Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najlepšia dvojica NHL je rozdelená. Boston našiel spoločnú reč s Ottawou, vymenil Ullmarka

Ullmark a Swayman idú do seba.
Ullmark a Swayman idú do seba.Profimedia
Švédsky brankár Linus Ullmark (30) bol už dlho spájaný s odchodom z Bostonu, čo sa teraz stalo realitou. Jeho novým zamestnávateľom je Ottawa.

Senators získali novú kvalitnú jednotku, o ktorú sa dlho snažili. Obetovali za ňu voľbu v prvom kole draftu 2024, teda Bruins budú vyberať z celkového 25. miesta. Paradoxne to bola ich pôvodná voľba, ktorá sa im cez Detroit a Ottawu vrátila. Medvede získali aj útočníka Marka Kasteliča a brankára Joonasa Korpisala.

Kanadský klub si ponechá 25 % platu fínskeho gólmana, čiže jeden milión eur. Ullmark bol na odchode z Bostonu už nejaký čas, pred uzávierkou prestupov padla jeho už prakticky dohodnutá výmena do LA Kings. Všetko bolo dohodnuté, avšak samotný gólman mohol vzhľadom na doložku v zmluve určiť až 16 tímov, kde nechce ísť.

Bruins síce mali v podobe Ullmarka nesmierne kvalitného brankára, ale zároveň sa na jeho miesto tlačí takisto dosť kvalitný a hlavne mladší Jeremy Swayman. Preto sa medvede snažili zo Švéda vyťažiť čo najviac. Ten zažil hlavne skvelú sezónu 2022/23, v ktorej priemerne inkasoval iba 1,89 gólu na zápas a kryl až 93,8 % striel.

To boli najlepšie čísla v celej lige a vyniesli mu Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára NHL. Aby toho nebolo málo, tak 25. februára 2023 strelil aj gól. Spoločne so Swaymanom získali aj Jennings Trophy. Tá sa udeľuje dvojici s najnižším počtom inkasovaných gólov v základnej časti.

Pred odchodom do Bostonu v roku 2021 chytal Ullmarka za Buffalo. Zmluvu na päť miliónov dolárov má platnú do konca budúcej sezóny. Teraz sa očakáva, že Swayman podpíše dlhodobý kontrakt. Bruins sa netajili tým, že v ňom vidia novú oporu. Potvrdil to ročník 2023/24, keďže odchytal viac stretnutí v základnej časti (44) aj v play-off (12).

Korpisalo mal byť novou jednotkou Ottawy, ale počas predošlej sezóny nepodával ideálne výkony. Zmluva na štyri milióny dolárov mu platí až do roku 2028, pričom konto Bostonu bude zaťažovať tromi, nakoľko jeden si ponechá tím z hlavného mesta Kanady. Kastelič by mal vystužiť štvrtú formáciu.