Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ľudia ho odpísali. Pospíšil mi opakoval, že to dokážem, chcel som ho udrieť, hovorí Honzek

Honzek začne sezónu 2024/25 v NHL.
Honzek začne sezónu 2024/25 v NHL.Profimedia / ČTK / imago sportfotodienst / Larry MacDougal
Slovenský útočník Samuel Honzek (19) začne sezónu 2024/25 v NHL. Napriek tomu, že ešte nedávno bol od tejto méty výrazne vzdialený, teraz si plní veľký sen. Zasiahnuť by mal už do úvodného stretnutia proti Vancouveru, ktoré je na programe v noci zo stredy na štvrtok.

Tesne pred začiatkom ročníka dokonca trénoval v prvej formácii s Kadrim a Kuzmenkom. Honzek počas prípravy odohral šesť stretnutí, v ktorých strelil dva góly a pridal päť asistencií. Tromi prihrávkami zažiaril pri výhre proti Edmontonu v neoficiálnej bitke o Albertu, ktorá je jedným z najväčších derby v profilige.

"Stále som to nespracoval. Až doteraz to nebolo oficiálne. Ako prvé som myslel na to, kde som bol pred rokom a kam som sa teraz dostal. Byť v NHL je snom každého hráča, ale pre mňa je to iba prvý krok. Chcem byť dlhodobo hráčom tejto ligy. Musím byť konzistentný a ukázať, že si miesto zaslúžim," povedal Honzek.

Veľkú oporu mal mladý trenčiansky odchovanec aj v krajanovi Martinovi Pospíšilovi, ktorý bol v rovnakej pozícii pred rokom. Takisto nikto nepredpokladal, že by sa mohol dostať do NHL, nakoniec je z neho jedna z najväčších opôr Calgary.

"Veľmi mi pomohol. Každý deň mi opakoval, že sa dostanem do NHL už teraz. Prízvukoval mi, že o tom ani nemám pochybovať. Hovoril mi, že keď bude prestávka, tak chalani pôjdu do Mexika na dovolenku a ja pôjdem s nimi. Váhal som, ale povedal, že pôjdem, pretože teraz som medzi nimi," pokračoval.

Pospíšil sa snažil svojho krajana vyhecovať k čo najlepším výkonom. To sa mu podarilo, aj keď Honzek mal niekedy chuť o niečo staršieho spoluhráča udrieť. "Je to pravda, ale bolo to z dobrého dôvodu," usmieval sa. "Veľká vďaka patrí jemu, ale aj trénerom na Slovensku a všetkým chalanom. Veľmi mi počas leta pomohli."

Šestnástka draftu 2023 a v minulej sezóne kapitán juniorského tímu Vancouver Giants vo WHL je teda na prahu veľkého kariérneho míľnika. Martin Pospíšil ale hovorí, že to nebolo len o pomoci z jeho strany, ale takisto opačne.

"Prvé týždne som tlačil ja jeho, ale potom on mňa. Je to naozaj veľmi silný chlapec. Stále je mladý a môže sa ešte zlepšovať. Má korčuľovanie a schopnosti, ktoré náš tím na ľade potrebuje. Som na neho nesmierne hrdý. Dúfam, že si to užije a bude hrať tak, ako v príprave," nechal sa počuť Pospíšil.

Honzekovi zahralo do kariet aj zranenie Jegora Šarangoviča. Navyše slovenský mladík presvedčil natoľko, že Flames sa rozhodli na farmu poslať Matta Coronata, veľký americký talent. Toho si Calgary vybralo počas draftu 2021 už na trinástej priečke.

"Pred rokom Honzek nemal ideálny kemp a ľudia ho začali odpisovať. Martin Pospíšil to mal niekoľko rokov presne také isté. Na jeho ceste sa vyskytli problémy so zraneniami, ale vydržal a minulý rok dokázal to isté, čo Honzek teraz. Napriek tomu, že Honzy je mladý, tak robí nenápadné správne veci v kabíne, ktoré pripomínajú vodcovstvo," podotkol hlavný tréner Ryan Huska.