Jednotkou draftu NHL sa stal Celebrini. Prekvapil Anaheim, Demidov do Montrealu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Jednotkou draftu NHL sa stal Celebrini. Prekvapil Anaheim, Demidov do Montrealu

Celebrini bol prvým draftovaným hráčom do NHL v roku 2024.
Celebrini bol prvým draftovaným hráčom do NHL v roku 2024.Profimedia
Jednotkou draftu NHL 2024 sa podľa očakávaní stal kanadský útočník Macklin Celebrini (18), ktorého si vybralo San Jose. V úvodnom kole nebol draftovaný ani jeden slovenský hokejista.

1. Macklin Celebrini

San Jose Sharks

Na prvom mieste sa nekonalo žiadne prekvapenie a San Jose si vybralo kanadského útočníka Celebriniho, ktorý bol očakávanou jednotkou. Sharks mali k dispozícii najvyššiu voľbu vôbec prvý raz vo svojej histórii. Celebrini je síce rodákom z Vancouveru a reprezentuje javorový list, ale dlhodoho hráva v USA.

Zaujímavé je, že v minulosti pôsobil v mládežníckych tímoch práve pod hlavičkou Sharks. V sezóne 2022/23 sa stal s 86 bodmi v 50 zápasoch najproduktívnejším hráčom USHL a naposledy to zopakoval takisto vo svojom premiérovom ročníku v NCAA, kde hrával za Boston University. V 38 vystúpeniach mal bilanciu 32+32.

V oboch súťažiach získal prakticky všetky možné individuálne trofeje vrátane ocenenia pre najlepšieho hráča sezóny v danej lige. Paradoxne mu zatiaľ unikajú tímové. Pred rokom bol na MS do 18 rokov s 15 bodmi piatym najproduktívnejším hráčom, na prelome rokov mal osem bodov v piatich dueloch MSJ.

Nie je okolo neho síce až taká aura ako majú generačné talenty McDavid či Bedard, ale postupom rokov sa môže stať podobnou hviezdou. Má na to všetky predpoklady. Dynamický center disponuje všetkými potrebnými vlastnosťami - skvelým korčuľovaním, presnosťou na hokejke či rýchlosťou.

2. Arťom Levšunov

Chicago Blackhawks

Voľbu Chicaga prišiel vyhlásiť Connor Bedard, ktorý bol jednotkou draftu minulého roka. Tentoraz sa Blackhawks zamerali na defenzívu a do ich radov, takisto podľa očakávaní, smeruje obranca Levšunov. Robustný bek dokáže byť nebezpečný aj smerom dopredu.

V poslednej sezóne získal v drese Michiganu v NCAA počas 38 zápasov slušných 35 bodov. Stal sa najvyššie draftovaným bieloruským hráčom v histórii. Doteraz tento rekord držal Ruslan Salei, ktorého si Anaheim vybral v roku 1996 na deviatom mieste.

3. Beckett Sennecke

Anaheim Ducks

Anaheim si pred rokom vybral na druhom mieste Carlssona, zatiaľ čo všetci čakali Fantilliho. Tentoraz sa postaral o ešte väčšie prekvapenie, pretože útočník Sennecke bol vo všetkých preddraftových rebríčkoch prinajlepšom na začiatku druhej desiatky. Ducks však z neho urobili celkovú trojku.

Jeho prekvapený výraz po vyhlásení hovoril za všetko. Mladý Kanaďan vyniká skvelým korčuľovaním. Poslednú sezónu odohral za tím Oshawa Generals v OHL, v ktorej počas základnej časti získal v 63 zápasov 68 bodov (27+41) a ďalších 22 (10+22) pridal v 16 vystúpeniach v rámci play-off. V národnom tíme ešte nehral.

4. Cayden Lindstrom

Columbus Blue Jackets

Ďalší vysoký výber umožnil Columbusu pridať ďalšieho vysoko hodnoteného mladíka do ich už tak nesmierne talentovaného útoku. Lindstrom sa očakával na najvyšších priečkach. Kanadský útočník síce v predošlom ročníku odohral pre zranenie len 32 súbojov, no získal 46 bodov. Vyniká pohybom, palicovou technikou a presnosťou.

5. Ivan Demidov

Montreal Canadiens

Las Vegas vytvorilo z draftu obrovskú šou a Montreal ju ešte znásobil, keď vyhlásiť jeho výber prišla veľká fanúšička klubu a svetoznáma speváčka Celine Dion. Tá si dala na čas a nakoneic povedala meno Ivan Demidov, po čom nasledovala veľká dávka radosti medzi fanúšikmi. Ruský útočník má všetky predpoklady stať sa hviezdou NHL.

SKA Petrohrad ho v sezóne 2022/23 poslal do MHL, tam sa stal najlepším hráčom sezóny. Počas 30 stretnutí základnej časti nazbieral 60 bodov, ďalších 28 pridal v 17 vystúpeniach v rámci play-off. Okrem zisku titulu sa stal aj najužitočnejším hráčom ročníka. So Slafkovským môžu byť v budúcnosti postrachom defenzív.

6. Tij Iginla

Utah Hockey Club

Historický moment nastal na šiestom mieste, keďže pre nový klub z Utahu to bola prvá voľba. Takisto sa skončila dosť zaujímavo, nakoľko za tento klub bude hrávať Tij Iginla, syn legendárneho Jaromea. Mnohí dúfali, že mladík sa prepadne na deviate miesto, kde by vyberalo Calgary, ale nestalo sa tak.

Tij má všetky predpoklady na to, aby pokračoval v krokoch svojho otca, aj keď na inej adrese. V tomto ročníku odohral za Kelownu vo WHL dokopy aj s play-off 75 duelov, počas ktorých si pripísal 99 bodov za 56 gólov a 43 asistencií.

7. Carter Yakemchuk

Ottawa Senators

Druhým najvyššie vybraným obrancom sa stal Yakemchuk, ktorý sa tiež čakal až o niekoľko priečok nižšie. Ottawa však v jeho osobe získava výborne technicky vybaveného ofenzívneho beka, ktorému nie je cudzie zakladanie hry ani strela od modrej čiary, zlepšiť však musí defenzívne povinnosti. V minulej sezóne odohral vo WHL za Calgary Hitmen celkovo 66 zápasov a získal 71 bodov, čo sú skvelé čísla.

8. Berkly Catton

Seattle Kraken

Catton sa so 116 bodmi stal štvrtým najproduktívnejším hokejistom vo WHL a v tomto smere vôbec najlepším spomedzi hráčov, ktorí išli na draft. S 54 gólmi bol tretím najlepším strelcom. To sú podľa všetkého tie hlavné dôvody, prečo si Seattle vybral práve tohto centra s vysokým hokejovým IQ, ktorý ako kapitán Kanady vyhral Hlinka Gretzky Cup.

9. Zayne Parekh

Calgary Flames

Parekh zažil fantastickú sezónu, počas ktorej v tíme Saginaw Spirit z OHL získal počas základnej časti 96 bodov, vyhral celú súťaž a nakoniec sa tešil aj z Memorial Cupu. Na takýto vysoký počet v súťaži sa nedostal žiadny bek od roku 2011 a od sezóny 1994/95 to dokázal iba Ryan Ellis (100).

Mladý obranca bol potom vyhlásený najlepším bekom vo všetkých troch kanadských juniorských súťažiach. Okrem toho má zlato z Hlinka Gretzky Cupu. Jeho ofenzívne schopnosti sú síce fantastické, ale kritizovaná, a to výrazne, je jeho hra v obrannom pásme.

10. Anton Silajev

New Jersey Devils

Táto správa asi nepotešila fanúšikov Šimona Nemca, ale na druhej strane, spoločne s Hughesom a Silajevom má New Jersey do budúcnosti nesmierne kvalitných obrancov. Ruský bek je defenzívne zameraný hokejista, ktorý odohral celý ročník v KHL za Nižny Novgorod, čiže už teraz má dostatok skúseností so seniorským hokejom.

11. Sam Dickinson

San Jose Sharks

San Jose sa dostalo na 11. miesto v podstate pár hodín pred draftom, keďže za túto voľbu poslali do Buffala výbery na 14. a 42. mieste. Sam Dickinson sa síce oproti predpokladom prepadol, ale je to hráč s potenciálom stať sa elitou na svojom poste. Je využiteľný na oboch koncoch hracej plochy. V drese tímu London Knights mal v OHL počas 68 stretnutí až 70 bodov.

12. Zeev Buium

Minnesota Wild

Pôvodne mala na 12. mieste vyberať Philadelphia, ale krátko pred uplynutím času sa dohodla na výmene. Minnesota sa tak posunula o jednu priečku vyššie a Flyers o miesto nadol. Philadelphia získala aj výber v treťom kole draftu 2025. Tento posun využil divosi na to, aby povedali meno Zeev Buium.

Ten patrí do skupiny obrancov, ktorí majú všetky predpoklady na to, aby sa stali hviezdami celej NHL. Mnohí jeho hru prirovnávajú k Adamovi Foxovi. Američan vystrelil v predošlej sezóne NCAA, kde sa v drese Denveru stal s 50 bodmi v 42 stretnutiach najproduktívnejším obrancom súťaže. Kvalitu má na oboch stranách klziska. 

13. Jett Luchanko

Philadelphia Flyers

Flyers si pripravili takisto prekvapenie, pretože ich voľbu prišiel vyhlásiť rodák z Philadelphie a veľký fanúšik klubu Michael Buffer, ktorý je legendárnym uvádzačom boxerských zápasov a jeho hlas pozná každý športový fanúšik. Presne týmto svojim ikonickým štýlom zaznelo meno Jett Luchanko.

Kanadský center odohral minulú sezónu za Guelph Storm v OHL a počas 68 zápasov základnej časti získal 74 bodov (20+54). Kanadu reprezentoval na MS do 18 rokov. Výborne korčuľuje a je nesmierne spoľahlivý smerom do defenzívy, čo sú vlastnosti, ktoré mu môžu priniesť veľkú kariéru.

14. Konsta Helenius

Buffalo Sabres

Helenius má zo všetkých hráčov v prvom kole drafte asi najväčšie skúsenosti so seniorským hokejom. Za Jukurit odohral v Liige už dve celé sezóny, v minulej mal na konte výborných 36 bodov a šesť pridal v šiestich dueloch play-off. Fínsko dokonca tento rok reprezentoval na seniorských MS.

15. Michael Brandsegg-Nygård

Detroit Red Wings

Historický moment nastal aj na 15. mieste, keďže Brandsegg-Nygård sa stal prvým Nórom draftovaným v prvom kole a Detroit tak ukázal, že Švédsko k nemu ide, keďže tento mladík hrával práve v spomínanej krajine. Posledné dva roky odohral v druhej najvyššej súťaži za Moru, od novej mu dáva šancu Skellefteå. Už ako 16-ročný debutoval v seniorskom hokeji za domácu Vålerengu.

16. Adam Jiříček

St. Louis Blues

Mladý obranca sa stal najvyššie draftovaným českým hráčom tohto roku a aby si ho St. Louis vybralo už na takto vysokom mieste, nič na tom nezmenil ani fakt, že nehral od 26. decembra 2023, keďže sa zranil na MSJ v stretnutí s Slovenskom. Počas predošlého ročníka nastúpil 19-krát za Plzeň. Jeho brat David patrí Columbusu.

17. Terik Parascak

Washington Capitals

Osemnásťročný krídelník má za sebou výbornú sezónu vo WHL, za Prince George Cougars odohral v základnej časti 68 zápasov a získal až 105 bodov (43+62). Počas 12 duelov v play-off pridal ďalších 14 bodov (6+8).

18. Sacha Boisvert

Chicago Blackhawks

Chicago sa posilnilo na pozícii centra, čo nie je najlepšia správa pre Martina Mišiaka. Boisvert v minulej sezóne odohral 61 zápasov v USHL za Muskegon a získal 68 bodov (36+32). Patril k najproduktívnejším hráčom súťaže. Od nového ročníka bude nastupovať v NCAA za Severnú Dakotu.

19. Trevor Connelly

Vegas Golden Knights

Americký útočník patrí medzi najlepších hráčov tohtoročného draftu, ale dva roky dozadu zverejnil na sociálnu sieť fotku so symbolom svastiky, ktorá vzbudila obavy, či bude vôbec draftovaný. Vegas mu však veria a spoliehajú sa na jeho hokejové schopnosti. O nich jasne svedčí aj fakt, že v 52 zápasoch v USHL získal 78 bodov (31+47) a stal sa druhým najproduktívnejším hráčom súťaže. Okrem toho na MS U18 nazbieral deväť bodov.

20. Cole Eiserman

New York Islanders

Elitný kanonier bol pred rokom pasovaný do pozície dvojky, možno aj jednotky, nakoniec ide z 20. miesta, ale pre NY Islanders bude veľkou posilou. Jeho gólová produktivita je doslova neuveriteľná. Počas sezóny 2023/24 odohral v súťažiach NTDP a USHL dokopy 74 duelov a strelil 74 gólov.

V predošlom ročníku bol na tom ešte lepšie, keďže na 97 presných zásahov potreboval 94 súbojov. Okrem toho bol na minuloročných MS do 18 rokov s deviatimi gólmi na delenom prvom mieste medzi najlepšími strelcami. Rovnaký počet zopakoval tento rok, stačilo mu sedem vystúpení.

21. Michael Hage

Montreal Canadiens

22. Yegor Surin 

Nashville Predators

23. Stian Solberg

Anaheim Ducks

24. Cole Beaudoin

Utah Hockey Club

25. Dean Letourneau

Boston Bruins

26. Liam Greentree

Los Angeles Kings

27. Marek Vanacker

Chicago Blackhawks

28. Matvei Gridin

Calgary Flames

29. Emil Hemming

Dallas Stars

30. EJ Emery

New York Rangers

31. Ben Danford

Toronto Maple Leafs

32. Sam O'Reilly

Edmonton Oilers