NHL odovzdávala ceny. MacKinnon má dve trofeje, medzi najlepšími aj Hellebuyck či Bedard

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

NHL odovzdávala ceny. MacKinnon má dve trofeje, medzi najlepšími aj Hellebuyck či Bedard

Kanadskému centrovi MacKinnonovi sa ušli dve ocenenia.
Kanadskému centrovi MacKinnonovi sa ušli dve ocenenia.AFP
Nathan MacKinnon (28) z Colorada získal premiérovo Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča základnej časti NHL. Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára si prevzal druhýkrát v kariére Connor Hellebuyck (31) z Winnipegu, najlepším obrancom profiligy je Quinn Hughes (24) z Vancouveru. Držiteľov výročných ocenení za sezónu 2023/24 vyhlásili počas slávnostného galavečera v Las Vegas.

MacKinnon si okrem najprestížnejšej ceny odniesol aj trofej Teda Lindsayho pre najlepšieho hráča podľa hlasovania členov hráčskej asociácie NHLPA. Center tímu Avalanche nazbieral v základnej časti 140 bodov (51+89) v 82 dueloch a o štyri tak zaostal za najproduktívnejším Kučerovom z Tampy Bay. 

V nominácii na trofej bol okrem MacKinnona a Kučerova aj vlaňajší držiteľ tohto ocenenia McDavid z Edmontonu (132 bodov), ktorý vyhral produktivitu play-off so 42 bodmi (8+34) a vyhlásili ho za najužitočnejšieho hráča vyraďovačky. O víťazovi Hartovej trofeje rozhodlo hlasovanie členov Asociácie profesionálnych hokejových novinárov po základnej časti. MacKinnon vyhral presvedčivo so ziskom 1 740 bodov, druhý Kučerov mal 1269 a McDavid 845.

MacKinnon bol už štyrikrát medzi finalistami na Hartovu trofej, dočkal sa až v tejto sezóne. Kanaďan je tretí víťaz z Colorada, pred ním sa z tohto ocenenia tešili klubové legendy Joe Sakic (2000/01) a Peter Forsberg (2002/03). Druhýkrát za sebou prekonal v základnej časti hranicu sto bodov, vlani sa dostal na 111 (42+69). Mal najviac striel na bránku zo všetkých hráčov NHL (405).

Na začiatku ročníka predviedol druhú najdlhšiu sériu domácich zápasov s aspoň jedným bodom v dejinách NHL, keď sa mu to podarilo v 35 dueloch v rade. Rekord drží Wayne Gretzky v drese Los Angeles Kings v sezóne 1988/89 (40 zápasov). Finalisti trofeje Teda Lindsayho boli spolu s MacKinnonom aj Kučerov a Auston Matthews z Toronta.

Hellebuyck zopakoval prvenstvo v hlasovaní o Vezinovu trofej z roku 2020. V rokoch 2018 a 2023 bol medzi tromi finalistami. Za Jets odchytal v základnej časti 60 duelov s bilanciou 37-19-4, päťkrát si pripísal čisté konto, mal priemer 2,39 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosť zákrokov 92,1 percenta. S 37 víťazstvami bol v NHL druhý za Alexandarom Georgijevom z Colorada, druhý bol aj v úspešnosti zákrokov. Gólový priemer mal štvrtý najnižší.

Hellebuyck je zároveň aj tohtoročným držiteľom William M. Jennings Trophy pre brankára s minimálne 25 zápasmi z tímu, ktorý v základnej časti inkasoval najmenej gólov. Winnipeg ich dostal iba 199 (2,43 na zápas) a skončil na druhom mieste v Centrálnej divízii (52-24-6). Americký brankár získal v hlasovaní generálnych manažérov profiligových klubov 158 bodov. Ďalšími finalistami boli Sergej Bobrovskij z Floridy (70 bodov) a Thatcher Demko z Vancouveru (40 bodov). Minulý rok vyhral Vezinovu trofej Linus Ullmark z Bostonu.

Norrisova trofej pre najlepšieho obrancu patrí prvýkrát v histórii hráčovi Vancouveru. Kapitán tímu Quinn Hughes bol najproduktívnejší bek NHL, v 82 zápasoch nazbieral 92 bodov (17+75). Zároveň mal medzi obrancami najviac bodov v hre v plnom počte (54), bol druhý v presilovkách (38) a štvrtý v hodnotení plus/mínus (+38).

V prvej obrane Canucks vytvoril údernú dvojicu s Čechom Filipom Hronekom, odohral v priemere 24:41 minúty na zápas (10. najvyšší priemer v NHL). Hughes, ktorý bol finalistom na zisk Norris Trophy prvýkrát v kariére, pomohol Vancouveru (50-23-9) vyhrať Pacifickú divíziu. O jeho víťazstve rozhodlo hlasovanie členov Asociácie profesionálnych hokejových novinárov, dostal 1864 bodov. Ďalšími finalistami boli Roman Josi z Nashvillu (1207 bodov) a Cale Makar z Colorada (893 bodov). Vlani trofej získal Erik Karlsson z tímu San Jose.

Connora Bedarda podľa očakávania vyhlásili za najlepšieho nováčika sezóny. Osemnásťročný center bol vlani jednotkou draftu a okamžite sa zaradil do zostavy Chicaga. Bol najlepší strelec (22 gólov), nahrávač (39) i najproduktívnejší hráč (61 bodov) spomedzi všetkých nováčikov aj napriek tomu, že odohral len 68 zápasov. O ďalších 14 prišiel po zlomenine čeľuste, vo februári sa vrátil na ľad a v 29 dueloch potom nazbieral 28 bodov.

Najlepší medzi novicmi bol aj v počte striel na bránku (206), v počte bodov v rovnovážnom stave (40) a v priemernom čase strávenom na ľade v zápase (19:47 min). Bedard je desiatym držiteľom Calder Trophy v dejinách Blackhawks, pripomenul oficiálny web NHL.

Aj o tomto víťazovi tradične rozhodlo hlasovanie členov Asociácie profesionálnych hokejových novinárov. Kanaďan od nich nazbieral 1 808 bodov, ďalší dvaja finalisti boli obrancovia Brock Faber (Minnesota, 1 464 b) a Luke Hughes (New Jersey, 686 b). Jeden bod dostal aj slovenský obranca Šimon Nemec z New Jersey a obsadil tak v hlasovaní spoločnú 14. priečku. Víťazom Calder Trophy v predchádzajúcej sezóne bol útočník Matty Beniers zo Seattlu.

All Star - prvý tím: Connor Hellebuyck (Winnipeg) - Quinn Hughes (Vancouver), Roman Josi (Nashville) - Nikita Kučerov (Tampa Bay), Nathan MacKinnon (Colorado), Artemij Panarin (NY Rangers)

All Star - druhý tím: Thatcher Demko (Vancouver) - Adam Fox (NY Rangers), Cale Makar (Colorado) - David Pastrňák (Boston), Connor McDavid (Edmonton), Filip Forsberg (Nashville)

All Star tím nováčikov: Piotr Kočetkov (Carolina) - Brock Faber (Minnesota), Luke Hughes (New Jersey) - Logan Cooley (Arizona), Connor Bedard (Chicago), Marco Rossi (Minnesota)