Florida prvýkrát v histórii získala Stanley Cup, McDavid je najužitočnejším hráčom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Florida prvýkrát v histórii získala Stanley Cup, McDavid je najužitočnejším hráčom

Florida sa teší zo zisku prvého Stanleyho pohára v histórii.
Florida sa teší zo zisku prvého Stanleyho pohára v histórii.Profimedia
Hokejisti Floridy vyhrali siedmy finálový zápas NHL proti Edmontonu a prvýkrát v histórii klubu získali Stanley Cup. O víťazný gól sa postaral útočník Sam Reinhart (28). Oilers tak nedotiahli obrat z 0:3 po tom, ako vyhrali trikrát v rade, rozhodujúci duel totiž ovládol celok zo Sunrise.

Florida - Edmonton 2:1

/konečný stav série: 4:3, Florida vyhrala Stanley Cup/

Už pred zápasom sa veľa hovorilo o tom, že kto strelí prvý gól, tak má veľkú šancu na úspech. Nasvedčovali tomu aj čísla, pretože pred týmto stretnutím až 75 percent duelov s poradovým číslom sedem v play-off NHL vyhral tím, ktorý sa presadil ako prvý. V rámci finále to bolo 70 percent a všetko sa aj potvrdilo.

Florida sa ujala vedenia zásluhou Verhaegheho. Vyrovnať síce dokázal Janmark, ale víťazný zásah strelil v tejto sezóne skvele hrajúci Sam Reinhart. Bol to jeho desiaty gól v aktuálnej vyraďovačke, pričom v základnej časti ich zaznamenal 57. Panthers v bránke opäť držal skvelý Sergej Bobrovskij, ktorý chytil 23 z 24 striel s úspešnosťou 95,83 %.

Posledné tri súboje číslo sedem vo finále síce vyhrali hostia, ale Florida upravila túto bilanciu na 13 výhier a päť prehier. Naposledy sa v poslednom možnom stretnutí sezóny pred vlastnými fanúšikmi tešila Carolina v roku 2006. Toronto tak ostáva jediným tímom, ktorý dokázal otočiť finále z 0:3 na 4:3. Podarilo sa mu to v roku 1942.

Takmer pre všetkých hráčov Floridy ide o prvý Stanley Cup. Doposiaľ ho získali iba útočníci Vladimir Tarasenko (St. Louis) a Carter Verhaeghe (Tampa Bay). Ako člen trénerského štábu sa dočkal napríklad aj legendárny brankár Roberto Luongo, ktorému tento grál unikal celú hráčsku kariéru. Premiérovo sa teší aj hlavný kouč Paul Maurice.

Štatistické zaujímavosti

Aleksander Barkov sa stal prvým fínskym kapitánom, ktorý svoj tím priviedol k zisku Stanleyho pohára. Connor McDavid získal Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off. Iba piaty raz sa stalo, aby toto ocenenie nezískal člen víťazného mužstva. Fyzicky si ho však prebrať neprišiel, pretože už bol v šatni.

Hviezdny útočník so 42 bodmi vyhral kanadské bodovanie play-off, ide o štvrtý najvyšší počet získaných bodov v jednej vyraďovacej fáze profiligy. Rekord drží Gretzky (47), raz zažil aj 43-bodovú nadstavbu a Mario Lemieux dosiahol na 44 bodov.

McDavid každopádne vylepšil maximum v počte prihrávok počas jedného play-off, porozdával ich 34, predtým bol rekordný Gretzky (31). Edmonton nezlomil prekliatie kanadských klubov. Naposledy vyhral Stanley Cup Montreal v sezóne 1992/93. Olejári ho získali v rokoch 1984, 1985, 1987, 1988 a 1990. 

Naopak, vo finálovej sérii nepotvrdil svoju produktivitu Leon Draisaitl, ktorý v siedmich stretnutiach získal len tri asistencie a pridal dva mínusové body. Corey Perry vyhral Stanley Cup s Anaheimom (2007), ale od sezóny 2019/20 prehral už štvrté finále. Na strane porazeného tímu bol s Dallasom, Montrealom, Tampou a teraz aj Edmontonom.

Oporami Panthers v play-off boli najmä brankár Bobrovskij či produktívni útočníci Tkachuk a Barkov, obaja si pripísali na konto zhodne po 22 bodov. Sekundoval im 21-bodový Verhaeghe. Florida v základnej časti vyhrala svoju Atlantickú divíziu a do vyraďovačky išla z tretej priečky vo Východnej konferencii.

V play-off potom postupne vyradila Tampu (4:1), Boston (4:2) a v konferenčnom finále New York Rangers 4:2 na zápasy. Panteri nahradili na tróne Vegas Golden Knights, ktorí tento rok vypadli už v prvom kole play-off. Slovenský hokej nemal vo finálovej sérii zastúpenie.

Priebeh zápasu

Do zostavy Floridy sa v siedmom súboji finále vrátil skúsený útočník Kyle Okposo, ktorého predtým v dueli číslo šesť nahradil Nick Cousins. Domáci mali lepší vstup do rozhodujúceho zápasu a už po necelých piatich minútach ich poslal do náskoku Verhaeghe svojím 11. gólom v play-off.

Krátko po skončení presilovky šikovne tečoval nahodenie Evana Rodriguesa pomedzi betóny brankára Stuarta Skinnera - 1:0. Radosť hostiteľa však trvala iba 137 sekúnd, pretože v siedmej minúte našiel Cody Ceci prihrávkou z vlastného pásma rozbehnutého Mattiasa Janmarka a švédsky útočník dokázal v nájazde prekonať Bobrovského na 1:1.

V prostrednej tretine sa stav dlho nemenil, patovú situáciu potom necelých päť minút pred druhou sirénou naklonil na stranu domácich Reinhart. Ten zvýšil v 36. minúte na 2:1 strelou z pravého kruhu k bližšej žrdi, keď krátko predtým na druhej strane "hasil" nebezpečnú situáciu v bránkovisku Floridy ruský obranca Dmitrij Kulikov.

Pre Reinharta to bol 10. presný zásah v tohtoročnej vyraďovačke, asistovali mu Verhaeghe i Kulikov. V tretej perióde mal v presilovke na hokejke gól na 3:1 Sam Bennett, ale zblízka trafil iba do Skinnera. V 52. minúte mohol poistku pridať po prieniku aj Reinhart, na druhej strane Bobrovskij zlikvidoval dve strely Boucharda.

Sedem minút pred koncom sa proti nemu v obrovskej šanci nepresadil ani McDavid. Kapitán Edmontonu bol blízko k vyrovnaniu aj necelé tri minúty pred sirénou po pase od Boucharda, ale hosťom napokon nepomohla ku skórovaniu ani 70-sekundová hra bez brankára.