Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovensko stratilo trojgólový náskok, ale Američanov zdolalo v predĺžení

Aktualizované
Slovensko zdolalo Američanov a má dva body.
Slovensko zdolalo Američanov a má dva body.TASR
Slovenskí hokejisti zvíťazili v pondelňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad USA 5:4 po predĺžení. Pripísali si druhý triumf na šampionáte a v tabuľke majú päť bodov. Mužstvo trénera Craiga Ramsayho (73) viedlo v zápase 4:1, no favorit tromi gólmi v treťom dejstve poslal duel do predĺženia. V ňom zariadil víťazstvo svojho tímu Miloš Kelemen (24).

USA - Slovensko 4:5 pp

Tréneri spravili v bránke zmenu, prvý raz na tohtoročnom šampionáte nastúpil Samuel Hlavaj. Dvojku mu robil Matej Tomek. Doterajšia jednotka Stanislav Škorvánek zostala tentoraz na tribúne. Oproti duelu proti Kazachstanu sa nezmenilo zloženie defenzívnych dvojíc a ani útočných trojíc.

Od úvodného buly bolo jasné, že stretnutie bude nervózne a emočne vypäté. Na konci druhej minúty Hrivík poslal prihrávku pred bránkovisko a Cehlárik vo veľkej šanci doslova trafil Nedeljkoviča. Čo sa nepodarilo jemu, tak v podobnej pozícii zvládol Miloš Kelemen, ktorého našla prihrávka Kudrnu od mantinelu - 0:1.

Američania mohli vyrovnať, keďže Slafkovský stratil puk a súper išiel do prečíslenia, no Gaudreau zoči-voči Hlavajovi neuspel. Na druhej strane v samostatnom úniku trafil brankára Kudrna. Následne Slovensko získalo územnú prevahu, dosť dlho držalo protivníka v pásme. Ťažil z toho Cehlárik, zblízka mieril do Nedeljkoviča.

Výborná prvá tretina pokračovala, keďže Tatar získal puk v obrannom pásme a hneď potiahol protiútok dvoch proti jednému. Jeho strela sa ešte neujala, avšak Libor Hudáček z dorážky nemohol nedať - 0:2. Po prvom dejstve mohli Ramsayovci ísť do kabín spokojní.

Na úvod druhej tretiny Jones nebezpečne zasiahol hokejkou Nemca v súboji bez puku, ale rozhodcovia to nechali na počudovanie len tak bez vylúčenia. Aj niekoľko ďalších hraničných zákrokov nechali arbitri bez povšimnutia.

USA zvýšili aktivitu a aj keď Hlavaj najskôr skvele vystihol pokus spomedzi kruhov od Hughesa, tak Matt Boldy zblízka dorazil puk do siete - 1:2. Slováci vzápätí získali presilovku a aj keď ju nevyužili, tak už po nej napriahol z kruhu Šimon Nemec a prepálil Nedeljkoviča - 1:3.

Ešte krajšie to bolo zakrátko. Hlavaj prečítal hokejkou prihrávku pred jeho bránkou, čím založil protiútok. Z neho ťažil tvrdou ranou Patrik Koch a vďaka výbornému cloneniu poslal Nedeljkoviča na striedačku - 1:4. Nahradil ho mladý Augustine.

Prvá presilovka USA prišla až v 32. minúte, na trestnú išiel Sukeľ za podrazenie. Oslabenie zvládli slovenskí hráči dobre, krátko po ňom v dvojitej šanci podržal svoj tím Hlavaj. Ten sa blysol aj pri strele spred bránkoviska od Caufielda, ktorý mal vyloženú šancu. Po druhej tretine viedli Slováci o tri presné zásahy.

Do tretieho dejstva už Američania vstúpili s tým, že musia dopredu vrhnúť všetko. Smith pálil nepríjemne pod brvno, na čo si dal lapačkou pozor Hlavaj. V 45. minúte však Shane Pinto obdržal krásnu prihrávku pred bránkovisko a znížil - 2:4.

Zostrih stretnutia

Zostrih stretnutia USA - Slovensko.
Flashscore

Slovensko urputne bránilo, keďže bolo pod tlakom. Paradoxne z menej nebezpečnej situácie sa Brady Tkachuk individuálne dostal cez Kocha a pomedzi betóny prekonal Hlavaja - 3:4. O vyrovnanie sa postaral obranca Luke Hughes, pretože dostal veľa priestoru a švihom trafil presne - 4:4.

O víťazovi stretnutia riadny hrací čas nerozhodol. Počas predĺženia tečoval nahodenie Nemca útočník Miloš Kelemen a rozhodol o výhre Slovenska, ktoré tak má na konte päť bodov - 4:5.