Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nemec dostal veľkú konkurenciu, môže prísť o minúty na ľade. Získa miesto v oslabeniach?

Nemec má pred sebou náročnú sezónu.
Nemec má pred sebou náročnú sezónu.Profimedia
Slovenský obranca Šimon Nemec (20) v minulej sezóne získal miesto v zostave New Jersey, ale zdá sa, že počas nového ročníka má pred sebou ešte ťažšiu úlohu a to udržať si ho. Devils totiž spravilo niekoľko ťahov na trhu.

Niet pochýb o tom, že rodák z Liptovského Mikuláša bude časom elitným obrancom celej NHL, ale stále je iba na začiatku svojej kariéry. V predošlom ročníku ťažil z toho, že hviezdny bek Dougie Hamilton, ktorý poberá deväť miliónov dolárov ročne, mal zdravotné problémy a odohral iba dvadsať stretnutí.

Práve po jeho zranení bol povolaný Nemec. Dvojka draftu NHL 2023 následne odohrala 60 stretnutí so ziskom 19 bodov (3+16), priemerne na ľade strávila necelých dvadsať minút na zápas. Síce z New Jersey odišli Marino, Bahl, Smith či Miller, ale aj tak pribudli hviezdne mená. Jedným z nich je aj Hamilton, nakoľko je priamou konkurenciou.

Rovnako tak Brett Pesce a Brenden Dillon, tí prinášajú okrem značnej kvality aj skúsenosti. Pevné miesto v prvých dvoch obranných pároch má aj Siegenthaler, prvú jednocestnú zmluvu podpísal DeSimone, pribudol Kovačevič a v hierarchii mladíkov je pred Nemcom aj Luke Hughes, v minulej sezóne piaty najproduktívnejší hráč tímu.

Štvornásobný účastník majstrovstiev sveta má navyše ešte dva roky platný dvojcestný kontrakt, čo znamená, že pre Devils je veľmi jednoduché poslať ho bez problémov do AHL. Takýto scenár si každopádne Nemec a ani slovenský fanúšik nepripúšťa. Tomu, že mladík nebude mať jednoduché udržať si pozíciu, sa venovali aj zámorskí novinári.

Navyše by mohol prísť o miesto v presilovkách. "Existuje predpoklad, že tréner Keefe bude chcieť hrať presilovky s iba jedným obrancom. Navyše New Jersey bude hrať menej zápasov so siedmimi bekmi. V minulej sezóne to tak robili častejšie," píše web All About The Jersey.

Ten logicky prepokladá, že v prípade zranení dostane Šimon Nemec znova viac priestoru, ale na túto možnosť sa nedá spoliehať. Zároveň sa neobáva toho, že Slovák úplne vypadne zo šestice obrancov, lenže minúty by mu mohli ubudnúť. Napriek tomu by ich mohol nahradiť v oslabeniach.

Devils totiž opustili spomínaní Marino a Smith, tí bol pravidelne nasadzovaní do tejto formácie. "Hughes a Nemec môžu byť veľmi kreatívni a efektívni v hre v rovnovážnom počte hráčov, ale obrancovia potrebujú hrať obranu, aby boli hodnotní," pokračuje spomínaný web.

Zaujímavé bude sledovať aj to, či títo dvaja mladíci budú nastupovať vedľa seba. V hre piatich proti piatim vedia byť nebezpeční a môžu si vytvoriť partnerstvo, ktoré by v New Jersey mohlo trvať pokojne aj pätnásť rokov. Na druhej strane, stále majú zhodne len 20 rokov, čiže by nebolo zlé, ak by stále zbierali skúsenosti vedľa skúsenejších.

Ďalším dôležitým faktorom je to, že Devils chcú vďaka posilám hrať o play-off, a tak bude pri skladaní zostavy rozhodujúce aj to, či pôjde situácia podľa predstáv vedenia. Vtedy je logické spoliehať sa na skúsenosti. Tak či onak je takmer isté, že Nemec strávi celú sezónu v profilige, no otáznik visí nad počtom odohraných minút.