Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dakota Joshua bojuje po životnej sezóne s rakovinou, útočník Canucks podstúpil operáciu

Dakota Joshua má diagnostikovanú rakovinu semenníkov.
Dakota Joshua má diagnostikovanú rakovinu semenníkov. Derek Cain / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / Profimedia
Dakota Joshua (28) z Vancouveru Canucks vynechá predsezónny kemp tímu po tom, čo mu lekári diagnostikovali rakovinu semenníkov. Za sebou má operáciu a v stanovisku priznal, že spraví všetko pre to, aby sa do hry vrátil ešte v nastávajúcej sezóne 2024/2025.

Pre amerického útočníka bude prvá zo štvorročného kontraktu, ktorý podpísal v júni a vynesie mu celkovo 13 miliónov dolárov. "Počas leta som si nahmatal hrčku na jednom zo semenníkov, ktorú lekári neskôr diagnostikovali ako rakovinu. Posledných niekoľko týždňov bolo mimoriadne náročných a mal som to šťastie, že som mal podporu mojej rodiny, priateľov, spoluhráčov a lekárov. Bohužiaľ, nebudem pripravený na začiatok tréningového kempu, keďže sa naďalej liečim po operácii," uviedol Joshua v oficiálnom vyhlásení.

Forvard s bezmála dvomi stovkami štartov medzi svetovou elitou je odhodlaný vyrovnať sa s neľahkým obdobím. "V tejto sezóne sa plánujem čo najskôr vrátiť do hry a každý deň tvrdo pracujem, aby som sa mohol pripojiť k svojim spoluhráčom. Hoci bolo veľmi ťažké čeliť realite tohto špecifického typu rakoviny, rýchla kontrola u lekára bola najlepším prístupom a povzbudzujem mužov, aby sa pravidelne nechávali kontrolovať na rakovinu semenníkov. Všetkým vopred ďakujem za rešpektovanie môjho súkromia v súvislosti s touto záležitosťou," dodal hokejista v službách Canucks.

Za sebou má bodovo najúspešnejšiu sezónu kariéry. V základnej časti 2023/2024 odohral 63 duelov, v ktorých si do štatistík pripísal 18 gólov a 14 asistencií. V 13 zápasoch play off mal bilanciu 4+4. V roku 2014 ho draftovalo Toronto, no v NHL debutoval vo farbách St. Louis Blues v ročníku 2020/2021. V júli 2022 zamieril do Vancouveru.

Pre hráčov Canucks sa predsezónny kemp začne vo štvrtok 19. septembra.