Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najviac legionárov bude hrať tradične v Česku, Slováci sa rozutekali aj do exotických líg

Najvyšší počet slovenských hráčov má spomedzi zahraničných tímov znova Třinec.
Najvyšší počet slovenských hráčov má spomedzi zahraničných tímov znova Třinec.Profimedia / ČTK / Ožana Jaroslav
Nová hokejová sezóna v európskych súťažiach sa nezadržateľne blíži. V zahraničí bude pôsobiť znova veľké množstvo slovenských hokejistov. Ich prehľad prinášajú Flashscore Správy.

Česko

Najvyšší počet legionárov bude pôsobiť logicky v Česku, konkrétne v extralige ich je až štyridsať. Libor Hudáček, Miloš Roman, Patrik Hrehorčák, Marko Daňo, Viliam Čacho, Martin Marinčin, Adam Cedzo a Vladimír Dravecký štartujú snahu za ďalším titulom pre Třinec.

Neúspešné finále chcú vylepšiť Peter Čerešňák s Matejom Paulovičom v drese Pardubíc. Kvarteto Alex Tamáši, Stanislav Škorvánek, David Mudrák, Martin Bučko, si zahrá za Mountfield. Matej Kašlík posilnil České Budějovice, bek Martin Nemčík pokračuje v Kladne, rovnako ako aj Juraj Mikuš vo Vítkoviciach, kde sa stal novým kapitánom.

Adrián Holešinský je naďalej členom Plzne, doplnil ho Dávid Hrenák. Marek Korečník posilnil Olomouc, tam už dlhšie hrajú brankár Branislav Konrád a útočník Silvester Kusko. Do Litvínova prišli k Matejovi Tomekovi a kapitánovi Matúšovi Sukeľovi mladí František Gajdoš s Maximom Čajkovičom.

Šesťnásobné zastúpenie slovenských hráčov v Brne tvoria Andrej Kollár, Marek Ďaloga, Kristián Pospíšil, Tomáš Marcinko, Lukáš Cingeľ a Maroš Jedlička. Dávid Gríger má byť naďalej lídrom Karlových Varov, medzi opory by sa rád zaradil Ľubomír Kupčo. 

Program 1. kola českej najvyššej súťaže.
Program 1. kola českej najvyššej súťaže.Flashscore

Adam Jánošík ako kapitán Mladej Boleslavi ostáva po boku Pavla Skalického. Opustil ich ale Róbert Lantoši, ten si vybral Liberec. Za tigrov si zahrajú aj Martin Faško-Rudáš, Michal Ivan či Rayen Petrovický. Jediným mužstvom najvyššej súťaže bez Slováka je Sparta Praha.

Jedenásť hráčov bude pôsobiť v druhej najvyššej Maxa lige. Menovite to sú Tomáš Pilát (Zlín), Marcel Štefančík (Jihlava), Roman Petrík, Marek Pacalaj, Adam Cedzo (všetci Frýdek-Místek), Tomáš Belic (Poruba), Richard Nemec (Přerov), Dominik Pavlák (Litoměřice), Peter Lichanec (Třebíč), Ľubomír Kupčo (Sokolov) a Roman Vaňo (Vsetín).

Švédsko

Druhý najvyšší počet slovenských legionárov bude pôsobiť vo Švédsku. Elitnú SHL si zahrá dvojica Marek Hrívik a Peter Cehlárik, ktorí sú oporami Leksandu. Zo zámoria prišiel do Färjestadu krídelník Marián Studenič. Prvé šance v seniorskom tíme Örebra už začal zbierať obranca Luka Radivojevič, v čom by mal pokračovať.

Očakáva sa ale, že veľkú porciu stretnutí strávi aj v juniorke. Druhú najvyššiu ligu Allsvenskan bude naďalej hrať Alex Čiernik, ktorý z Västerviksu prestúpil do Nybra. Matej Galbavý pokračuje v súťaži HockeyEttan, kde podpísal zmluvu s Kirunou. V minulej sezóne odohral za Strömsbro celkovo 37 duelov (19+20).

V poprednej švédskej juniorke si zahrajú Martin Sluka (AIK), Michal Svrček (Brynäs), Alex Zálešák (Modo), Nicolas Vrtiel (Västeräs), Patrik Zidek a Lukáš Klečka (obaja Södertälje). Dorasteneckú ligu do 18 rokov zas absolvujú Michal Čápoš (AIK), Frederik Balko (HV71) a David Niederleitner (Södertälje).

Fínsko

Liiga má jedného slovenského zástupcu, brankár Rastislav Eliáš je na súpiske IFK Helsinki, ale hernú prax by mal zbierať hlavne na hosťovaní v súťaži Mestis za JoKP. Trio Michal Plančár (KalPa), Samuel Húževka (Pelicans) a Ján Chovan (Tappara) sa bude zlepšovať v najvyššej juniorskej súťaži, pričom pätica Ondrej Tariska, Michal Ondrejčák (obaja KalPa), Sebastián Taliga, Jakub Floris (obaja Lukko) a Lucian Bernát (Tappara) sa predstaví v lige do 18 rokov.

Švajčiarsko

Útočník Stanislav Horanský pokračuje v Oltene, kde počas predošlých troch sezón priemerne získal viac ako bod na zápas. Dostal aj zaujímavých spoluhráčov, keďže v tomto tíme obnovia úspešnú spoluprácu z Banskej Bystrice kanadskí útočníci Éric Faille a Guillaume Asselin. V tretej najvyššej súťaži MyHL si zahrá Sebastián Bratko, pokračuje v mužstve EHC Wetzikon.

Nemecko

Nemecký rodák Robin Veber je držiteľom aj slovenského občianstva a po roku v tretej najvyššej súťaži mu šancu v poprednej DEL-ke ponúkol tím Grizzlys Wolfsburg. Skúsený útočník Tomáš Sýkora pokračuje v druhej lige, kde predĺžil zmluvu s celkom Dresdner Eislöwen. Maximilián Braun (ESC Moskitos Essen), Igor Baček (Hannover Indians), Robin Just (Heilbronner Falken) a Maxim Mastič (Hochstadter EC) si zas vyskúša Oberligu, teda tretí nemecký stupeň.

Ostatné európske ligy

Skúsený obranca Martin Štajnoch zamieril do maďarského Féhérváru hrajúceho nadnárodnú IceHL. Vo Francúzsku ostali Milan Kytnár (Rouen), Marek Čiliak (Marseille) a Marek Sloboda posilnil Nice. Tréner Plch si do druholigového Epinalu priniesol Dominika Fujeríka, Matúša Rudzana, Tomáša Nechalu, Petra Hrehorčáka i Tomáša Rusinu.

Konkurenciu im tvoria Jakub Sedlák (Brest), Filip Hudák (Caen), Martin Borovský (Cholet), Ľubomír Dinda (Dunkerque) a Tomáš Hiadlovský (Štrasburg). Mierne poklesol počet Slovákov v najvyššej poľskej lige. Trio Jakub Lackovič, Emil Bagin a Samuel Petráš si zahrá za Jastrzebie, obranca Peter Bezuška má byť oporou Osvienčimu.

Brankár Richard Sabol zamieril do škótskeho mužstva Dundee Stars pôsobiaceho v britskej EIHL. Dominik Gabaj a Marcel Baláž si zahrajú za Berkshire Bees v nižšej súťaži NIHL. Boris Babik pokračuje v ukrajinskom mužstve Kyjev Capitals. Ronald Dvonč (Hockey Punks) a Jacob Sporina (Prizma Riga) zamierili do Lotyšska.

Ďalší gólman Marián Kapičák si zachytá za nemecký tím EG Diez-Limburg, ten pôsobí v holandsko-belgickej lige CEHL. Obranca Eduard Kaščák sa po sezóne v Španiesku vybral do ďalšej exotickej destinácie, ktorou je Island, konkrétne klub Skautafélag Reykjavikur.