením turnaja. V čase 23:17 sa "z bufetu" postaral o rozhodujúci zásah, gólom do prázdnej bránky 94 sekúnd pred koncom dokonal svoje dielo. Jediná trefa do opusteného bránkoviska to nebola, konečnú podobu výsledku dal Regenda

Slovensko šokovalo svet aj vďaka brankárovi Rybárovi, či obrancovi Čerešňákovi, ktorý mal suverénne najvyšší ice-time zo všetkých hráčov súboja - 25:01 minúty. Priniesť kov z olympiády sa nepodarilo zlatej generácii okolo Šatana, Pálffyho, Demitru, Hossu či Cháru, bronz z Pekingu doviezol mix toho najlepšieho z Európy a budúcich hráčov NHL. 

11. február 2022, Peking: Švédsko - Slovensko 4:1

Úspešnosť na buly: 61,82 % : 38,18 %.

Aj v tomto súboji hokejisti s dvojkrížom na hrudi prestrieľali Tre Kronor (41:29), ale ujala sa iba strela Slafkovského po prihrávke Nemca v 59. minúte, keď favorit viedol 4:0. 

Veľkým rozdielom boli aj ďalšie dva faktory. Tomek bol vyhnaný z bránky po prvej tretine, keď inkasoval tri góly z 12 striel. Následne žezlo prevzal Rybár a už ho nepustil, v zápase puk zo siete neťahal (štvrtá trefa prišla do prázdnej bránky). Môžeme preto napísať, že počas 98 minút a 55 sekúnd v Pekingu ho Švédi neprekonali zo 44 zakončení ani raz. Fascinujúci výkon.

Tomek v bránke inkasuje otvárací zásah. Nezabránil mu vtedy stále iba 17-ročný Šimon Nemec.
Tomek v bránke inkasuje otvárací zásah. Nezabránil mu vtedy stále iba 17-ročný Šimon Nemec.TASR

Druhý faktor boli vhadzovania. Toľkokrát omieľané, toľkokrát vyzdvihované. V skupine severania vyhrali necelých 62 % buly, vo vyraďovacej fáze to bolo iba 52,5 %. Aj to sa odzrkadlilo na neskoršej odvete.

30. máj 2021, Riga: Švédsko - Slovensko 3:1

Góly zhodne v presilovke a oslabení: 1:0.

Šampionát v roku 2021 je jeden z tých, na ktorí by Švédi najradšej zabudli. Nepostúpili totiž do štvrťfinále, čo sa im nestalo odkedy sa MS hrajú týmto systémom. Obsadili konečnú deviatu priečku - takto nízko boli iba raz - v roku 1939...

Proti Slovensku zachraňovali šancu na prienik do vyraďovacej fázy, museli však otáčať stav po góle Cehlárika z poslednej minúty prvej tretiny. Rozhodlo sa v tretej perióde, keď presilovku využil Olofsson, 13 sekúnd pred koncom v oslabení a koncovkou do prázdnej bránky potvrdil výhru Lundeström. 

Severania následne čelili výberu Ruska, nad ktorým potrebovali vyhrať za tri body. Nestalo sa, ich sen sa rozplynul a zároveň sa potvrdila najväčšia nepostupová nočná mora. Slováci, naopak, šli medzi osmičku najlepších prvý raz od roku 2013. Stalo sa tak po šiestich turnajoch a siedmich rokoch (v 2020 sa pre pandémiu koronavírusu nehralo). Vo štvrťfinále prehrali s USA 1:6, Američania si dokráčali po bronz.

21. máj 2024, Ostrava: Švédsko - Slovensko (20:20)

Preview zápasu Švédsko - Slovensko.
Flashscore