Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Chicago mieri naspäť na najvyššie priečky. S Bedardom a kvalitnými posilami sa posunie

Bedard má ťahať Chicago za novými úspechmi.
Bedard má ťahať Chicago za novými úspechmi.Profimedia
Chicago Blackhawks po úspešných rokoch už dávno nie je tým tímom, ktorý vyhrával Stanleyho poháre. Od posledného v roku 2015 len trikrát postúpilo do play-off, naposledy v sezóne 2019/20 a zakaždým skončilo už v prvom kole. Zdá sa však, že prestavba vstupuje do záverečnej fázy a mužstvo pôjde iba smerom nahor.

Jednoznačne najväčším dôvodom je generačný talent Connor Bedard, ktorý v prvej sezóne v NHL odohral 68 zápasov so ziskom 61 bodov (22 gólov + 39 asistencií) a získal Calder Trophy pre najlepšieho nováčika. Okrem neho bude Chicago ťažiť aj z ďalších vysoko draftovaných mladíkov.

Lídrom defenzívy sa stáva Kevin Korchinski, postupne by mal naskočiť aj Arťom Levšunov, tohtoročná dvojka. Alex Vlasic má stále len 23 rokov, teraz získal dlhodobý kontrakt za príkladné defenzívny výkony. Do prvého tímu sa z farmy derú čoraz viditelnejšie Wyatt Kaiser, Ethan Del Mastro aj Isaak Phillips.

Bránkovisko má do budúcnosti pokrývať slovenský gólman Adam Gajan, vysoko hodnotený je aj ďalší mladík Drew Commesso. Ofenzívu okrem Martina Mišiaka majú postupne vypĺňať Landon Slaggert, Nick Lardis, Gavin Hayes, Oliver Moore, Sacha Boisvert či Frank Nazar.

Všetci títo hráči majú zaručiť úspech v budúcnosti, postupne sa aspoň niektorí z nich budú zapájať už do novej sezóny 2024/25 popri skúsenejších menách. Blackhawks totiž priviedli nesmierne zaujímavé a kvalitné posily. Bránku bude okrem Mrázka strážiť aj dlhoročná dvojka Laurent Brossoit.

Veľké skúsenosti do zadných radov prinesie trojnásobný víťaz Stanley Cupu Alec Martinez a tiež T.J. Brodie, ktorý sa na konci ročníka výrazne priblíži k hranici 1 000 zápasov v profilige. Veľký návrat hlási útočník Teuvo Teräväinen. Fín za Chicago debutoval v NHL, potom išiel do Caroliny a po ôsmich rokoch je naspäť.

Dokáže byť produktívny a takisto defenzívne spoľahlivý. Tyler Bertuzzi v Detroite, Bostone a Toronte veľakrát ukázal nesporný prínos pre mužstvo. Iľja Michejev je ideálnym členom do prostredných formácií, kde sa budú vyskytovať aj skúsení Pat Maroon a Craig Smith.

Posilou bude istým spôsobom aj držiteľ Hart Trophy pre najproduktívnejšieho hráča NHL Taylor Hall. Na začiatku minulej sezóny odohral iba desať zápasov, potom pre zranenie už nenastúpil. Značnú kvalitu majú aj hráči ako Athanasiou, Foligno, Dickinson, Kurashev či Reichel.

"Pridali sme množstvo šikovných hráčov, veľa skúseností a myslím, že sme náš tím celkovo pozdvihli. Som naozaj spokojný s tým, ako sa veci vyvinuli a ako to vyzerá pred tréningovým kempom. Chceme byť lepší," povedal generálny manažér Kyle Davidson.

"Chceme byť schopní ísť do zápasov a vnútiť súperovi viac svoju hru. Chceme byť schopní hrať viac s pukom, kontrolovať hru a, samozrejme, vyhrať viac zápasov," nadviazal.

Výpočet odchodov pritom nie je vôbec strašný, skôr naopak. Odišli hokejisti, ktorých v Chicagu nahradili viac než dobre. Za novými výzvami sa vybrali Beauvillier, Katchouk, Raddysh, Johnson, Hardman, Blackwell, Zaicev, Entwistle alebo Megna.

Chicago je na správnej ceste vrátiť sa naspäť na vrchol. Samozrejme, bude na to potrebovať čas, ale v novej sezóne ho určite môžeme radiť medzi celky bojujúce o play-off.