Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kto ešte ostáva na trhu v NHL? Víťazi českých MS s Kanadou i rekordman v počte hitov

Clutterbuck aj Barrie sú stále bez klubu.
Clutterbuck aj Barrie sú stále bez klubu.AFP
V NHL uplynul presne mesiac od otvorenia trhu s voľnými hráčmi a najväčšie mená sú dávno zabývané v nových hokejových domovoch. Ten, kto zostal až do augusta bez zmluvy, už musí veľmi kalkulovať a je veľká šanca, že bude musieť ísť oproti minulému ročníku s platom výrazne dole. Mnoho tvárí už prácu v lige ani nenájde a vydá sa do Európy, prípadne s hokejom skončí. Pozrime sa, akí zaujímaví hráči generálnym manažérom ďalej ponúkajú svoje služby.

Calen Addison, obranca, 24 rokov

Klub: San Jose Sharks

Minulá sezóna: 72 zápasov, 1+16

Plat: 825-tisíc dolárov

Najmladší hokejista výberu. Vo svojom veku by mal byť ešte chráneným voľným hráčom, ale Sharks oňho po skončení sezóny neprejavili záujem a pustili ho do sveta. Talentovaný Addison mal pritom za sebou podarenú sezónu 2022/23 v Minnesote, ako nováčik získal 29 bodov, no jeho novembrový trejd do San Jose za Adama Rašku celkom prekvapil. V najhoršom tíme súťaže následne počas 60 zápasov získal 35 záporných bodov.

Tyson Barrie, obranca, 32 rokov

Klub: Nashville Predators

Minulá sezóna: 41 zápasov, 1+14

Plat: 5 miliónov dolárov

Víťaz MS v Česku z roku 2015 má za sebou naozaj nepodarený rok v Nashville, počas ktorého sa pre zranenie dočkal len 41 duelov, strelil jediný gól a počas uzávierky bol takmer vymenený do Calgary. Avšak nezabúdajme, že ide o beka, ktorý ešte v predchádzajúcej sezóne získal 55 bodov a v kariére 50-bodovú hranicu prekročil štyrikrát. S platom bude musieť ísť asi nižšie, ale aktuálne ide možno o najlepšieho hráča na trhu.

Cal Clutterbuck, útočník, 36 rokov

Klub: New York Islanders

Minulá sezóna: 82 zápasov, 7+12

Plat: 1,75 milióna dolárov

Vynikajúci vzor pre mladých hráčov. Neústupný a poctivý na ľade a keď v kabíne prehovorí, každý ho počúva. Veď aby nie, v lige totiž odohral 1 064 stretnutí a rozdal celkom 4 029 hitov. To nikto v histórii NHL pred ním nedokázal. Pokiaľ skutočne Islanders opustí, pôjde ešte len o jeho tretí klub, za ktorý bude v súťaži hrať, v New Yorku pôsobil od roku 2013.

Tyler Johnson, útočník, 33 rokov

Klub: Chicago Blackhawks

Minulá sezóna: 67 zápasov, 17+14 

Plat: 4,75 milióna dolárov

Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára s Tampou Bay je tieňom hráča, ktorý kedysi žiaril v útoku po boku Nikitu Kučerova a Ondreja Paláta a dokázal nazbierať 72 bodov v jednej sezóne. V skutočnosti ich toľko nedokázal nazbierať ani v posledných troch sezónach v tíme Blackhawks, ale, samozrejme, že zďaleka neodohral všetky zápasy. Aj napriek tomu však juniorský majster sveta z roku 2010 ešte nepatrí do starého železa.

John Klingberg, obranca, 31 rokov

Klub: Toronto Maple Leafs

Minulá sezóna: 14 zápasov, 0+5

Plat: 4,15 milióna dolárov

Ešte nedávno elitný ofenzívny bek má za sebou sezónu, ktorá ho mala vystreliť k dlhoročnému mnohomiliónovému kontraktu, ale namiesto toho sa skončila operáciou hneď v novembri. Dvojnásobný majster sveta počas ôsmich sezón v Dallase medzi rokmi 2014 a 2022 len v dvoch prípadoch nedokázal prekonať 40-bodovú hranicu, najviac získal 67 bodov.

Oliver Kylington, obranca, 27 rokov

Klub: Calgary Flames

Minulá sezóna: 33 zápasov, 3+5

Plat: 2,5 milióna dolárov

Kariéra švédskeho obrancu sa v posledných rokoch zasekla, celý ročník 2022/23 vynechal pre problémy s duševným zdravím. "Cítil som sa stratený. Išlo o niečo, na čo si jednoducho nemôžete vziať prášok a potom to zmizne," rozprával syn švédskeho otca a eritrejskej matky vo februári pre Sportsnet. Do NHL sa vrátil v januári a za Flames následne hral takmer pravidelne. Napriek tomu u nich nezostane. "Mali sme ho tu veľmi radi, ale každý si teraz predstavujeme niečo iné," povedal na začiatku júla generálny manažér tímu Craig Conroy.

Dominik Kubalík, útočník, 28 rokov

Klub: Ottawa Senators

Minulá sezóna: 74 zápasov, 11+4

Plat: 2,5 milióna dolárov

Piata sezóna v NHL sa mu nepodarila, ale tiež to vyzeralo, že v Ottawe vlastne vôbec nevedia, ako českého bombarďáka využiť. Za 74 stretnutí dal 11 gólov, následne ich dal päť počas desiatich bitiek na zlatých MS v Česku. Góly teda dávať vie, teraz ide len o to, kam s ním a koľko mu za to nový zamestnávateľ zaplatí.

Martin Jones, brankár, 34 rokov

Klub: Toronto Maple Leafs

Minulá sezóna: 22 zápasov, 11-8-1

Plat: 875-tisíc dolárov

Hoci sezónu predtým vychytal za Seattle slušných 27 výhier, v ročníku 2023/24 sa zmieril s platom tuctového pešiaka a podpísal s kanadským veľkoklubom. Ten mal v bránkovisku trochu pretlak, preto sa majster sveta z Česka z roku 2015 a víťaz Stanley Cupu s Los Angeles musel po 10 rokoch znova pozrieť do AHL. Stále je schopnou dvojkou, ktorá zvládne kvalitne odchytať vyše 30 zápasov.

Justin Schultz, obranca, 34 rokov

Klub: Seattle Kraken

Minulá sezóna: 70 zápasov, 7+19

Plat: 3 milióny dolárov

Ďalší dvojnásobný víťaz Stanley Cupu, ktorý zostáva na trhu. Bývalá opora Pittsburghu či Washingtonu starne, ale schopnosti stále má, hoci v tabuľke +/- bol s 23 zápornými bodmi v tíme Kraken úplne najhorší. Napriek tomu sa na ľade pohybuje veľmi sviežo a s pukom to tiež stále vie, aj keď od jeho 51-bodovej sezóny už uplynulo sedem rokov. Záujem o neho vraj je v San Jose, Buffale a Utahu.

James van Riemsdyk, útočník, 35 rokov

Klub: Boston Bruins

Minulá sezóna: 71 zápasov, 11+27

Plat: 1 milión dolárov

Kariéra bývalej dvojky draftu sa pomaly chýli ku koncu, ale zase tak veľmi ešte nie. Posledný kontrakt pri Bruins jasne ukázal, akým spôsobom sa Američan stále môže uplatniť. Priestoru pod platovým stropom veľmi neubral, napriek tomu si celkom zahral a vďaka urastenej postave a skúsenostiam bol najmä pred bránkou súperov stále platný.

Ďalšie zaujímavé mená na trhu: Pierre-Edouard Bellemare, Samuel Blais, Tony DeAngelo, Mark Giordano, Mike Hoffman, Kevin Lankinen, Matt Martin, Alexander Nylander, Kyle Okposo, Max Pacioretty, Kevin Shattenkirk, Jakub Vrána, Blake Wheeler, Kailer Yamamoto