Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Gudasa zvolili za kapitána Anaheimu, pocty sa dočkal ako piaty Čech v histórii NHL

Gudas je novým kapitánom Ducks.
Gudas je novým kapitánom Ducks.nhl.com/ducks
Radko Gudas (34) bol pred začiatkom novej sezóny NHL zvolený za kapitána v Anaheime. Český obranca, ktorý sa v máji na majstrovstvách sveta stal šampiónom, dostal "céčko" na dres ako piaty Čech v histórii najslávnejšej hokejovej súťaže. Pred ním to bol naposledy Milan Hejduk v roku 2012.

Pred Gudasom sa rovnakej pocty dočkali Jaromír Jágr v Pittsburghu a NY Rangers, Hejduk v Colorade, Bobby Holík v Atlante a Patrik Eliáš v New Jersey Devils. Krátko v tejto funkcii pôsobili aj Jaroslav Špaček v Buffale a Filip Kuba v Minnesote, ale to bolo na báze mesačnej rotácie.

Rodák z Kladna vstupuje do svojej druhej sezóny v organizácii Ducks, predtým pôsobil na Floride, vo Washingtone, Philadelphii a Tampe Bay. V NHL odohral 748 zápasov s bilanciou 39+143, v minulej sezóne nastúpil na 66 stretnutí (6+12). Stal sa deviatym kapitánom v histórii Anaheimu.

Anaheim, ktorý v sezóne 2006/2007 získal Stanleyho pohár, ale posledných šesť sezón skončil bez účasti v play-off, sa na Gudasa spolieha, čo sa odráža aj na jeho čase strávenom na ľade - český obranca strávil v uplynulej sezóne v priemere 19 minút a 30 sekúnd na zápas, čo je druhý najvyšší priemer za jeho 12 sezón v zámorí.

Jeho bilancia plus/mínus bola v minulom ročníku najlepšia v Anaheime s hodnotou +14. Dokonca sa stal najlepším strelcom organizácie medzi obrancami, keď strelil šesť gólov oproti piatim Cama Fowlera.

Ducks boli bez kapitána od odchodu legendárneho Ryana Getzlafa do dôchodku. Víťaz Stanleyho pohára z roku 2007 a dvojnásobný olympijský víťaz "šéfoval" Anaheimu dlhých 12 sezón (2010 - 2022), pričom posledné dve si túto úlohu rozdelila trojica asistentov - Američan Fowler, Kanaďan Adam Henrique a Švéd Jakob Silfverberg. Poslední dvaja však už zmenili dres. Henrique momentálne pôsobí v Edmontone, zatiaľ čo Silfverberg sa vrátil do svojej rodnej krajiny.

Gudas je zároveň prvým európskym kapitánom Ducks v histórii - v sezóne 1997/98 bola kapitánom fínska legenda Teemu Selänne spolu s Kanaďanom Paulom Kariyom.