Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nikto neurobil pre Chicago toľko, ako Toews a Kane. Hossa s Handzušom o dynastii Chicaga

Hossa (v strede) na archívnej fotke s Toewsom a Kaneom.
Hossa (v strede) na archívnej fotke s Toewsom a Kaneom.Profimedia
Dynastia sa skončila, ale život ide ďalej. Chicago Blackhawks opustili už aj dvaja poslední a zároveň najlegendárnejší predstavitelia slávnej éry s tromi výhrami Stanleyho pohára. O úspešnom období "čiernych jastrabov" sa Flashscore Správy rozprávali exkluzívne s Mariánom Hossom (44) a Michalom Handzušom (46).

Patrick Kane bol v závere prestupového obdobia vymenený do NY Rangers a kapitán Jonathan Toews oznámil, že Chicago opustí, pričom sa stále rozhoduje, či bude v kariére pokračovať. Ťahajú sa s ním zdravotné problémy spôsobené ťažkým priebehom ochorenia COVID-19.

Blackhawks vyhrali Stanley Cup v rokoch 2010, 2013 a 2015, pričom predtým sa im to podarilo rovnako tri razy. Naposledy v sezóne 1960/61, keď pri tom bol napríklad aj slovenský rodák Stan Mikita, štvornásobný víťaz Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča NHL.

Nikto neurobil toľko, ako oni

Pri troch Stanleyho pohároch však neboli len Kane s Toewsom, ale aj ich dlhoročný spoluhráč Marián Hossa: "Vždy sa niečo skončí a niečo nové začne. Hlavne títo dvaja chalani spravili neuveriteľne veľa pre mesto a organizáciu. Vyhrali všetko, čo mohli. Čo bude ďalej, ukáže budúcnosť, ale sú to krásne spomienky. Pre organizáciu neurobil asi nikto toľko, ako oni," povedal šesťnásobný najlepší hokejista Slovenska exkluzívne pre Flashscore Správy.

Kariéru hráča NHL v Chicagu ukončil center Michal Handzuš. Slávny Stanley Cup vyhral v roku 2013, takže aj jemu je jasné, čo odchody týchto osôb znamenajú: "Je to úplné ukončenie éry, ktorá bola od roku 2007, keď tam prišli a vystaval sa tím okolo nich. Za päť rokov vyhrali tri Stanleyho poháre. Je to dynastia," nechal sa počuť majster sveta z roku 2002.

V spoločnosti kanadského a amerického útočníka toho zažil veľmi veľa: "Nedá sa vybrať jeden moment. Celá cesta je vždy zaujímavá a to je to, čo robí záver špeciálnym. Veľa som hral s Patrickom aj v útoku, v podstate polovicu play-off. Nastupovať s takým hráčom je pocta a ja som si to užíval," prezradil Handzuš.

Sledovať Kanea v drese Rangers nie je bežný pohľad: "Veľmi divný. Človek je zvyknutý na jeden dres. Väčšinou všetkým hráčom sa to podarí vymeniť. Je len pár vyvolených, ktorým sa podarí odohrať celú kariéru za jeden klub, ale Kane chcel vyhrať Stanley Cup a cítil, že v inom mužstve bude mať vyššiu šancu, čo je logické," myslí si banskobystrický rodák.

Každý by chcel Bedarda

Chicago už vstúpilo do prestavby. Hlavne počas posledných dvoch sezón sa pohybuje na spodku tabuľky, čo takisto znamená možnosť získať kvalitných hráčov prostredníctvom draftu. Minulý rok mal klub z "veterného mesta" až tri voľby v prvom kole. Hlavne sedmička Kevin Korchinski sa javí veľmi dobre. Frank Nazar a Sam Rinzel potrebujú čas.

Rok predtým do organizácie pribudol perspektívny bek Nolan Allan. Naposledy malo Chicago jednotku draftu v roku 2007 a získalo práve Patricka Kanea. Rok predtým si vybralo z celkového tretieho miesta Jonathana Toewsa, ktorý sa stal kapitánom už ako 20-ročný.

Ak sa šťastie v draftovej lotérii, ktorá sa uskutoční už 8. mája, usmeje na Chicago, tak to bude znamenať, že príde generačný talent Connor Bedard: "Budú veriť, že nastane možnosť získať draftovú jednotku, čo by opäť výrazne naštartovalo organizáciu. Je tam napríklad Mičkov, ale každý by chcel Bedarda. Draftová lotéria bude zaujímavá a dôležitá. Keď sa bude losovať, tak to bude každý sledovať," tvrdí Hossa.

"Bedard je supertrieda, potvrdzuje to bodmi. Všade, kde hral, neuveriteľne bodoval. Je to franchise hráč, na ktorom sa bude dať stavať množstvo rokov," uvedomuje si.

Handzuš si myslí, že aj ďalší hráči by mohli mať podobný prínos ako sedemnásťročný Kanaďan. Jasnou dvojkou bude Adam Fantilli, za ním nasledujú spomínaný Matvei Mičkov či Leo Carlsson, ale aj útočníci ako Dalibor Dvorský, Zach Benson, Andrew Cristall, Brayden Yager alebo Will Smith by mali byť hviezdami profiligy.

"Chicago bude mať vysoký draftový výber, podľa lotérie sa uvidí, aký, ale prví štyria hráči sú rozdieloví, ktorí môžu byť v kategórii Toews alebo Kane a okolo nich a ďalších draftových výberov môžu postaviť nový silný tím. V Chicagu som bol minulý rok a ľudia mi tam hovorili, že prví štyria majú potenciál byť generačnými hráčmi a to je v jednom drafte veľká vzácnosť. Naposledy sa to možno stalo, keď Crosby a Ovečkin boli spolu v jednom ročníku," doplnil Handzuš v rozprávaní pre Flashscore Správy.

Najvyššiu, až 25,5-percentnú šancu vyhrať draftovú lotériu, má Anaheim, pretože získal najnižší počet bodov a skončil na poslednom mieste tabuľky. Nasleduje Columbus (13,5 %) a Chicago (11,5 %). Oba celky získali zhodný počet 59 bodov, no Blackhawks majú viac víťazstiev.