Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Istotu stabilného miesta v NHL majú štyria Slováci, ďalších 17 oň musí bojovať

Tomáš Tatar si po ročnej pauze znovu zahrá za New Jersey Devils.
Tomáš Tatar si po ročnej pauze znovu zahrá za New Jersey Devils. Profimedia / Sarah Stier / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
V hlavných prípravných kempoch zámorských klubov pred novou sezónou NHL sa predstaví dokopy 21 slovenských hokejistov. Iba štyria z nich však majú jednocestné kontrakty - obrancovia Erik Černák (27), Martin Fehérváry (24) a útočníci Martin Pospíšil (24) a Tomáš Tatar (33) majú istotu stabilného miesta v kádri.

Po nováčikovských kempoch štartujú v závere tohto týždňa profiligové kluby aj svoje hlavné kempy. Ich súčasťou bude séria prípravných stretnutí, najmä v druhej polovici by si v nich mali zahrať aj hlavné opory mužstiev. Slovenský hokej bude mať svoje zastúpenie v kempoch 15 tímov. Dvaja Slováci sú na súpiske v Calgary (okrem Pospíšila aj Samuel Honzek), Montreale (Juraj Slafkovský, Filip Mešár), New Jersey (okrem Tatara aj Šimon Nemec), v St. Louis (Dalibor Dvorský, Juraj Pekarčík) a Vegas (Jakub Demek, Jozef Viliam Kmec).

Dvadsaťročný Kmec je bez zmluvy s Golden Knights, nedraftovaný obranca však zaujal svojimi výkonmi v nováčikovskom kempe, v ktorom zaznamenal gól a dve asistencie, a dostal tak šancu vybojovať si kontrakt v hlavnom kempe. V kempe nováčika ligy Utahu sa mohli teoreticky objaviť až štyria hráči spod Tatier. Peter Repčík a Servác Petrovský, ktorí boli súčasťou nováčikovského kempu klubu, však už pozvánku do toho hlavného nedostali.

Dokopy 16 Slovákov má podpísaný v NHL dvojcestný kontrakt. Zmluvný plat tak majú garantovaný len počas pôsobenia v prvom tíme. Väčšina z nich si musí miesto v prvom tíme ešte vybojovať. Neplatí to o Jurajovi Slafkovskom, útočník Montrealu vstupuje do záverečnej sezóny nováčikovského kontraktu, ale ako etablovaný hráč a člen jadra tímu už má podpísanú novú lukratívnu na osem rokov za celkovo 60,8 milióna dolárov. Dvadsaťročný krídelník od sezóny 2025/2026 zarobí v priemere 7,6 milióna dolárov. V kempoch sa predstaví iba jeden slovenský brankár - dvojcestnú zmluvu s Minnesotou má Samuel Hlavaj, ktorý sa objavil už v nováčikovskom kempe Wild.

Niektorí slovenskí hokejisti boli v minulosti draftovaní klubmi NHL, ale nemajú podpísanú zmluvu v zámorí a v kempoch sa neukážu. Napríklad Maroš Jedlička (Colorado) odohrá sezónu v Komete Brno, Alex Čiernik (Philadelphia) bude obliekať dres švédskeho tímu Nybro Vikings IF. Mladíci Maxim Štrbák (Buffalo), Adam Gajan (Chicago) a Miroslav Šatan ml. (Washington) hrajú alebo plánujú nastupovať v univerzitnej NCAA, preto sa nemôžu zúčastniť v kempe profesionálneho tímu.

Slovaci v prípravných kempoch klubov NHL:

Anaheim Ducks - Pavol Regenda* (ú)

Calgary Flames - Samuel Honzek* (ú), Martin Pospíšil (ú)

Chicago Blackhawks - Martin Mišiak* (ú)

Columbus Blue Jackets - Samuel Kňažko* (o)

Florida Panthers - Oliver Okuliar* (ú)

Los Angeles Kings - Martin Chromiak* (ú)

Minnesota Wild - Samuel Hlavaj* (b)

Montreal Canadiens - Filip Mešár* (ú), Juraj Slafkovský* (ú)

New Jersey Devils - Šimon Nemec* (o), Tomáš Tatar (ú)

New York Rangers - Adam Sýkora* (ú)

St. Louis Blues - Dalibor Dvorský* (ú), Juraj Pekarčík* (ú)

Tampa Bay Lightning - Erik Černák (o)

Utah Hockey Club - Patrik Koch* (o), Miloš Kelemen* (ú)

Vegas Golden Knights - Jakub Demek* (ú), Jozef Viliam Kmec^ (o)

Washington Capitals - Martin Fehérváry (o)

* - má podpísanú dvojcestnú zmluvu

^ - je bez zmluvy (bojuje o kontrakt)