Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

McDavid dirigoval výhru a pomohol vyradiť Dallas na ceste Edmontonu do finále Stanley Cupu

Connor McDavid oslavuje postup do finále play-off NHL s brankárom Stuartom Skinnerom.
Connor McDavid oslavuje postup do finále play-off NHL s brankárom Stuartom Skinnerom.AFP
Hokejisti Edmontonu Oilers zvíťazili v šiestom zápase finále Západnej konferencie play-off NHL nad Dallasom Stars 2:1 a po 18 rokoch postúpili do finále súťaže, v ktorom sa stretnú proti najlepšiemu celku z východu Floride Panthers.

Edmonton - Dallas 2:1

/stav série 4:2 - postúpil Edmonton/

Domáci sa ujali vedenia v piatej minúte a v čase 15:42 vyhrávali už 2:0, keď obe ich trefy do čierneho padli v presilovke. Skóre otvoril krásnym sólom Connor McDavid, ktorý následne asistoval Zachovi Hymanovi na víťazný zásah. Dve asistencie si pripísal obranca Evan Bouchard.

Dallas súpera prestrieľal pomerom 35:10, avšak Stuarta Skinnera (úspešnosť zákrokov 97,1 %) prekonal len Mason Marchment v polovici záverečnej časti hry. V tretej tretine to bolo na strely dokonca 14:2.

Bek Stars Miro Heiskanen odohral viac ako polovicu stretnutia (30:28 minúty), druhý najlepší v tomto ohľade, jeho kolega z defenzívneho páru Esa Lindell, sa k nemu ani len nepriblížil (24:16).

Edmonton si tesný náskok udržal a čaká ho prvé finále NHL od sezóny 2005/06, keď podľahol Caroline 3:4 na zápasy. Naposledy zdvihli hráči Oilers Stanleyho pohár nad hlavu v ročníku 1989/90 (výhra 4:1 nad Bostonom). Tím okolo kapitána McDavida môže ukončiť 31-ročné čakanie kanadských klubov na trofej - ako poslednému sa to podarilo Montrealu v sezóne 1992/93. 

Prvý finálový súboj je na programe v noci zo soboty na nedeľu 9. júna o 2:00 na ľade Floridy, ktorá má v sérii výhodu domáceho prostredia. Panthers sa do druhého finále v rade dostali po tom, čo vyradili rovnako v šiestich súbojoch New York Rangers. Minulú sezónu však družina Aleksandra Barkova nestačila na Vegas (1:4).