Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Na lavičku klubu z NHL mieri tretí Čech. Svejkovský bude asistentom vo Vancouveri

Svejkovský ostáva v organizácii Canucks.
Svejkovský ostáva v organizácii Canucks.@Canucks
Bývalý útočník Jaroslav Svejkovský (47), ktorý dlhodobo žije v zámorí, bol v klube Vancouver Canucks povýšený z roly kouča zručností do funkcie asistenta trénera Ricka Toccheta (60). Rodák z Tábora sa tak postaví na lavičku tímu NHL ako tretí Čech v histórii po Slavomírovi Lenerovi a Ivanovi Hlinkovi.

Zmeny v realizačnom tíme víťaza Pacifickej divízie z minulej sezóny oznámil generálny manažér klubu Patrik Allvin. Popri posune Svejkovského do úlohy asistenta uviedol, že viac zapojené do dennodenného koučovania budú aj klubové legendy Daniel a Henrik Sedinovci.

"Po tom, čo sme zvážili svoje možnosti, rýchlo sme si uvedomili, že toho najlepšieho kandidáta už máme v našom klube. Možnosť povýšenia zvnútra klubu nám pri prechode pomôže, pretože Yogi veľmi dobre chápe naše systémy a spôsob, akým chceme hrať," uviedol Allvin na adresu Svejkovského, ktorý v posledných dvoch sezónach pôsobil v Canucks v spomínanej funkcii. Predtým v klube pracoval s mládežou, pôsobil aj v tíme Vancouver Giants v juniorskej WHL.

"Od okamihu, keď som do Vancouveru prišiel, ma uchvátila Yogiho pracovitosť a ochota urobiť čokoľvek, čo nám pomôže byť lepším tímom," uviedol hlavný kouč Tocchet, ktorý bol v máji vyhlásený za najlepšieho trénera uplynulého ročníka NHL.

Svejkovský, ktorý si na začiatku kariéry zahral českú extraligu v drese Plzne, pôsobil od roku 1995 v zámorí. Washington si ho vybral v roku 1996 v prvom kole draftu, avšak jeho kariéru v NHL výrazne ovplyvnili zdravotné problémy. Pre otras mozgu musel s hokejom skončiť predčasne v 24 rokoch, v elitnej lige v dresoch Capitals a Tampy Bay odohral 113 zápasov a nazbieral 23 gólov a 19 asistencií. V poslednom dueli svojej nováčikovskej sezóny 1996/97 sa blysol štyrmi gólmi do siete Buffala.

Ako prvý český tréner sa na striedačku klubu NHL dostal Lener, bol asistentom kouča v Calgary (1992 až 1995) a na Floride (1999 až 2002). V rokoch 2000 až 2001 bol jeho kolega zo zlatého tímu z olympiády v Nagane Hlinka dokonca hlavným trénerom v Pittsburghu.