Nashville rozbil trh, má Stamkosa aj ďalšie hviezdy. Činilo sa Chicago, prekvapil Montour

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nashville rozbil trh, má Stamkosa aj ďalšie hviezdy. Činilo sa Chicago, prekvapil Montour

Nashville sa zaradil medzi ašpirantov na Stanley Cup aj vďaka Stamkosovi.
Nashville sa zaradil medzi ašpirantov na Stanley Cup aj vďaka Stamkosovi.Profimedia
Kanadský útočník Steven Stamkos (34) podpísal osemročný kontrakt s Nashvillom. Dlhoročnej opore Tampy Bay Lightning vynesie celkovo 32 milióna dolárov s priemerným ročným platom osem miliónov dolárov.

Nashville sa zaradil medzi ašpirantov na Stanley Cup

Stamkosa draftovala Tampa v roku 2008 z celkového prvého miesta a v klube pôsobil dlhých šestnásť sezón. Z toho v jedenástich viedol mužstvo z pozície kapitána a dvakrát za sebou ho doviedol k zisku Stanleyho pohára (2020 a 2021). V minulom ročníku odohral 79 zápasov v základnej časti so ziskom 81 bodov (40+41).

V play off nastúpil v piatich dueloch a zaznamenal päť gólov a jednu asistenciu. Záujem o elitného hokejistu mali aj ďalšie tímy, ale veľkým paradoxom celej situácie je fakt, že Tampa Bay veľmi dlho otáľala s rokovaniami o zmluve, až o svoju legendu prišla. Nahradiť ho má Jake Guentzel, ten bude v siedmich sezónach brať deväť miliónov.

Predators získali krátko po otvorení trhu s voľnými hráčmi aj útočníka Jonathana Marchessaulta a obrancu Bradyho Skjeia. Marchessault podpísal s predátormi päťročnú zmluvu v hodnote 27,5 milióna dolárov. Ročne zarobí 5,5 miliónov dolárov. Tridsaťdvaročný krídelník opúšťa Vegas.

Od roku 2017 bol pôvodným členom expanzného tímu Golden Knights a pomohol mu dvakrát postúpiť do finále, pričom v ročníku 2022/2023 výrazne prispel k zisku Stanleyho pohára. Navyše sa stal držiteľom Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off.

Obranca Skjei sa dohodol s Nashvillom na sedemročnom kontrakte na 49 miliónov dolárov. Tridsaťročného Američana draftoval New York Rangers v roku 2012 v prvom kole (28. pozícia). V uplynulých štyroch sezónach bol stabilnou súčasťou defenzívy Caroliny. Táto trojica tak razom robí z Predators ašpiranta na dlhú cestu v play-off.

Veľmi dobré posily pre Chicago

Budúcnosť Chicaga vyzerá vzhľadom na mnohé vysoké draftové výbery počas posledných rokov zaujímavo. Tým hlavným mužom je však budúci kapitán Connor Bedard, no zatiaľ zbiera skúsenosti, a tak mu Blackhawks dalo ešte viac hráčov, od ktorých sa môže učiť, ale ktorí zároveň môžu už teraz posunúť tím z veterného mesta ďalej.

Po ôsmich rokoch sa do Chicaga vracia krídelník Teuvo Teräväinen, ktorý v tomto mužstve začínal svoju kariéru hráča NHL. Dokáže byť pre tím platný nielen bodmi. Podobným útočníkom do prvých dvoch formácií rozhodne bude aj Tyler Bertuzzi. Navyše po zranení sa vracia do hry Taylor Hall, takže prvé dva útoky vzbudzujú rešpekt.

Aby toho nebolo málo, tak sa do nich bude chcieť zamiešať takisto Ilja Michejev, ten prišiel z Vancouveru v rámci výmeny. Sam Lafferty sa nakoniec rozhodol pre Buffalo, avšak na trhu s voľnými hráčmi siahol generálny manažér aj po dríčoch ako Pat Maroon či Craig Smith.

Brankár Laurent Brossoit bude konkurenciou pre Petra Mrázeka a Alec Martinez je trojnásobným víťazom Stanley Cupu. Dva razy sa tešil ako člen Los Angeles, raz uspel s Vegas.

Najlepší obranca si vybral Seattle

Brandon Montour po účinkovaní v tíme úradujúceho šampióna Florida Panthers podpísal kontrakt na sedem rokov v hodnote 50 miliónov dolárov so Seattlom Kraken. Ročne si tak zarobí 7,143 milióna dolárov. Tridsaťročný bek pomohol panterom k zisku ich prvého Stanleyho pohára v klubovej histórii.

V 66 zápasoch základnej časti mal bilanciu 8+25, v 24 dueloch play-off pridal tri góly a osem asistencií. Sezónu predtým pritom získal až 73 bodov, jeho kvality sa ukazujú aj v defenzívnej tretine či pri rozohrávke. Prekvapivé je, že si Montour vybral práve Seattle, pretože o takejto možnosti sa ani veľmi nehovorilo.

Na druhej strane, doteraz poberal ročne "iba" 3,5 milióna dolárov, čo je na beka jeho kvalít priam závratne nízke číslo. Preto nie je až také prekvapivé, že sa rozhodol siahnuť po asi najvyššej ponuke a tú mu dali práve Kraken. Bývalý člen Buffala bol podľa mnohých najlepším obrancom na tohtoročnom trhu.

Seattle zaujal aj druhým podpisom, keďže do jeho tímu prišiel útočník Chandler Stephenson. Ten sa dohodol tiež na sedemročnom kontrakte na 43,75 milióna dolárov. Tridsaťročný center mal v minulej sezóne 51 bodov (16+35) v 75 zápasoch, vo vyraďovacej časti pridal sedem stretnutí a zaznamenal jednu asistenciu.

V ročníku 2022/23 pomohol Golden Knights k zisku Stanleyho pohára. Bol to pre neho druhý triumf v profilige, predtým (2017/18) sa tešil s Washingtonom.

Toffoli sa rozhodol pre San Jose

San Jose angažovalo skúseného útočníka Tylera Toffoliho. So Sharks sa dohodol na štvorročnom kontrakte za 24 miliónov dolárov. Ročne tak v priemere zarobí šesť miliónov dolárov. Tridsaťdvaročný krídelník odštartoval minulú sezónu v drese New Jersey Devils, nastúpil v 61 dueloch a získal 44 bodov (26+18). V marci sa presunul v rámci výmeny do Winnipegu.

Za Jets odohral v základnej časti 18 zápasov s bilanciou 7+4, v play-off pridal dve asistencie v piatich stretnutiach. Toffoli hral v NHL aj za Los Angeles, Vancouver Canucks, Montreal Canadiens i Calgary Flames. V sezóne 2013/14 pomohol Kings k zisku Stanleyho pohára.

Zaujímavé je, že Jake DeBrusk podpísal s Vancouverom až sedemročný kontrakt v celkovej hodnote 38,5 milióna dolárov. Ročne si v priemere príde na 5,5 milióna dolárov. Najnižšia nie je ani zmluva Dantona Heinena, tomu dali Canucks deväť miliónov v rozmedzí dvoch sezón, čím takisto zaujali.