Bude to najväčšie zlyhanie v histórii NHL? Finále ani nemohlo byť zaujímavejšie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bude to najväčšie zlyhanie v histórii NHL? Finále ani nemohlo byť zaujímavejšie

Kto bude v utorok nadránom slovenského času dvíhať nad hlavu Stanley Cup?
Kto bude v utorok nadránom slovenského času dvíhať nad hlavu Stanley Cup?Profimedia
V noci z pondelka na utorok vyvrcholí sezóna 2023/24 v zámorskej NHL tým najzaujímavejším možným spôsobom, pretože Florida a Edmonton sa predstavia v rozhodujúcom siedmom finálovom zápase.

Panthers vstúpili do série fantasticky, keďže vyhrali trikrát po sebe a vtedy už málokto pochyboval, že by sa mohlo stať niečo nečakané. Nakoniec sa ale stalo, keďže Oilers vyhrali štvrtý duel vysoko 8:1 a potom uspeli ešte dvakrát po sebe. Majú tak šancu ako druhý tím otočiť finálovú sériu z 0:3 na 4:3.

Doteraz ako jediní takto zvrátili finále vo svoj prospech hráči Toronta v roku 1942, keď zdolali Detroit. Edmonton si ako desiaty tím v histórii play-off dokázal vynútiť siedmy duel, keď prehrával už 0:3. 

Florida - Edmonton (utorok, 02:00)

Vo finále majú domáce tímy v zápasoch číslo sedem lepšiu bilanciu (12-5), no posledné tri vyhrali hostia. Teraz sa v Sunrise pred vlastnými fanúšikmi predstaví Florida, ktorá myslí na prvý Stanley Cup vo svojej histórii. Edmonton túži ukončiť 31 rokov trvajúcu sériu bez toho, aby tento grál vyhral kanadský tím.

Naposledy to dokázal v sezóne 1992/93 historicky najúspešnejší tím Montreal Canadiens. Olejári vyhrali Stanleyho pohár v rokoch 1984, 1985, 1987, 1988 a 1990. Pri štyroch z nich bol aj legendárny Wayne Gretzky. Teraz ho chce napodobniť súčasný kapitán Connor McDavid.

Ten  nazbieral v tomto play-off už 42 bodov, pričom ide o štvrtý najvyšší počet v histórii. Rekord drží práve Gretzky (47), raz zažil aj 43-bodovú vyraďovaciu fázu a Mario Lemieux dosiahol na 44 bodov. McDavid každopádne vylepšil rekord v počte prihrávok počas jedného play-off, teraz ich má už 34, predtým bol rekordný Gretzky (31).

Krídelník Zach Hyman strelil už šestnásť gólov, to nedokázal nik od roku 1996. Rekord držia deväťnásťgóloví strelci Jari Kurri a Reggie Leach. Momentum je razom na strane Edmontonu. Jeho hráči cítia, že sú v psychickej výhode a poriadne si veria.

"Veríme si bez ohľadu na to, čo sa deje. Prekonali sme množstvo ťažkostí a skvele nás to pripravilo," tvrdí Hyman. "Som si istý, že ak niekto dokáže otočiť finále z 0:3, tak my, ale je pred nami ešte veľa práce," verí brankár Stuart Skinner.

V nedeľu vynechal tréning ich spoluhráč Ryan Nugent-Hopkins, na druhej strane chýbal brankár Sergej Bobrovskij, ktorý predvádzal v celom play-off skvelé výkony, no za posledné tri duely inkasovala Florida až osemnásť gólov. Z toho ich Rus dostal dvanásť, keďže raz striedal a tri padli do prázdnej brány.

"Máme ešte jeden zápas. Boli pripravení odohrať sedemzápasovú sériu a nič sa na tom nemení. Vyhrali sme tri a oni odohrali tri dobré zápasy. Teraz je na nás, aby sme uspeli doma," nechal sa počuť obranca Dmitrij Kulikov.

Zaujímavé je, že až 75 percent zápasov číslo sedem v play-off NHL vyhral tím, ktorý strelil prvý gól. V rámci finále to je 70 percent. "Bude to najväčší zápas v NHL za posledných veľa rokov," myslí si floridský útočník Matthew Tkachuk.