Nabitý ročník. Jednotkou bude Celebrini, no bez Slovákov. Ako by mal vyzerať draft 2024?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nabitý ročník. Jednotkou bude Celebrini, no bez Slovákov. Ako by mal vyzerať draft 2024?

Celebrini bude jednotkou draftu NHL 2024.
Celebrini bude jednotkou draftu NHL 2024.Profimedia
Po hodoch príde na rad bolenie brucha. Slovensko nebude mať zástupcu v prvom kole tohtoročného draftu a nielen to. Ak sa nejaký rodák spod Tatier dostane do výberu, bude to v posledných kolách. Aj teraz však prichádza na rad celkovo ďalší kvalitný ročník. Na to, ktorých hráčov si tímy vyberú na najvyšších priečkach, sa Flashscore Správy pozreli bližšie.

Celebri bude jednotkou

Po tejto sezóne už nie je pochýb o tom, koho si San Jose vytiahne ako prvú voľbu. Draftová lotéria prisúdila pre Sharks výber na úplný úvod vôbec prvý raz v histórii. Do jeho tímu tak na 99 percent pribudne kanadský útočník Macklin Celebrini. Ten je síce rodákom z Vancouveru a reprezentuje javorový list, ale dlhodoho hráva v USA.

Zaujímavé je, že v minulosti pôsobil v mládežníckych tímoch práve pod hlavičkou San Jose Sharks. V sezóne 2022/23 sa stal s 86 bodmi v 50 zápasoch najproduktívnejším hráčom USHL a naposledy to zopakoval takisto vo svojom premiérovom ročníku v NCAA, kde hrával za Boston University. V 38 vystúpeniach mal bilanciu 32+32.

V oboch súťažiach získal prakticky všetky možné individuálne trofeje vrátane ocenenia pre najlepšieho hráča sezóny v danej lige. Paradoxne mu zatiaľ unikajú tímové. Pred rokom bol na MS do 18 rokov s pätnástimi bodmi piatym najproduktívnejším hráčom, na prelome rokov mal osem bodov v piatich dueloch MSJ.

Nie je okolo neho síce až taká aura ako majú generačné talenty McDavid či Bedard, ale postupom rokov sa môže stať podobnou hviezdou. Má na to všetky predpoklady. Dynamický center disponuje všetkými potrebnými vlastnosťami - skvelým korčuľovaním, presnosťou na hokejke či rýchlosťou.

Ďalšie miesta sú otvorené

Všetko nasvedčuje tomu, že Chicago si z druhého miesta vyberie obrancu Arťoma Levšunova. Robustný bek dokáže byť nebezpečný aj smerom dopredu, nakoľko v poslednej sezóne získal v drese Michiganu v NCAA počas 38 zápasov slušných 35 bodov.

Zaujímavé bude, ako sa k voľbe na treťom mieste postaví Anaheim. Už pred rokom prekvapil, keď si namiesto Fantilliho zobral Carlssona. Bude dôležité, aký post sa Ducks pokúsia posilniť. Teoreticky by to mohla byť aj defenzíva, kde sa rysuje ruský obranca Anton Silajev.

Defenzívne zameraný obranca odohral celý ročník v KHL za Nižny Novgorod. Až potom by mal prísť na rad elitný kanonier Cole Eiserman. Mnohí experti sa pritom prikláňajú aj k možnosti, že sa prepadne až do druhej desiatky. Pritom ešte pred rokom bol v niektorých rebríčkom číslom jeden dokonca pred Celebrinim.

Jeho gólová produktivita je doslova neuveriteľná. Počas sezóny 2023/24 odohral v súťažiach NTDP a USHL dokopy 74 duelov a strelil 74 gólov. V predošlom ročníku bol na tom ešte lepšie, keďže na 97 presných zásahov potreboval 94 súbojov.

Okrem toho bol na minuloročných MS do 18 rokov s deviatimi gólmi na delenom prvom mieste medzi najlepšími strelcami. Rovnaký počet zopakoval tento rok, stačilo mu sedem vystúpení. Zaujímavou možnosťou je tiež Cayden Lindstrom. Kanadský útočník ale v predošlom ročníku odohral pre zranenie len 32 stretov, no získal 46 bodov.

Ruský krídelník Ivan Demidov by mal rozšíriť úspešných krajanov v zámorí. Petrohrad ho poslal do MHL, tam sa stal najlepším hráčom sezóny. Počas 30 súbojov základnej časti nazbieral 60 bodov, ďalších 28 pridal v 17 vystúpeniach v rámci play-off. Okrem titulu sa stal napríklad najužitočnejším hráčom ročníka.

Americký obranca Zeev Buium vystrelil v predošlej sezóne NCAA, kde sa v drese Denveru stal s 50 bodmi v 42 stretnutiach najproduktívnejším obrancom súťaže. Kvalitu má na oboch stranách klziska. Podobne je na tom takisto ďalší obranca Zayne Parekh. S 96 bodmi bol najproduktívnejším bekom OHL.

Na takýto vysoký počet v súťaži sa nedostal žiadny bek od roku 2011 a od sezóny 1994/95 to dokázal iba Ryan Ellis (100). Parekh sa stal najlepším obrancom vo všetkých troch kanadských juniorských súťažiach. Do prvej desiatky sa mal dostať aj Tij Iginla, ktorý chce ísť v stopách svojho otca.

Tým nie je nikto iný ako legendárny Jarome Iginla a mladý Tij má všetky predpoklady na to, aby pokračoval v jeho krokoch. V tomto ročníku odohral za Kelownu vo WHL dokopy aj s play-off 75 duelov, počas ktorých si pripísal 99 bodov za 56 gólov a 43 asistencií.

Na prelome prvej a druhej desiatky by mali byť ďalší zaujímaví hráči. Sam Dickinson a Berkly Catton sa oproti niekoľkým mesiacom prepadli. Prvý menovaný je obranca využiteľný na oboch koncoch hracej plochy. V drese tímu London Knights mal v OHL počas 68 stretnutí až 70 bodov.

Catton sa so 116 bodmi stal štvrtým najproduktívnejším hokejistom vo WHL a v tomto smere vôbec najlepším spomedzi hráčov, ktorí ešte neboli draftovaní. S 54 gólmi bol tretím najlepším strelcom. So seniorským hokejom má najväčšie skúsenosti fínsky útočník Konsta Helenius.

Za Jukurit odohral v Liige už dve celé sezóny, v minulej mal na konte výborných 36 bodov a šesť pridal v šiestich dueloch play-off. Fínsko dokonca reprezentoval na seniorských MS. Zabudnúť nemôžeme ani na českého obrancu. Adam Jiříček je bratom Dávida, toho si vybral dva roky dozadu Columbus.

Druhú desiatku by mal uzatvárať nórsky útočník Michael Brandsegg-Nygård, ktorý si zahral na poslednom seniorskom šampionáte a počas siedmich zápasov pozbieral päť bodov. Už ako šestnásťročný debutoval v seniorskom hokeji za domácu Vålerengu, posledné dva roky bol súčasťou švédskej Mory a teraz mu dáva šancu Skellefteå.

Poradie v prvom kole draftu

1. San Jose Sharks

2. Chicago Blackhawks

3. Anaheim Ducks

4. Columbus Blue Jackets

5. Montreal Canadiens

6. Utah Hockey Club

7. Ottawa Senators

8. Seattle Kraken

9. Calgary Flames

10. New Jersey Devils

11. Buffalo Sabres

12. Philadelphia Flyers

13. Minnesota Wild

14. San Jose Sharks (pôvodne Pittsburgh)

15. Detroit Red Wings

16. St. Louis Blues

17. Washington Capitals

18. Chicago Blackhawks (pôvodne NY Islanders)

19. Vegas Golden Knights

20. New York Islanders (pôvodne Tampa, získané od Chicaga)

21. Los Angeles Kings

22. Nashville Predators

23. Toronto Maple Leafs

24. Colorado Avalanche

25. Boston Bruins (pôvodne Boston, získané cez Detroit od Ottawy)

26. Montreal Canadiens (pôvodne Winnipeg)

27. Carolina Hurricanes

28. Calgary Flames (pôvodne Vancouver)

29. Dallas Stars

30. New York Rangers

31. Anaheim Ducks (pôvodne Edmonton)

32. Philadelphia Flyers (pôvodne Florida)