Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Broberg a Holloway sa sťahujú do St. Louis, Edmonton nedorovnal ponuky

Holloway je jedným z dvojice hráčov, ktorý opúšťa Edmonton.
Holloway je jedným z dvojice hráčov, ktorý opúšťa Edmonton.Profimedia/ČTK/AP/Tony Gutierrez
Obranca Philip Broberg (23) a útočník Dylan Holloway (22) sa v rámci NHL sťahujú z Edmontonu do St. Louis. Oilers sa rozhodli nedorovnať ponuky na nové zmluvy, ktoré dvojici obmedzených voľných hráčov pred týždňom predložili Blues a vzdali sa oboch hokejistov výmenou za draftové voľby.

Vedenie St. Louis minulý týždeň v utorok podpísalo s oboma hráčmi dvojročné kontrakty prostredníctvom tzv. offer sheet. Tento nástroj je možný použiť len u obmedzených voľných hráčov, ktorí nemali možnosť prihlásiť sa na arbitráž, kluby ho však využívajú iba zriedkavo.

Broberg dostane vďaka novej zmluve 4,58 milióna dolárov za sezónu, Holloway bude mať ročný plat 2,29 milióna dolárov. Edmonton, ktorý na oboch hráčov vlastnil práva, mal dve možnosti. Buď ponuku - jednu alebo obe - dorovnať a hráčov si tak v kádri udržať, alebo ich nechať odísť ku konkurentovi, za čo by podľa pravidiel ukotvených v kolektívnej zmluve získal ako kompenzáciu draftové voľby. 

Za Broberga by získal výber v 2. kole draftu v roku 2025 a za Hollowaya treťokolovú voľbu v budúcoročnom drafte. Oilers vzhľadom na napätý platový rozpočet zvolili druhú možnosť a oboch mladíkov sa vzdali, informoval oficiálny web NHL.

Broberg, draftová osmička spred piatich rokov, dostal solídny kontrakt, hoci má za sebou len 81 zápasov v základnej časti NHL. Švédsky obranca odohral v minulej sezóne za Edmonton iba 12 duelov v základnej časti so ziskom dvoch asistencií.

Väčšinu ročníka nastupoval vo farmárskej AHL za tím Bakersfield Condors. V závere sezóny dostal šancu v play-off NHL, kde pomohol Oilers k postupu do finále Stanleyho pohára tromi bodmi (2+1) v 10 zápasoch.

Holloway takisto značnú časť minulej sezóny odohral v AHL, v drese olejárov nastúpil v 38 stretnutiach základnej časti, v ktorých nazbieral šesť gólov a tri asistencie. V play-off už bol pevnou súčasťou tímu, odohral všetkých 25 duelov s bilanciou 5+2. Celkovo zaznamenal v profilige doposiaľ 89 štartov v základnej časti a 26 v play-off.

Oba kluby zrealizovali v utorok ešte jednu transakciu. Blues poslali do Edmontonu obrancu Paula Fischera a voľbu v 3. kole draftu v roku 2028 výmenou za budúce kompenzácie.

Oilers potrebujú veľmi opatrne manažovať svoj platový strop, keďže v najbližších rokoch vypršia zmluvy najväčším hviezdam tímu Connorovi McDavidovi, Leonovi Draisaitlovi a Evanovi Bouchardovi. Všetkých troch si chcú udržať, to sa však nezaobíde bez výrazného platového navýšenia.

Aj preto sa nový generálny manažér klubu Stan Bowman okrem obetovania Broberga a Hollowaya musel vzdať aj skúseného zadáka Codyho Ceciho, ktorý mal ešte rok platnú zmluvu vo výške 3,25 milióna dolárov.

V pondelok ho poslal spoločne s budúcoročnou voľbou v 3. kole draftu do San Jose výmenou za 24-ročného Tya Embersona, ktorý zarába len 950 tisíc dolárov za sezónu. Okrem toho Oilers získali aj ruského útočníka Vasilija Podkolzina z Vancouveru výmenou za výber v 4. kole budúcoročného draftu.