Diamanty skryté v hĺbke draftu. Kto našiel poklad v nižších kolách?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Diamanty skryté v hĺbke draftu. Kto našiel poklad v nižších kolách?

Kiviharju mal byť draftovaný v prvom kole, nakoniec sa tak stalo vo štvrtom.
Kiviharju mal byť draftovaný v prvom kole, nakoniec sa tak stalo vo štvrtom.Profimedia
Byť draftovaný do NHL ešte nezaručuje, že sa daný hráč stane hviezdou profiligy. Niekedy sa dajú nájsť hviezdni hráči aj v nižších kolách, o čom svedčí množstvo prípadov. Flashscore Správy sa pozreli na to, ktorí hokejisti vybraní tento rok v treťom až siedmom kole by sa mohli zaradiť medzi stálice najlepšej súťaže sveta.

Tretie kolo otvoril kanadský útočník Maxim Massé smerujúci do Anaheimu, kde rozšíril zoznam mladých talentov a teraz začína boj o to, aby sa dostal do prvého tímu. V minulej sezóne odohral 67 zápasov v QMJHL a získal 75 bodov, ďalších päť pridal na MSJ a šesť na Hlinka Gretzky Cupe. Je veľmi silný v súbojoch.

Americký krídelník Brodie Ziemer bol kapitánom USA na posledných MSJ, kde získal dvanásť bodov. Zvyčajne puk nedrží na hokejke dlho, má rýchle rozhodovanie a veľmi dobre ho vie posúvať na spoluhráčov. Zároveň na ňom skauti vyzdvihujú líderstvo, o čo sa má starať aj v Buffale. Svoje schopnosti bude zlepšovať v NCAA.

Ofenzívny obranca Henry Mews má za sebou vydarený ročník, ktorý začal zlatom na Hlinka Gretzky Cupe, potom za Ottawu 67's odohral v OHL počas základnej časti 65 zápasov a získal 61 bodov. Všetko ukončil na MS U18, kde sa tešil takisto zo zlata. Calgary v ňom na 74. mieste našlo skvelú voľbu.

Americký útočník William Zellers síce hrával súťaž USHS-Prep, ktorá nepatrí medzi špičku, no v 54 dueloch získal až 111 bodov za 57 gólov a 54 asistencií, čím zaujal Colorado. V minulosti sa z tejto súťaže dostali do NHL aj také hviezdne mená ako Crosby, Toews alebo Parise. Účastník Hlinka Gretzky Cupu bude zbierať skúsenosti v NCAA.

Útočník Ondřej Becher mohol byť draftovaný už pred dvomi rokmi, ale nestalo sa tak. Má však za sebou skvelú 96-bodovú sezónu za Prince George vo WHL, počas play-off pridal ďalších 19 bodov a na MSJ ich mal desať v siedmich dueloch. Detroit si tak povedal, že tohto Čecha si nemôže nechať ujsť.

Má skvelú hru do tela a vie byť nepríjemný pre súperov, ale takisto strieľať góly či vytvárať šance. Ofenzívny Carson Wetsch získal vo WHL celkovo 50 bodov (25+25), Kanadu reprezentoval aj na MS do 18 rokov, kde bol dokonca asistentom kapitána. Aj vďaka nemu môže San Jose hodnotiť draft ako veľmi úspešný.

Miguel Marques je nesmierne šikovný a skvele technicky vybavený útočník, ktorého si Nashville vybral v treťom kole a spravil určite dobre. Posledný ročník odohral za Lethbride vo WHL, počas 67 zápasov nazbieral 74 bodov za 28 gólov a 46 asistencií, vďaka čomu bol najproduktívnejším hráčom mužstva.

Na rovné 100. miesto sa dostal Alexandre Blais a po 84-bodovej základnej časti v QMJHL bude bojovať o šancu získať miesto v NHL. Počas ročníka 2023/24 zaknihoval až 60 asistencií, čo je v danej súťaži druhé najvyššie číslo. Má výborné korčuľovanie a takisto skvelé ruky, dokáže nájsť spoluhráčov v nebezpečných pozíciách.

Fínsky obranca Aron Kiviharju bol ešte pred dvomi rokmi jedným z najvyššie hodnotených hráčov pre draft 2024, dokonca ho niektoré rebríčky pasovali na prvé miesto. Minulú sezónu však pre vážne zranenie takmer kompletne vynechal, odohral iba sedem duelov za IFK Helsinki a vrátil sa až na MS do 18 rokov, kde bol kapitánom Suomi.

Napriek tomu mu TPS dalo šancu už počas ročníka 2022/23, keď odohral 21 stretnutí v Liige. Kiviharju však disponuje fantastickým prehľadom v hre a dokáže súperov zmiasť pohybom, jeho prihrávky sú často neriešiteľné. Skautov odrádzala aj jeho výška (177 centimetrov). Nakoniec si ho zo 122. miesta zobrala Minnesota.

Ďalším, ktorý si oproti prvotným predpokladom pohoršil, je kanadský útočník Clarke Caswell. Toho si zo 141. pozícii zobral Seattle. Produktívny hráč vie skvele využiť telo, natlačiť sa pred obrancov a zároveň si pokryť puk. Úspešný je aj v obrannom pásme. V uplynulom ročníku odohral vo WHL celkovo 77 zápasov, získal 86 bodov.

Americký útočník Noah Powell mohol byť draftovaný už pred rokom. Philadelphia naňho ukázala po 74-bodovej sezóne v USHL, kde bol piatym najproduktívnejším hráčom (43+31) a zároveň najlepším strelcom, čo podľa všetkého pri rozhodovaní Flyers zavážilo najviac.

Krídelník Justin Poirier bol pôvodne pasovaný niekde na prelom druhého a tretieho kola, nakoniec spadol až do piateho, Carolina si ho vzala na 156. priečke. V minulej sezóne odohral aj s play-off dokopy 85 duelov v QMJHL, zaznamenal 109 bodov vrátane skvostných 69 gólov. Bol jasne najlepším strelcom základnej časti aj vyraďovačky.

Produktívnu sezónu ma za sebou takisto Anthony Romani. Ako člen North Bay v OHL získal 111 bodov, stal sa druhým najproduktívnejším hokejistom súťaže a s prehľadom aj jej najlepším strelcom. Vancouver verí, že časom by to mohol dokazovať takisto v NHL. Jeho devízou je aj zodpovednosť, veľmi málo sedí na trestnej lavici.

Prekvapením je, že Mac Swanson sa prepadol až do siedmeho kola, pretože zažil 77-bodovú základnú časť v USHL a v play-off pridal ďalších sedemnásť bodov, čím ako najproduktívnejší hokejista vyraďovačky pomohol Fargu získať titul. Oslavy mu osladili aj ocenenia pre najlepšieho hráča celej sezóny i play-off v USHL.

Brankár Ryerson Leenders sa mal dostať do štvrtého kola, nakoniec si ho Buffalo zobralo tesne pred koncom. To však vôbec nemusí vadiť, pretože takto skončil napríklad aj Devon Levi a teraz v ňom Sabres vidí novú jednotku. Časom by ho mal doplniť práve Leenders, držiteľ zlata z MS U18 aj Hlinka Gretzky Cupe.