Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najmladší hráč v histórii Philadelphie. Sezónu v NHL otvorí po boku Mičkova aj Luchanko

Luchanko začne sezónu prekvapivo v NHL.
Luchanko začne sezónu prekvapivo v NHL.Profimedia / ČTK / AP
Philadelphia otvorí novú sezónu NHL s dvomi tínedžermi v zostave. Flyers zaradili na súpisku pre prvé stretnutie nielen ruského krídelníka Matveia Mičkova (19), ale v kempe si svoje miesto vybojoval aj ešte mladší Jett Luchanko (18).

Mičkov bol pred rokom sedmičkou draftu. Jednu sezónu odohral ešte v KHL, v ktorej mal priemer takmer bod na zápas a teraz otvára kapitolu v zámorskej profilige, tam mu je veštená obrovská budúcnosť. Počas prípravných zápasov nastúpil do štyroch duelov, získal až sedem bodov (3+4). Dvomi gólmi rozhodol zápas proti Bostonu.

Jeho zaradenie do prvého tímu síce prekvapením nie je, ale v prípade Luchanka už o prekvapivý krok ide. Je to však úplné zaslúžené, pretože hokejista, ktorého si Flyers tento rok vybrali na trinástom mieste draftu, zažil takisto vydarený kemp a svojimi výkonmi pútal pozornosť.

The Athletic píše, že rodák z kanadského mesta London sa stane najmladším hráčom, ktorý kedy nastúpil za Philadelphiu v NHL, nakoľko 18. narodeniny mal len 21. augusta. Generálny manažér Daniel Briere je takisto prekvapený, ako dobre sa mladý center prezentoval.

"Ohúril nás hneď od začiatku, jeho rýchlosť naozaj vyčnievala. Už v tomto veku má špičkovú rýchlosť na úrovni NHL. Sledovali sme detaily v jeho hre a pôsobil na nás výborne. Správa sa ako líder, každého okolo seba podporuje a robí spoluhráčov lepšími," nechal sa počuť Briere.

Tohtoročný majster sveta v tíme Kanady však nemá garantované miesto na celý ročník. Úvodných deväť zápasov ukáže, či si ho Philadelphia v prvom tíme ponechá, alebo ho pošle naspäť do OHL, v ktorej v minulej sezóny odohral za Guelph Storm celkovo 71 zápasov a získal 77 bodov (20+57).

Luchanko bude s draftovou jednotkou Macklinom Celebrinim jediným hráčom z draftu NHL 2024, ktorý začne ročník v profilige. Spomedzi minulého ročníka výberu mladíkov by debut na úvod mali zažiť spomínaný Mičkov, Ritchie (Colorado), Smith (San Jose) a hlavne slovenský útočník Samuel Honzek z Calgary.

Už v minulej sezóne debutovali Bedard, Carlsson, Fantilli, Benson, Nadeau a Brindley. NY Rangers povolal Adama Sýkoru, lenže v prípade mladého slovenského útočníka by malo ísť iba o papierový ťah a nemal by, aspoň nateraz, zasiahnuť do hry.