Čo čakať na drafte o rok? Jednotkou môže byť Celebrini či Eiserman, slovenskou Chromiak

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Čo čakať na drafte o rok? Jednotkou môže byť Celebrini či Eiserman, slovenskou Chromiak

Jakub Chromiak by mal byť slovenskou jednotkou draftu NHL 2024.
Jakub Chromiak by mal byť slovenskou jednotkou draftu NHL 2024.Profimedia
Draft NHL je za nami, ale celý kolobeh sa bude tradične opakovať. Už teraz skauti mieria na nadchádzajúci rok 2024, kde takisto nájdeme niekoľko veľmi šikovných a kvalitných mladíkov.

Bude jednotkou Celebrini alebo Eiserman?

Kanadský útočník Macklin Celebrini vyrastá v USA. Počas minulej sezóny 2022/23 odohral 50 stretnutí za Chicago Steel v USHL, získal 86 za 46 gólov a 40 asistencií, čo je priemer 1,72 bodu na stretnutie.

Stal sa najproduktívnejším hokejistom kvalitnej mládežníckej súťaže a rovnako jej najlepším strelcom. Dokázal to napriek tomu, že odohral aj o dvanásť duelov menej ako ďalší hráči za ním.

Už teraz jasne dokazuje svoju dominanciu medzi rovesníkmi, veď na nedávnych MS do 18 rokov prispel k bronzu Kanady pätnástimi bodmi (6+9), stačilo mu iba sedem duelov. Práve on strelil víťazný gól v súboji o tretie miesto proti Slovensku a skončil piaty v bodovaní. Od nachádzajúceho ročníka bude hrávať Boston University v NCAA.

Druhým najsilnejším menom je Cole Eiserman, ktorý zároveň bude patriť k najmladším hokejistom draftu 2024. Napriek tomu, že má len 16 rokov, ako jeden z lídrov doviedol USA k zlatu na tohtoročných MS do 18 rokov. Počas siedmich duelov získal jedenásť bodov (9+2), zároveň bol najlepším strelcom šampionátu.

Vyrastá v americkom národnom programe. Na úrovni ligy NTDP odohral 62 duelov so 104 bodmi (69+35), čo z neho spravilo tretieho najproduktívnejšieho hráča súťaže a s prehľadom najlepšieho strelca. Práve čuch na góly je jeho najväčšou doménou. Potvrdil to aj v USHL, kde mu na 28 zásahov stačilo 32 duelov. Celkovo počas ročníka 2022/23 strelil 108 gólov v rovnakom počte stretnutí.

Ďalšie priečky

Nasledovať by mal ruský krídelník Ivan Demidov. Ten už dostal priestor v SKA Petrohrad, ale väčšinu ročníka nastupoval v "béčku" na úrovni MHL, kde sa stal tretím najproduktívnejším hráčom súťaže. Počas 41 duelov nazbieral až 62 bodov (19+43) a ďalších trinásť pridal v desiatich duelov play-off.

Žiadaný bude moderný fínsky bek Aron Kiviharju. Odohral už 21 duelov za TPS v Liige a vyšli mu aj MS do 18 rokov (0+7), kde štartoval druhý raz. Od nového ročníka má byť oporou konkurenčného tímu IFK Helsinki.

Nasledovať by mal kanadský obranca Sam Dickinson z Londonu v OHL či jeho krajan Berkly Catton. Útočník mal už teraz priemer takmer bod vo WHL, bol kapitánom Kanady v kategórii U17 a získal bronz na MS do 18 rokov.

Zadák Arťom Levšunov by sa mohol stať najvyššie draftovaným Bielorusom v histórii NHL. Už ako 16-ročný hral za seniorský národný tím. Mal veľmi dobrú sezónu v USHL.

Zo Slovákov má najväčšie šance Chromiak

Vo všetkých prvotných preddraftových rebríčkoch na rok 2024 figuruje na úrovni druhého kola obranca Jakub Chromiak, brat Martina Chromiaka.

Rodák z Ilavy vyrastal v Dukle Trenčín, medzi seniormi debutoval už ako 15-ročný, najskôr na hosťovaní v Dubnici a počas ročníka 2021/22 prvýkrát naskočil do Extraligy. Tam začal aj predošlú sezónu 2022/23, no odišiel do Sudbury Wolves v OHL. Dvakrát si zahral na MS U18.

Slovenské korene má americký center Kamil Bednarik. Zdokonaľuje sa v americkom projekte, až od sezóny 2024/25 bude hrávať v NCAA za Boston University. Zo Slovákov by mali byť draftovaní v nižších kolách aj Ondrej Maruna, Adam Beluško, Theo Kiss či Maxim Petráš.